Vrienden van

Bibliotheek Kennemerwaard

Als Vriend helpt je mee deze waardevolle voorziening toegankelijk te houden voor iedereen. Ook draag je bij aan (maatschappelijke) Vriendenprojecten die zonder jouw financiële steun niet tot stand kunnen komen.

Huidig Vriendenproject

Read and Play

Pakje Kunst voor de zorg

Het ziekenhuispersoneel in Alkmaar een hart onder de riem steken

Pakje Kunst Alkmaar wil het zorgpersoneel in het ziekenhuis in Alkmaar een hart onder de riem steken en waardering geven in deze zware tijd. Daarom willen we van het Vriendenbudget 500 Pakjes Kunst a 4 euro aanschaffen en deze uitdelen onder het zorgpersoneel van het ziekenhuis.

Met dit project steunen we ook de kunstenaars in een periode waarin exposeren moeilijker is. Zij kunnen hun werk slecht onder de aandacht brengen, waardoor verkoop van het werk belemmerd wordt.

Pakje Kunst is een initiatief waarbij kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht worden gebracht in de eigen regio. Voor €4,- trek je een uniek kunstwerk van een regionale kunstenaar uit een oude mechanische sigarettenautomaat. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen, van schilderkunst tot keramiek, fotografie en houtbewerking.

Dankzij een eerdere bijdrage van de Vrienden is er sinds december 2019 een kunstautomaat van Pakje Kunst te vinden in de Bibliotheek in Alkmaar Centrum. Zo’n 40 kunstenaars leveren hiervoor uniek werk aan.

Wil jij ook bijdragen?

Vriend worden

Je wordt Vriend voor een bedrag van € 115,- per jaar. Als Vriend van de bibliotheek profiteer je van de volgende voordelen:

  • Je ontvangt een Comfort abonnement;
  • Je kunt jaarlijks twee activiteiten gratis naar keuze bezoeken;
  • Je wordt op de hoogte gehouden van de Vriendenprojecten;
  • Je beslist twee keer per jaar mee over de keuze van projecten.

Vriend worden kan online of kom langs in één van onze vestigingen.

Ben je al lid? Dan kun je jouw abonnement laten omzetten naar een Vrienden abonnement. Hiervoor stuur je een mail met jouw pasnummer naar .

 

Eenmalig doneren

Past Vriend worden van de bibliotheek niet bij jou, maar wil je wel graag eenmalig bijdragen?

Laat dan met een donatie weten dat je ons steunt. Doneren kan via bankrekening NL61 RABO 0115836357 ten name van Stichting Bibliotheek Kennemerwaard, onder vermelding van ‘Vrienden gift’.

Dankzij jouw bijdrage blijft de bibliotheek toegankelijk voor iedereen! Bedankt!

Nalaten aan Bibliotheek Kennemerwaard

Het is mogelijk om Bibliotheek Kennemerwaard op te nemen in uw testament. Omdat Bibliotheek Kennemerwaard de culturele ANBI status heeft, komt de gift voor 100%, zonder inhouding van erfbelasting, ten goede aan onze projecten.

Meer informatie

Afgeronde Vriendenprojecten uitgelicht

Read & Play

 

Tijdens “Read & play” lezen leerlingen uit het voortgezet onderwijs een boek waarna zij een escape spel gebaseerd op dit boek spelen. Daarna wordt het boek samen met een leesconsulent aan de hand van het spel besproken. 

Jongeren lezen namelijk steeds minder vaak en met minder plezier. Het ontbreekt voornamelijk aan het zogeheten ‘diep lezen’: het geconcentreerd lezen van langere teksten of boeken. Hierdoor gaat hun leesvaardigheid achteruit en dat heeft gevolgen voor het functioneren op school en in de samenleving. "Read & Play" helpt om meer leesplezier te ontwikkelen bij de leerlingen.

Voorlezen Taal van je hart

 

Het educatieteam van Bibliotheek Kennemerwaard heeft dankzij de Vrienden een flinke collectie anderstalige kinderboeken aangeschaft. Die boeken hebben voorleesvrijwilligers vervolgens weer aan anderstaligeouders gegeven, zodat zij ook zelf de voorleesroutines kunnen overnemen. Onderzoek toont namelijk aan dat kinderen die over een grote woordenschat in moedertaal beschikken zich sneller de Nederlandse taal eigen kunnen maken.

Pakje Kunst

 

Pakje Kunst® is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio. Zo krijgt de koper toegang tot het kunstaanbod in de regio. De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit oude mechanische sigarettenautomaten voor slechts €4. Deelnemende kunstenaars ontvangen hiervan €3. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen. Dankzij de Vrienden staat er nu in de bibliotheek van Alkmaar Centrum een Pakje Kunst® automaat!

Vrienden helpen de bibliotheek

Als Vriend geef je de bibliotheek de mogelijkheid om haar maatschappelijke rol en positie in de samenleving te behouden en te versterken. Dankzij de jaarlijkse bijdrage kunnen we zo'n twee keer per jaar een project financieren, dat zonder de Vriendenbijdrage niet tot stand kan komen. Natuurlijk hopen wij dit te kunnen uitbreiden naar nog meer projecten op jaarbasis!

Onze diensten reiken verder dan onze muren. We gaan naar plaatsen waar we mensen vinden die uit zichzelf de bibliotheek niet bezoeken. We leggen contact en onderzoeken wat we voor ze kunnen betekenen. Tegelijkertijd zijn onze vestigingen, met hun personeel, de collectie en de activiteiten, de thuisbasis voor veel van onze bezoekers.

Onze bibliotheken zijn de huiskamers van onze wijk, ons dorp, onze stad. Het is één van de laatste publieke plaatsen waar je als inwoner naar binnen kunt gaan zonder dat je iets hoeft, de bibliotheek is in dat opzicht een vrijplaats in onze samenleving.

Dankzij donaties en onze Vrienden blijft de bibliotheek een vanzelfsprekende plek voor kinderen om te (leren) lezen en kunnen belangrijke, educatieve en maatschappelijke projecten gefinancierd worden.

Vrienden van de bibliotheek zorgen ervoor dat dit voor iedereen bereikbaar blijft. 

Wij zijn daarom ontzettend blij met jouw bijdrage.

Vriend worden

Je wordt Vriend voor een bedrag van € 115,- per jaar. Als Vriend van de bibliotheek profiteer je van de volgende voordelen:
-      Je ontvangt een Comfort abonnement
-      Je krijgt jaarlijks in januari twee activiteitenvouchers vrij te besteden
-      Je wordt op de hoogte gehouden van de Vriendenprojecten en je beslist twee keer per jaar mee over de keuze van projecten

Vriend worden kan online of kom langs in één van onze vestigingen.

Schrijf je in als Vriend van de bibliotheek

Ik wil Vriend worden, maar ik ben al lid van de bibliotheek

Bibliotheek Kennemerwaard heeft een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instellingen). Donateurs van culturele ANBI’s hebben een extra belastingvoordeel. Meer informatie  op www.daargeefjeom.nl