Vrijwilliger bij

Bibliotheek Kennemerwaard

De bibliotheek is dé plaats waar inwoners naartoe komen om te leren, te delen en te creëren. Wij bieden toegang tot informatie, cultuur en educatie voor iedereen. Dit betekent dat wij streven naar een groot aanbod van activiteiten die inspireren en verbinden. Daarvoor zijn enthousiaste vrijwilligers nodig, die ons hierbij willen helpen. Jouw inzet wordt gewaardeerd! Actief zijn bij de bibliotheek biedt de kans om jezelf te ontwikkelen en nieuwe contacten te leggen. 

 

Vacatures voor Vrijwilligers

Interesse om vrijwilliger te worden bij Bibliotheek Kennemerwaard? Reageer dan op een van onze vacatures. Wij werken op het moment alleen met vrijwilligersvacatures. Zijn er geen vacatures of staat er niets bij wat je leuk zou vinden? Hou deze pagina dan in de gaten. Nieuwe vrijwilligersvacatures worden hier regelmatig geplaatst.

Heb je vragen over het werken met vrijwilligers bij Bibliotheek Kennemerwaard? Neem dan contact op met Laura Bras (adviseur vrijwilligers) via

Gastvrouw en/of heer gezocht voor activiteiten voor volwassenen

In bibliotheekvestigingen Alkmaar Centrum en de Mare worden regelmatig lezingen, voorstellingen en workshops georganiseerd voor volwassenen. Wij zijn op zoek naar mannen en vrouwen die het leuk vinden om bezoekers van activiteiten gastvrij te ontvangen en het visitekaartje van de bibliotheek te zijn en daarbij ondersteuning te bieden bij uiteenlopende activiteiten. 

Lees meer

Gastvrouw en/of heer gezocht voor jeugdactiviteiten

In de bibliotheekvestiging Alkmaar centrum worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor jeugdige bezoekers. Van peuter-voorleeskwartiertjes tot workshops en voorstellingen voor kinderen in met de basisschoolleeftijd en ouder. Om al deze activiteiten gastvrij uit te voeren is de bibliotheek op zoek naar gastvrouwen en/of -heren. 

Lees meer

Vacature Vrijwilliger Bibliotheek aan Huis in Alkmaar e.o.

Bibliotheek Kennemerwaard zoekt vrijwilligers voor de dienst Bibliotheek aan Huis (BAH). De dienst Bibliotheek aan Huis zorgt ervoor dat mensen die door een (tijdelijke) handicap, ziekte of ouderdom niet in staat zijn om zelf naar de bibliotheek te komen, toch materialen kunnen lenen. De vrijwilliger zoekt in overleg met de klant materialen uit en brengt deze vervolgens bij de klant thuis langs, meestal één keer in de drie of vier weken.

Lees meer

Vrijwilligers gezocht voor Online Taalcafé

Bibliotheek Heerhugowaard

Wil jij volwassenen ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal? Bibliotheek Kennemerwaard zoekt vrijwilligers voor het begeleiden van deelnemers van het Online Taalcafé. 

Het online taalcafé is ontstaan in de tijd van de coronamaatregelen toen het niet mogelijk was om fysiek bij elkaar te komen. Door het grote succes hiervan blijft het online taalcafé nu bestaan naast het taalcafé in de vestigingen.

Lees meer

Maak kennis met onze vrijwilligers

De bibliotheek kan niet zonder haar vrijwilligers. Maak hier kennis met een aantal van onze vrijwilligers. Zij laten zien wat ze doen en waarom zij gekozen hebben voor het vrijwilligerswerk bij de bibliotheek. 

Medewerker Antoinette vertelt...

Antoinette vertelt hoe zij van vrijwilligster medewerkster werd bij de bibliotheek. Lees hier waarom Antionette het werken bij de bibliotheek zo leuk vindt. 

Maak kennis met Antoinette

Vrijwilliger Loes vertelt...

Loes kwam voor de liefde vanuit Limburg naar Heerhugowaard. Lees hier welke werkzaamheden zij als vrijwilliger uitvoert, en hoe zij daarvan geniet.

Maak kennis met Loes

Vrijwilliger Ruud vertelt...

Een feest! Ja, zo ervaar ik het iedere keer, als ik als vrijwilliger op donderdagmiddag naar het Open Leer Centrum (OLC) ga in de bibliotheek van Heerhugowaard. Lees hier hoe Ruud zijn vrijwilligersrol bij de bibliotheek vervult. 

Maak kennis met Ruud

Vrijwilliger Nico vertelt...

Nico heeft al diverse vrijwilligersfuncties vervuld. Lees hier welke werkzaamheden hij onder zijn hoede heeft, en welke tips hij voor je heeft.

Maak kennis met Nico

Vrijwilliger Nel vertelt...

Al 18 jaar verzorgen Nel en haar man Jan de uitlening van boeken aan de zusters Ursulinen in De Kloosterhof in Bergen. Lees hier wat het werk zo leuk maakt, waardoor zij dit al zo lang met veel plezier doen.

Maak kennis met Nel

Vrijwilliger René vertelt...

René werkt al vanaf 2018 als vrijwilliger binnen Bibliotheek Kennemerwaard. Hij begon met het geven van de cursus Digisterker in zowel Heerhugowaard als Schoorl. In 2019 heeft hij samen met collega vrijwilliger Nico en medewerkers van de bibliotheek de activiteit Oefenen.nl bij het WNK opgestart.

Maak kennis met René

Vrijwilliger Joke vertelt...

Na omzwervingen van Noord-Holland naar Utrecht en Brabant woont Joke sinds 2017 weer in Castricum. Na haar pensioen heeft ze nog invalwerk gedaan. Toen ook dat stopte wilde ze niet thuiszitten, maar graag de handen uit de mouwensteken. Naast oppas-oma werkt ze als gastvrouw in de uitleen in bibliotheek Castricum. Ook maakt ze sindskort deel uit van de klankbordgroep vrijwilligers.

Maak kennis met Joke

Vrijwilliger Astrid vertelt...

Sinds juni 2016 helpt Astrid Nederlandstaligen en anderstaligen met laaggeletterdheid bij het Taalhuis spreekuur in Heerhugowaard. Uit ervaring weet ze hoe belangrijk het is om de taal te leren als je in een ander land komt te wonen. Zvindt veel voldoening in haar vrijwilligerswerk door de adviezen die ze kan geven en omdat ze eenluisterend oor kan zijn voor de bezoekers van het spreekuur. 

Maak kennis met Astrid

Vrijwilliger in corona-tijd, Arie

Zo’n vijf jaar geleden is Arie begonnen als vrijwilliger. Hij is met pensioen en werkt zowel bij Artiance en de bibliotheek als vrijwilliger. Het begon met het doen van kleine klusjes maar ondertussen is het ‘watuit de hand gelopenVoor de meeste is Arie een bekend gezicht. Hij biedt technische ondersteuning bij lezingen en optredensEn hij helpt regelmatig bij technische problemen in de vestigingen.   

Maak kennis met Arie

Vrijwilliger in corona-tijd, Arno

Al sinds oktober 2016 zet Arno zich in als vrijwilliger in bibliotheek De Rijp. Samen met elf andere enthousiaste vrijwilligers zorgt hij er door middel van low-service openstelling voor dat de bibliotheek toch elke zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur geopend is voor bezoekers. Naast zijn vele vrijwilligerswerk werkt hij vier dagen per week als medewerker Klant en Dienstverlening voor de gemeente Heerhugowaard.

Maak kennis met Arno

Vrijwilliger in corona-tijd, Wendelmoed

Na het sluiten van onze vestiging in verzorgingshuis 'de Prins Hendrikstichting' hebben we, sinds deze zomer, drie servicebibliotheken in Egmond. Wendelmoed verzorgt als vrijwilligster sinds enkele maanden het boekentransport tussen bibliotheek Bergen en de Egmonden. En dat in geheel eigen stijl......

Maak kennis met Wendelmoed

Vrijwilliger in corona-tijd, Yordi

Ruim tweeëneenhalf jaar is Yordi al actief als vrijwilliger bij de Coderdojo. Dit doet hij naast zijn werk als developer bij Betty Blocks in Alkmaar. Betty Blocks is een no-code platform waarmee bedrijven zonder technische kennis applicaties kunnen ontwikkelen. Daarnaast is hij jeugdtrainer bij atletiekvereniging Hylas in Alkmaar, waar hij trainingen geeft aan atleten in de leeftijdscategorie 11 t/m 14 jaar. Maar ook zelf is hij als atleet actief bij deze club, met een voorliefde voor de middellange afstand.

Maak kennis met Yordi

Vrijwilliger in corona-tijd, Eef en Joop

Eef en Joop zijn vrijwilliger voor Bibliotheek aan Huis (BAH). Ze hebben samen 1 klant en halen iedere 4 weken groot-letter boeken voor deze 92-jarige meneer in de bibliotheek en brengen ze naar hem toe.

Maak kennis met Eef en Joop

Vrijwilliger Hans brengt boeken bij Ilse

Sinds april 2019 brengt Bibliotheek aan Huis vrijwilliger Hans elke zes weken nieuwe boeken bij Ilse thuis. Samen hebben ze een bijzondere band opgebouwd. Nadat Hans nieuwe boeken heeft gebracht, drinken ze nog een kopje thee en praten Hans en Ilse over hun gemeenschappelijke passies zoals de politiek. Ilse: ‘Het is voor beide kanten een verrijking.’

Maak kennis met Hans en Ilse

Vrijwilliger in corona-tijd, Ina

Al 2 ½ jaar ga ik iedere woensdagochtend met veel plezier naar Bibliotheek Alkmaar Centrum. Ik werk daar van 9.30 tot 12.30 uur vrijwillig als gastvrouw.

Maak kennis met Ina