Vrijwilliger Ruud vertelt...

Vrijwilliger Ruud vertelt...

Een feest! Ja, zo ervaar ik het iedere keer, als ik als vrijwilliger op donderdagmiddag naar het Open Leer Centrum (OLC) ga in de bibliotheek van Heerhugowaard. Lees hier hoe Ruud zijn vrijwilligersrol bij de bibliotheek vervult. 

 

Met de hele wereld aan tafel

Het OLC helpt iedereen die meer wil leren over de Nederlandse taal- en spellingsregels. Het team van vrijwilligers helpt en begeleidt de deelnemers met de oefeningen.

Het is iedere week weer een unieke ervaring om ‘de hele wereld’ aan tafel te hebben en het is prachtig om te zien hoe de deelnemers ook elkaar helpen. Toen ik startte waren er ongeveer zes deelnemers, maar dat aantal groeide en groeide en vlak voor de corona zaten we soms wel met meer dan 20 deelnemers. 

Enthousiasme deelnemers & begeleiders

Helaas gooide de corona ernstig veel roet in het eten, de bieb en daarmee ook het OLC moesten dicht. De deelnemers misten ons en wij misten ook zeker hen als enthousiaste bezoeker. Regelmatig werd ik op straat en in het winkelcentrum aangesproken of het OLC weer van start mocht. Dat heugelijke moment liet lang op zich wachten: 7 oktober 2021 mocht het OLC weer open. Aan mij de taak, als coördinator, om de vrijwilligers weer te ‘strikken’ èn hoe kunnen wij de deelnemers weer ‘binnenhalen’. 

De deelname is namelijk geheel op vrijwillige basis, zonder registratie, een vrije inloop dus. Die eerste keer na de corona waren er vijf begeleiders (geweldig!) èn…. één deelnemer! Mond tot mondreclame werkt prima, want de tweede keer waren er al 5 deelnemers! Met ons enthousiasme èn het enthousiasme van de eerste deelnemers zal ook na deze lockdown het aantal deelnemers zeker weer gaan groeien en wordt het samen leren van de Nederlandse taal in al haar facetten vast weer een feestje!