Vrijwilliger Nel vertelt...

Vrijwilliger Nel vertelt...

Al 18 jaar verzorgen Nel en haar man Jan de uitlening van boeken aan de zusters Ursulinen in De Kloosterhof in Bergen. Lees hier wat het werk zo leuk maakt, waardoor zij dit al zo lang met veel plezier doen.

Een dag uit het leven van vrijwilligerster Nel

Na 28 jaar bij Probiblio gewerkt te hebben belandde ik in de VUT, die bestond toen nog. Na een paar weken werd ik gevraagd door het hoofd van bibliotheek Bergen of ik de uitlening wilde verzorgen in een paar verzorgingshuizen in Bergen. Dat leek me heel leuk. Sinds 18 jaar doe ik dit dus samen met mijn man. Aangezien ik geen rijbewijs heb mag hij me rijden. 

Naar de Kloosterhof

Eens in de veertien dagen verzorgen wij de uitlening in de Kloosterhof in Bergen. We beginnen ’s morgens met samen koffiedrinken met de zusters. Dit vinden zij en wij heel gezellig. Daarna beginnen we aan de uitlening. Eerst was daar ook de Haemstede bij maar door geldgebrek moesten zij de uitlening stopzetten, dit tot veel verdriet bij de bewoners. Toen restte ons alleen de Kloosterhof.

Advies over de collectie

We hebben een collectie van 175 boeken, waarvan het merendeel romans in grote letter. We zijn begonnen met 15 leners, maar door ouderdom is dit aantal nu lager. De zusters die overblijven zijn erg trouw. We hebben zelfs een lezer van 101 jaar. Ze is nog zeer bij de tijd en leest nog erg graag. Ze heeft het liefst dat ik de boeken voor haar uitzoek. Dit lukt heel goed, omdat je na 18 jaar wel weet waar ieder van houdt.

Werken aan de collectie

Gemiddeld lenen de zusters 2 of 3 boeken per 14 dagen. Zeer gewild zijn natuurlijk de streekromans. Ook zijn er platenboeken, waar de zusters die niet zo goed meer lezen gebruik van maken. De romans in kleine letter zijn afgeschaft omdat hier bijna geen vraag meer naar is. Ieder half jaar wordt de collectie gewisseld door Probiblio. Wij pakken dan van tevoren de collectie in en die wordt dan door Probiblio gewisseld. Na een half jaar geven we ook de geleende boekenaantallen door aan bibliotheek Bergen.

Op naar de volgende 18 jaar

Dit is zo ongeveer hetgeen wij doen. In de 18 jaar hebben we al heel wat wisselingen en veranderingen meegemaakt in de Kloosterhof. Hoelang wij en ook de zusters dit volhouden, is een grote vraag. De tijd zal het leren. Voorlopig doen wij en de zusters ons best en gaan we vrolijk verder. Op naar de volgende 18 jaar!