Vrijwilliger Loes vertelt...

Vrijwilliger Loes vertelt...

Loes kwam voor de liefde vanuit Limburg naar Heerhugowaard. Lees hier welke werkzaamheden zij als vrijwilliger uitvoert, en hoe zij daarvan geniet.

Mijn naam is Loes Gelissen en ik ben 42 jaar oud. In 2007 ben ik vanuit Zuid-Limburg voor de liefde naar Heerhugowaard verhuisd. In het begin was die verandering best wel even wennen maar met de tijd voelde ik mij steeds meer thuis. Inmiddels zijn we 15 jaar verder en drie mooie, lieve kinderen rijker. In mijn vrije tijd vertoef ik met veel plezier, met of zonder mijn gezin, in de bibliotheek van Heerhugowaard en Alkmaar. Heerlijk tussen de boeken neuzen of om deel te nemen aan de diverse leuke, creatieve en interessante (kinder) activiteiten.

Laagdrempelig terug op de arbeidsmarkt

Na de geboorte van ons tweede kind heb ik mij een aantal jaren volledig op mijn gezin gericht.
Op een gegeven moment ging het toch weer kriebelen. Om laagdrempelig op de arbeidsmarkt terug te komen, ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Dit vond ik bij de bieb twee jaar geleden. Ik heb het hier vanaf het begin heel erg naar mijn zin.  Ik ben begonnen met het helpen bij diverse jeugdactiviteiten zoals de Ontdekplek (later veranderd naar Prutshub), Biebstart en Biebstart Plus. Allemaal in Alkmaar Centrum. Stuk voor stuk hele leuke activiteiten waar ik graag mijn steentje aan bijdraag.

BiebStart

Sinds juli 2021 help ik elke donderdagochtend bij Biebstart. Dit doe ik samen met bibliotheekmedewerkster Caroline. Het is iedere keer zo genieten om die kleine dreumesen/ peuters samen met hun ouders een gezellige, leerzame ochtend te kunnen bezorgen. Elke week wordt er uit een vooraf uitgekozen boekje voorgelezen ondersteund door vertelplaten in een vertelkastje. Voor de verwerking en herhaling van de woordjes uit het verhaal zingen we bijbehorende liedjes begeleid door muziekinstrumentjes. Aansluitend mogen ze nog een kleurplaat tekenen of knutselwerkje maken passend bij het thema.

BiebStart Plus

Naast Biebstart is kort daarna ook maandelijks Biebstart Plus (voorlezen voor kleuters en bijbehorende verwerkingsopdrachtjes) erbij gekomen. Verder help ik bibliotheekmedewerkster Marina in de schoolvakanties bij de Prutshub activiteiten. Erg leuk om de kinderen zelf dingen te laten uitproberen en ontdekken. Zo leren ze programmeren en bijvoorbeeld eigen sleutelhangers te maken die daarna worden uitgeprint door een 3D printer.

Corona gooide voor diverse langere periodes jammer genoeg roet in het eten, waardoor de activiteiten niet meer door konden gaan. Ik ben dan ook erg blij dat alle activiteiten nu wel weer plaats kunnen vinden.

Boekenchauffeur in de Egmonden

Sinds kort ben ik ook boekenchauffeur in Egmond. Dit doe ik één keer in de twee weken op dinsdagmiddag. De andere week rijdt vrijwilligster Wendelmoed. Bibliotheek Kennemerwaard heeft drie afhaalpunten voor gereserveerde bibliotheekboeken ingericht. Wij zorgen dat deze boeken daar komen en brengen de ingeleverde boeken terug naar Bergen. Erg leuk om te doen ook en fijn als afwisseling van de andere activiteiten.