Vrijwilliger in Corona tijd, Yordi

Vrijwilliger

Ruim tweeëneenhalf jaar is Yordi al actief als vrijwilliger bij de Coderdojo. Dit doet hij naast zijn werk als developer bij Betty Blocks in Alkmaar. Betty Blocks is een no-code platform waarmee bedrijven zonder technische kennis applicaties kunnen ontwikkelen. Daarnaast is hij jeugdtrainer bij atletiekvereniging Hylas in Alkmaar, waar hij trainingen geeft aan atleten in de leeftijdscategorie 11 t/m 14 jaar. Maar ook zelf is hij als atleet actief bij deze club, met een voorliefde voor de middellange afstand.

Door mijn inzet als jeugdtrainer in de atletiek ben ik erachter gekomen dat ik veel voldoening en energie haal uit het coachen en begeleiden van kinderen. Je zou ook kunnen zeggen: het doorgeven van mijn eigen ervaring en enthousiasme aan de volgende generatie. Naast atletiek wilde ik hetzelfde doen in de programmeerwereld. Na wat zoekwerk voor bestaande initiatieven kwam ik uiteindelijk terecht bij Coderdojo.

Tijdens een Coderdojo sessie (van doorgaans twee uur) kunnen kinderen zelf kiezen waar ze aan willen werken. Ze programmeren bijvoorbeeld een spelletje in Scratch, gaan aan de slag met één van de vele robots of maken zelf een website. Op die manier kan iedereen aan de slag met wat hij of zij zelf het leukst vindt. De Coderdojo is geschikt voor kinderen van 7 tot 17 jaar en we zien ook daadwerkelijk verschillende leeftijden langskomen. Naast de kortere projecten die je tijdens één sessie kunt afronden, is er ook een wat oudere groep kinderen bezig met projecten die wat langer duren. Zo heeft deze groep bijvoorbeeld een balon met meetinstrumenten laten vliegen en zijn ze nu bezig met een programmeerproject in het spel Minecraft. De kinderen die tijdens een Coderdojo met ons komen programmeren, noemen we ninja's. Het zijn onze strijders in de digitale wereld!

Het 'aha-moment'
Soms hebben de kinderen vragen waarop ik zelf ook niet meteen het antwoord weet. Uiteindelijk kom je er echter altijd samen uit en creëer je op die manier een leermoment voor allebei. Toch wil je natuurlijk zoveel mogelijk een antwoord paraat hebben, zodat de kids snel verder kunnen met waar ze mee bezig waren.Het is erg leuk om kinderen de principes van het maken van computerprogramma's en -games uit te leggen. Als ze na lang proberen eindelijk dat "aha"-moment ervaren, dan is mijn dag geslaagd! De voldoening die ik daar uithaal kan ik iedereen aanraden. Het doen van vrijwilligerswerk geeft veel voldoening en energie. Specifiek voor de Coderdojo vind ik het erg leuk om iets terug te doen voor de maatschappij op basis van mijn kennis en enthousiasme.

En toen werd alles anders...
Onze 'champion' Sanneke, medewerker van de bibliotheek, heeft in coronatijd veel contact gehouden met alle Coderdojo mentoren en veel tijd gestoken in het opzetten van online activiteiten voor de ninja's. Erg fijn om ook in deze tijd bezig te kunnen blijven met vrijwilligerswerk, al is het dan via een andere opzet.

Naast de online activiteiten die we ook tijdens de coronatijd konden blijven aanbieden, zijn we na het versoepelen van de maatregen voorzichtig opgestart met een test-Coderdojo. Dit verliep positief, waarna we weer meer Coderdojo's zijn gaan organiseren. Uiteraard moeten we met alle maatregelen rekening blijven houden en moeten we bijvoorbeeld uitwijken naar vergaderruimtes in plaats van de openbare bibliotheekvloer. Maar we zijn allang blij dat we weer in fysieke vorm aan de slag kunnen!

Ik hoop dat we de voorzichtige herstart van de Coderdojo verder uit kunnen bouwen tot een volledig programma. Daarnaast zou het leuk zijn om de online sessies waartoe we werden gedwongen een vervolg te kunnen geven. Hoe meer manieren om de nieuwe generatie programmeurs te bereiken, hoe beter!

Het vinden van je 'Why'
We blijven als mentoren zelf flink bezig met het leren van nieuwe vaardigheden, om die vervolgens weer over te kunnen brengen aan de kinderen. Daarnaast wordt er steeds meer materiaal vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands, zodat we de kinderen meer variatie kunnen bieden. Verder zijn we bezig met het opzetten van leerlijnen, waarmee de kinderen ook meer dan één Dojo bezig kunnen zijn in hetzelfde pad. Zo kunnen ze meer over een onderwerp leren. Genoeg te doen, dus!

De online Coderdojo's die we hebben georganiseerd zorgden ervoor dat we de sessies konden blijven organiseren, maar het echte sociale contact miste ik wel. Online proosten is gezellig, maar natuurlijk niet zo leuk als in het echt. Door corona word je gedwongen tijdelijk te stoppen met activiteiten die daarvoor zo vanzelfsprekend leken. Bijvoorbeeld de Coderdojo's op locatie in de bibliotheek of trainingen op de atletiekbaan. Pas als dat wegvalt, kom je erachter hoe leuk je het eigenlijk vindt om dat te doen. Het geeft voor jezelf dus wel goed weer wat je leuk vindt om te doen en waar je in de toekomst mee verder zou willen. Men noemt dat wel eens "het vinden van je 'why'", of zelfs je levensdoel. Corona zorgt in die zin - hoe verschrikkelijk het verder ook is - voor wat reflectie.