Vrijwilliger in corona-tijd, Wendelmoed

Vrijwilliger

Na het sluiten van onze vestiging in verzorgingshuis 'de Prins Hendrikstichting' hebben we, sinds deze zomer, drie servicebibliotheken in Egmond. Wendelmoed verzorgt als vrijwilligster sinds enkele maanden het boekentransport tussen bibliotheek Bergen en de Egmonden. En dat in geheel eigen stijl......

Op de vrijwilligerspagina van de bibliotheek werd gevraagd of er iemand geïnteresseerd was in de vacature voor het boekentransport van het filiaal Bergen naar de Egmonden. Door vervelende omstandigheden (ik raakte onverwachts een week in het ziekenhuis) kon ik niet meteen beginnen, maar inmiddels ben ik al geruime tijd bezig als vrijwilliger voor dit boekentransport.

Speciaal boekentransport
Ik ben een verwoed 2CV-rijder (lelijke eend) en zowel maandag- als donderdagmiddag haal ik rond 14.00 uur boeken op met mijn “ducky” (zie foto) in Bergen. Daarna lever ik ze af in Egmond aan de Hoef (Hanswijk), Egmond aan Zee (Post aan Zee) en Egmond Binnen (Schulpstet). In het begin vond ik het jammer dat ik nog zo weinig contact had op de plekken waar ik de boeken breng en ophaal. Maar gelukkig komt daar verandering in! Ik krijg ondertussen leuke aanraders getipt om te lezen of te bekijken (Dvd’s). Ik ben namelijk zelf meer van het “kaftjes kijken” en boekentips dan zomaar reserveren via internet. Maar door de coronamaatregelen is daar zowaar verandering in gekomen en reserveer ik steeds vaker online.

Ducky interview Wendelmoed

Waarom vrijwilliger bij de bibliotheek?
Ik doe dit vrijwilligerswerk omdat ik het fijn vind om met boeken bezig te zijn .Van huis uit ben ik leerkracht in het basisonderwijs en ik verzorgde ook de schoolbibliotheek. Op onze vrije dagen ging ik vaak samen met een collega naar kinderboekenwinkels in Haarlem of Amsterdam.  Met aanraderslijsten van de onderwijsbegeleidingsdienst op zak gingen we daar boeken bekijken die we vervolgens voor school mochten aanschaffen. We hadden een klein budget, maar vulden dit aan met geld dat we verkregen door de inzameling van oud-papier. Hierdoor konden we toch voor alle klassen mooie nieuwe boeken kopen. We vervielen niet in oude meuk; afdankertjes van oud-leerlingen of alleen maar boeken van de Kinderboekenweek. Er werd op mijn voormalige school veel gelezen, vooral omdat we de leerlingen zelf boeken lieten promoten. Ik weet nog goed dat iemand van de onderwijsbegeleidingsdienst zei: "In Nederland proberen we de kinderen allemaal foutloos te laten (voor)lezen, maar niet iedereen hoeft opgeleid te worden tot nieuwslezer". Wie weet komt die tijd weer terug, dat kinderen weer plezier hebben in lezen. Daarbij zijn enthousiaste aanbevelingen erg fijn en belangrijk!