Vrijwilliger in corona-tijd, Ina Rempt

Al 2 ½ jaar ga ik iedere woensdagochtend met veel plezier naar Bibliotheek Alkmaar Centrum. Ik werk daar van 9.30 tot 12.30 uur vrijwillig als gastvrouw.

Tot en met 15 maart jl. was alles nog gewoon open, ondanks de vele verontrustende berichten over Corona. Daarna stond de wereld op zijn kop en sloten alle bibliotheken /winkels/bedrijven e.a. hun deuren. Voor mij als vrijwilliger een vreemde gewaarwording; hele dagen thuis.

Ik ben ook actief bij een voetbalvereniging, maar ook daar waren de deuren dicht. Een hele omschakeling.

Wat ga je dan doen: veel lezen, borduren, opruimen en schoonmaken en af en toe een rondje lopen door het park. Ook leuk, maar wat je vooral erg mist zijn de sociale contacten met de bezoekers en met de collega’s.

Maandag 11 mei konden een aantal vestigingen weer open, met aangepaste openingstijden. Half juni kon ik mijn werkzaamheden weer oppakken, uiteraard aangepast aan de nieuwe situatie. Met een oranje hesje, handschoenen en op 1 ½ meter afstand mocht ik de veelal blije bezoekers bij de deur verwelkomen. Na het uitleggen van de restricties (handen ontsmetten, mandje mee, looproute) konden de bezoekers hun boeken weer terugbrengen en nieuwe boeken uitzoeken.

Overige activiteiten zijn/waren nog niet toegestaan. Gelukkig hadden de meeste bezoekers alle begrip voor de regels en hielden zich er ook netjes aan. Een enkele discussie daargelaten.

Vanaf 1 juli werden veel regels versoepeld en was het weer mogelijk om de meeste werkzaamheden (displays aanvullen, opruimen, en bijv. klantcontact) weer op te pakken. Nog steeds op gepaste afstand! Dit laatste zal voorlopig nog wel blijven.

Hopelijk kunnen de overige activiteiten, zoals lezingen e.d. weer snel worden opgepakt en zal de bibliotheek weer bruisen als voorheen!

Ina Rempt