Vrijwilliger in corona-tijd, Eef en Joop

Joop en Eef

Eef en Joop zijn vrijwilliger voor Bibliotheek aan Huis (BAH). Ze hebben samen 1 klant en halen iedere 4 weken groot-letter boeken voor deze 92-jarige meneer in de bibliotheek en brengen ze naar hem toe.

Eef: Ik werk nu 3 jaar voor de bieb in HHW en doe dit werk met heel veel plezier. Ik ben hier begonnen toen ik Joop leerde kennen, die in HHW woonde. Zelf kom ik uit Amstelveen en ook daar werkte ik voor BAH.

Ik ben al sinds mijn 7de jaar lid van de bibliotheek. Een paar jaar terug zag ik in de bieb in Amstelveen een poster hangen waarin ze vrijwilligers vroegen voor BAH. Dat leek me heel leuk om te doen en ik heb me aangemeld. Toen ze vroegen hoeveel klanten ik wilde helpen zei ik “nou doe maar 6”. Dit bleek in de praktijk wel heel veel te zijn, het aantal boeken dat ik iedere 6 weken ging rondbrengen was enorm. In overleg met de bibliotheek heb ik dit toen teruggebracht naar 4 klanten en daar ging ik iedere 6 weken met een grote koffer vol met boeken langs.

Het was voor mij logisch om ook in HHW lid te worden van de bibliotheek en toen ik hier steeds meer kwam heb ik mijn vrijwilligerswerk ook hiernaar toe verplaatst. Omdat ik last heb van mijn armen en wat moeilijker kan tillen is Joop mij gaan helpen en zijn we nu samen vrijwilliger voor de bieb. Opvallend daarbij vond ik dat er een VOG werd aangevraagd voor ons, dat was in Amstelveen niet zo.

En toen ging de bibliotheek dicht…

En lag even alles stil, ook de BAH.

In een periode waarin mensen werd geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven, waarin het sociale leven stil lag en je persoonlijke contacten zoveel mogelijk moest mijden, is een boek lezen een belangrijke bezigheid. Ik vond het dan ook niet kunnen om mijn klant van 92 jaar zonder boeken te laten zitten. Hij woont nog zelfstandig, dus niet in een tehuis waar je aanspraak hebt van andere bewoners of personeel. Thuis heb ik ook nog wel wat boeken die ik ruilde met buren en kennissen maar ik heb geen groot-letterboeken in huis.

Ik heb een mail gestuurd naar Laura (vrijwilligersconsulent) om te kijken of we hier een oplossing voor konden vinden. En gelukkig was die er. De vestiging in HHW was dan wel gesloten maar de medewerkers waren regelmatig aanwezig om schoon te maken en andere klusjes te doen. Joop en ik konden dus een afspraak maken om langs te komen en boeken op te halen. We hebben er meteen wat meer meegenomen zodat we voor een tijdje genoeg hadden.

We hebben met onze klant goede afspraken gemaakt over het brengen van de boeken. We kunnen voorlopig niet meer binnenkomen en moeten natuurlijk gepaste afstand houden. De overdracht gaat dus via de tuintafel, wij zetten de boeken erop en meneer pakt ze zelf eraf. En niet alleen de boeken, wij nemen regelmatig een pannetje soep mee voor meneer en wij krijgen verse eitjes van zijn eigen kippen. Ondertussen maken we een praatje, met iets luidere stem dan normaal vanwege de afstand die we van elkaar houden. Een prima oplossing dus.

Zelf was ik in het begin van de corona tijd best bang voor besmetting. Ik ben de eerste tijd het huis niet veel uit geweest. We hebben de boodschappen thuis laten bezorgen en af en toe ging Joop even alleen naar de supermarkt om wat dingentjes op te halen.

Met de familie hielden we contact via Face-time. Fijn dat het op die manier kon maar niet ideaal, het is toch prettiger om elkaar persoonlijk te zien.

We zijn nu nog voorzichtig maar doen wel weer iets meer, zoals naar de bibliotheek gaan. En gelukkig kunnen we ook weer de familie en vrienden ontmoeten.

Ik maak me boos over protesten tegen de coronamaatregelen. Vooral nu we het dagelijks leven weer redelijk normaal kunnen oppakken met maatregelen. Wij vinden het zelf heel belangrijk om ons hieraan te houden en daardoor gezond te blijven.

Joop en ik genieten samen van het leven.