Vrijwilliger in corona-tijd, Arie

Vrijwilliger

Zo’n vijf jaar geleden is Arie begonnen als vrijwilliger. Hij is met pensioen en werkt zowel bij Artiance en de bibliotheek als vrijwilliger. Het begon met het doen van kleine klusjes maar ondertussen is het ‘watuit de hand gelopenVoor de meeste is Arie een bekend gezicht. Hij biedt technische ondersteuning bij lezingen en optredensEn hij helpt regelmatig bij technische problemen in de vestigingen.

Manusje van alles

Ik kom uit Sijbekarspel, een klein dorp onder de rook van Hoorn. Na school en diensttijd (moest toen helaas nog) ben ik bij de bank aan de slag gegaan. Na 26 jaar diverse administratieve functies te hebben uitgeoefend was ik op mijn 50e helemaal klaar met de bank. Het was me te commercieel geworden. Ik nam ontslag zonder een idee te hebben wat nu te gaan doen. Ik ben verhuisd naar Alkmaar en na een aantal jaren zonder werk ben ik terecht gekomen bij Kunsteyssen in de oude kaasfabriek. Na een paar dagen wist ik het, dit is wat ik wil! Ik was de enige werknemer en een manusje van alles; van het schoonmaken van het gebouw tot het opbouwen van kunst-installaties. Een geweldige tijd!

Artiance én de bibliotheek

Helaas stopte dit werk na diverse perikelen rondom de huisvesting. Daarna ben ik nog vrijwilliger geweest bij Provadja/XYie, en via die weg ben ik bij Artiance terecht gekomen. Vijf jaar gelden vroeg de directrice van Bibliotheek Kennemerwaard, Erna Winters, aan de toemalige directeur van Artiance of die niet iemand wist die ook in de bibliotheek kon assisteren met klusjes. Zo werd mij gevraagd of ik hier interesse in had. En dat had ik zeker, want het leek mij leuk om ook op een andere plek te werken.

Het begon met het doen van kleine klusjes, vervangen van lampen en dergelijke. Dat is inmiddels wat 'uit de hand gelopen'. Daar ik best wel veelzijdig ben en graag bijleer, zal ik niet snel een klus afwijzen. Zo ben ik me ook met de techniek gaan bemoeien. Ik heb bijvoorbeeld bij diverse podia en vergaderruimten zaken verbeterd en uitgebreid met bijvoorbeeld headsets en gebruiksaanwijzingen voor de apparatuur. Ook help ik veel bij evenementen met het bedienen van de apparatuur. Het leuke hierbij is dat je steeds weer nieuwe mensen ontmoet of juist bekenden nog beter leert kennen.

Uitdagingen welkom

Uitdagingen zijn er ook, zeker nu in corona-tijd. Mijn instelling is: veel kan je leren – en je kan het in ieder geval proberen! Dus als iemand komt met de vraag of je bij een presentatie met microfoons dit via de apparatuur zou kunnen opnemen, denk ik direct: dat kan vast wel. Ik begin met googelen en ga het dan gewoon uitproberen. Ik vind het leuk om dat soort zaken uit te zoeken en natuurlijk helemaal om het dan zelf voor elkaar te krijgen.

Door corona zijn er natuurlijk veel minder evenementen dus daar heb ik nu helaas veel minder mee te maken. Vooral bij Artiance heb ik nu veel minder te doen. Verder gaan de klusjes wel gewoon door en komen er nieuwe corona-gerelateerde klusjes bij. Op verzoek heb ik van veel ruimtes een plattegrond gemaakt met mogelijke indelingen voor diverse bijeenkomsten. Onder andere om een indeling te creëren die voldoet aan de corona-maatregelen. Ik heb daarvoor een programma gevonden waarbij ik makkelijk met stoelen en tafels kan schuiven – digitaal dus! Bijvoorbeeld voor het podium in Alkmaar Centrum. Hier heb ik digitaleopstellingen gemaakt voor onder andere het taalcafé, Dag en Dauw en het leescafé.

Houd de moed erin!

Tijdens mijn werkzaamheden let ik er altijd goed op om voldoende afstand te houden en een mondkapje te dragen. Dat laatste is vooral lastig met fysiek werk, dan krijg ik het toch wel snel wat benauwd. Het is vervelend maar nodig. Volhouden maar! Probeer de moed erin te houden, kijk naar de leuke dingen die er ook nog steeds zijn! Houd je goed en consequent aan de regels, ook al is het wel eens moeilijk. Het kan in ieder geval geen kwaad en helpt mee deze pandemie te doorstaan.