Vrijwilliger Astrid vertelt...

Vrijwilliger

Sinds juni 2016 helpt Astrid Nederlandstaligen en anderstaligen met laaggeletterdheid bij het Taalhuis spreekuur in Heerhugowaard. Uit ervaring weet ze hoe belangrijk het is om de taal te leren als je in een ander land komt te wonen. Zvindt veel voldoening in haar vrijwilligerswerk door de adviezen die ze kan geven en omdat ze eenluisterend oor kan zijn voor de bezoekers van het spreekuur. 

Ervaringsdeskundige

Sinds juni 2016 ben ik vrijwilliger bij het Taalhuis in Heerhugowaard. Ik was op zoek naar vrijwilligerswerk waarbij ik mensen kon helpen en waarbij ik ook bezig zou zijn met taal. Via het VCRA werd ik benaderd voor een openstaande vacature voor vrijwilliger bij het Taalhuis. Toen ik werd uitgenodigd op gesprek was ik direct enthousiast. Doordat ik zelf een half jaar in Spanje heb gewoond, terwijl ik geen Spaans sprak toen ik daar net was. Weet ik hoe het is als je de taal van het land waar je woont niet goed beheerst. En hoe fijn het is als je steeds meer van de taal leert en begrijpt. Verder ben ik heel sociaal en behulpzaam, ook twee eigenschappen die ik gebruik als vrijwilliger bij het Taalhuis.

Taalhuis in het kort

Bij het Taalhuis helpen we mensen die laaggeletterd zijnzowel anderstaligen als Nederlandstaligen. Deze mensen hebben moeite met de Nederlandse taal. Naast de hulp om hun Nederlands te verbeteren helpen we ook met computervaardigheden. We adviseren mensen bijvoorbeeld om naar school te gaan, met een taalmaatje samen te werken of mee te doen aan een activiteit in de bibliotheek. Misschien interessant om te weten is dat van de 2,5 miljoen laaggeletterden die er in Nederland zijn, 2/3 Nederlandstalig is. Maar in de bijna vij jaar dat ik dit vrijwilligerswerk doe kan ik de Nederlandstalige laaggeletterden die ik heb geholpen op een hand tellen.

Aanpassingen in corona-tijd 

Normaal gesproken kan men zowel met als zonder afspraak bij het Taalhuis spreekuurterecht en voeren we het gesprek face to face. Door corona kan dat helaas niet en voeren we de gesprekken alleen telefonisch. Ook is het doorsturen van mensen nu wat lastiger geworden, omdat sommige activiteiten tijdelijk zijn gestopt. Toen ik net begon was het heel erg rustig, het Taalhuis spreekuur was niet lang daarvoor opgestart en nog erg onbekend. Er waren weken achter elkaar dat er geen bezoekers waren. Inmiddels is dat gelukkig wel anders. Althans voor corona, want ook dit heeft uiteraard invloed op het aantal bezoekers.

Een passie voor lezen en muziek

Naast mijn vrijwilligerswerk lees ik graag in mijn vrije tijd, met name suspense thrillers, chicklits, romans en youngadults. Mijn favoriete schrijvers zijn Sophie Kinsella, Dani Atkins en Ruth Ware. Een andere hobby van mij is muziek. Ik heb diverse instrumenten bespeeld. Ik ben vroeger begonnen met blokfluit. Daarna heb ik piccolo leren spelen en heb ik bij een tamboer- en pijperkorps en een orkest gespeeld. Daarnaast heb ik ook dwarsfluit en pianogespeeld. Sinds mijn 8e jaar zing ik, inmiddels doe ik dit al 28 jaar. Dit heb ik gedaan bij diverse koren en heb meerdere keren solo's of duetten mogen zingen. Sinds een jaar of 10 zit ik op zangles waar ik vooral pop- en musicalliedjes zing. 

Ondanks dat ik hobby's genoeg heb, is mijn vrijwilligerswerk een verrijking omdat het mij heel veel voldoening geeft. Door een luisterend oor voor de bezoekers te zijn. Maar ook omdat je meemaakt dat mensen problemen hebben met hun laaggeletterdheid en ik ze daarbij kan helpen door ze advies te geven.