Vrijwilliger ambassadeur Zelforganisatie, René

Vrijwilliger

René werkt al vanaf 2018 als vrijwilliger binnen Bibliotheek Kennemerwaard. Hij begon met het geven van de cursus Digisterker in zowel Heerhugowaard als Schoorl. In 2019 heeft hij samen met collega vrijwilliger Nico en medewerkers van de bibliotheek de activiteit Oefenen.nl bij het WNK opgestart.

Onze missie was de enthousiaste medewerkers van WNK te laten thuisraken op de computer, veelal gebruikmakend van het programma Klik & Tik. Het leukste in mijn werkzaamheden vind ik interesse tonen in wat zij doen en erachter komen op welke wijze we ze kunnen helpen. En uiteraard deze WNK-medewerkers motiveren om mee te doen met de cursus!

Momenteel geeft hij de cursus 'Voor ’t zelfde Geld' in buurtcentrum Mare Nostrum, in Alkmaar Noord. Hij doet dit samen met collega-vrijwilliger Friedel en ondersteuning vanuit de bibliotheek. Hier leren deelnemers omgaan met geld en hun administratie op orde te krijgen.Een van de eerste trajecten tijdens het coronavirus! Dat is leuk maar ook wel intensief, mede door de restricties en regels die er zijn voor de veiligheid van iedereen.

En toen kwam de oproep voor Ambassadeurs Zelforganisatie....

Het is belangrijk dat medewerkers, maar ook vrijwilligers, zelf aan de gang (kunnen) gaan met projecten. Uiteraard conform de visie en 'het doel' van de bibliotheek. De bibliotheek gaat steeds meer projecten oppakken en is allang niet meer alleen een centrum waar je boeken, Cd's en Dvd's kunt lenen. Het is belangrijk dat de groep die ermee werkt dit zelf kan opzetten, innoveren, verbeteren en ook kan dragen. Deze groep heeft de meeste kennis in huis en kunnen dit het beste bijsturen of zaken toevoegen.

Gezamenlijk een beeld vormen
Voor mij betekent zelforganisatie binnen de bibliotheek het meedenken als vrijwilliger met collega’s. Vrijwilligers zijn veelal in allerlei beroepen werkzaam (geweest). Hebben vaak aanvullende of andere ideeën en inzichten. Het is daarom goed om gezamenlijk een beeld te vormen en projecten te realiseren.

Naar wat ik bij de eerste bijeenkomst heb begrepen is er, of was er, een ‘up-down systeem’. Ideeën kwamen in veel gevallen van bovenaf en er werd aangegeven hoe moest worden uitgevoerd. Dit is een traditioneel systeem die van oudsher veel werd gevolgd. In de huidige maatschappij gaan we nu verder. Meer inbreng, ideeën, kennis en uitvoering van onderaf is gewenst. Dit geeft vaak ook de beste motivatie. Door dit te doen en door middel van samenwerken en goed communiceren kun je dit pas overbrengen naar de groepen mensen die hier hun voordeel mee kunnen doen. In mijn ogen is het voor zelforganisatie belangrijk om meer collega’s te leren kennen en elkaars kennis te gebruiken. Idealiter zou elke werkgroep een variatie aan leeftijden moeten hebben.

Ik heb veel zin om hieraan mee te werken, mij in te zetten voor een (ver)nieuw(end) traject. Zelf ondernemen. Er is een hoop kennis aanwezig en ook qua motivatie en inzet zit het echt goed. Er zijn genoeg ideeën hoe dit gerealiseerd moet gaan worden!