Leren, delen en creëren

Met het pakket van online informatiebestanden bieden wij u in de bibliotheek gratis toegang tot een groot aantal databanken, waarop u zich anders zou moeten abonneren.

Het Bibliotheek Online-pakket bestaat uit databanken op het terrein van fictie (voor jeugd en volwassenen) en non-fictie, toegankelijk via de internet-pc in de bibliotheek. 
Dus zoekt u bijvoorbeeld een test uit de consumentengids of informatie over een auteur, in de bibliotheek is deze gratis te verkrijgen!

Ook bieden wij Pressreader aan, waar u ook thuis gebruik van kunt maken.

Hieronder vindt u een overzicht van de databanken en de internetpagina's die in de bibliotheek gratis te raadplegen zijn.

Pressreader

pressreadervoorwebsite1.png

Meer dan 2300 kranten en 1200 tijdschriften uit 100 verschillende landen in 54 talen zijn in de Bibliotheek te lezen via PressReader. Fulltext, actueel en met een archief tot 90 dagen.

PressReader is te vinden op de publiekspc’s in al onze vestigingen, maar je kunt ook de app installeren op je smartphone of tablet. Dan kun je publicaties van PressReader later thuis of onderweg lezen. Het enige dat je daarvoor moet doen, is eens per week PressReader gebruiken in de bibliotheek.

 


Grote Winkler Prins

grote winkler prins onlineDigitale encylopedie Winkler Prins in 3 varianten. De Grote Winkler Prins is geschikt van af 15 jaar, de Studie Winkler Prins vanaf 10 jaar en de Junior Winkler Prins vanaf 6 jaar.

 

 

 


Consumentengids

consumentenbond logo 250

Alle tests en onderzoeken uit de Consumentengids zijn gratis te bekijken op de computers in de bibliotheek.

 (tijdelijk niet optimaal beschikbaar)

 

 

 

 


Publiekwijzer

publiekwijzer

Bijzondere collecties en de catologi van universiteiten,
hogescholen, speciale bibliotheken en grote openbare 
bibliotheken waaronder alle WSF-bibliotheken.

 (tijdelijk niet te raadplegen in de vestiging Alkmaar Centrum)

 

 

 

 


DBNL

dbnllogo nieuw

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.

 

 


Literom

literom1

Compleet overzicht boekrecensies

Tienduizenden artikelen, auteursinterviews en recensies over Nederlandstalige literatuur. Allemaal verschenen in de periode na 1900 in een groot aantal Vlaamse en Nederlandse dag- en weekbladen. Een compleet overzicht van boekrecensies voor de gebruikers van bibliotheek en schoolmediatheek.

In de Literoms zijn artikelen opgenomen uit Nederlandse en Belgische dag- en weekbladen.
De Literoms worden dagelijks bijgewerkt.

 

 

Uittrekselbank

uittrekselbank

 In de UittrekselBank vind je meer dan 2400 uittreksels van Nederlandstalige én buitenlandse literatuur en circa 350 auteursportretten

 

 

 

 


Delpher

delpher2

1 Miljoen historisch boeken, kranten en tijdschriften.

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor iedereen gemakkelijk te maken.

 

 


Muziekweb

muziekweb payoff 90 banner

Muziekweb is dé muziekbibliotheek van Nederland. De catalogus biedt ruim 6 miljoen nummer die gratis te beluisteren zijn.

 

 

 


Slimme Nieuwslezer

slimmenieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een krant op de computer. 
Speciaal gemaakt voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven en graag wil leren.

 

 

 

 

 


 Oefenen.nl

oefenen.nl

Via Oefenen.nl kan je oefenen met lezen, schrijven, rekenen en internetten.

Tegelijkertijd leer je over onderwerpen als werk, opvoeding, gezondheid en omgaan met geld.

 

 


Bereslim

bereslimmeboeken

Kinderen kunnen digitale prentenboeken bekijken en beluisteren via Bereslim: korte filmpjes met geluid,
gebaseerd op bekende kinderverhalen.

(niet in iedere vestiging beschikbaar)

 

 


Klokhuis

klokhuis logo 3Terwijl kinderen op televisie bediend worden met hapklare informatie, worden ze op de Klokhuis website uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan. Dat noemen we: van consumeren naar creëren! Veel onderwerpen kun je goed uitleggen met een filmpje, maar sommige onderwerpen moet je 'zelf doen' om ze te kunnen begrijpen. Dat is precies waar de Klokhuis website voor wordt ingezet.

 

 

 

 


Theorie.nl

theorie.nl

Via Theorie.nl kun je oefenen voor je CBR theorie-examen

 

 

 


 


 Ook zijn er op het gebied van Overheid, Nederlands leren, Inburgeren, Makkelijk leren en voor de jeugd een aantal websites gratis beschikbaar.