Nieuwsberichten

Bibliotheek Litouwen komt met nieuwe strategie rondom Media Literacy na bezoek aan Kennemerwaard

In november 2018 bezochten twee bibliothecaressen, Academic Secretary Alma Masevičienė en Senior Bibliographer Marija Pečiulytė van Martynas Mažvydas National Library, Bibliotheek Kennemerwaard. Alma en Marija kwamen inspiratie opdoen rondom Media & Information Literacy. Denk daarbij aan digitale geletterdheid, burgerschap, mediawijsheid in het onderwijs etc.

Tijdens het bezoek observeerde ze het werk van Bibliotheek kennemerwaard en leerde verschillende methodes kennen. Hiermee begonnen ze met de voorbereidingen van de ontwikkeling van een nieuwe Media Literacy strategie voor de Nationale bibliotheek in Litouwen en verzorgde ze tevens nieuwe richtlijnen voor de openbare bibliotheken. Na het bezoek deelde Alma en Marija de methodes met hun collega’s.  In 2019 zijn de nieuwe mediawijsheid strategieën en richtlijnen gepresenteerd aan de openbare bibliotheken in Litouwen.

Het bezoek aan Bibliotheek Kennemerwaard en het ontwikkelen van een nieuwe strategie waren de kernactiviteiten van het project “Media Literacy Development for Responsible Citizenship”. Het project is medegefinancierd door het Erasmus+ programma. De strategierichtlijnen zijn beschikbaar in Litouwen in de nationale bibliotheek van Litouwen. website.

National Library of Lithuania has made new media literacy development strategy based on the experience of Kennemerwaard Library

On November, 2018 two librarians: Academic Secretary Alma Masevičienė and Senior Bibliographer Marija Pečiulytė from Martynas Mažvydas National Library of Lithuania visited Kennemerwaard Library, observed our work, learned our methods and started to prepare new media literacy development strategy for the National Library of Lithuania as well as provide guidelines for Lithuanian public libraries. After the visit Alma Masevičienė and Marija Pečiulytė shared our methods and practise with their colleagues in Lithuania. In 2019 the new media literacy development strategy guidelines have been presented to Lithuanian public libraries and adults’ educators.

The visit and development of the strategy was the core activities of the mobility project “Media Literacy Development for Responsible Citizenship”. The project has been co-financed by Erasmus+ programme. The strategy guidelines are available in Lithuanian on the National Library of Lithuania website.