Perfecte afsluiting van het project Level UP! in het stadion van AZ

Dinsdag 2 juli en donderdag 4 juli waren de groepen 5 van Basisschool Zeppelin, Basisschool de Hasselbraam uit Heerhugowaard en Basisschool de Windhoek uit Egmond in het stadion van AZ. Zij sloten daar het project Level UP! af. LevelUP! is een project van Bibliotheek Kennemerwaard en AZ om kinderen in 5 lessen bewust te maken over het onderwerp Gamen. Deze lessen gingen over de positieve en de negatieve effecten die gamen kan hebben.

Aanleiding
Veel kinderen spelen thuis games of komen met gamen in aanraking. Gamen is leuk en door het spelen van games kan je veel vaardigheden, zoals geheugen, geduld, reactievermogen, samenwerken en ruimtelijk inzicht trainen. Maar er zijn voor kinderen ook negatieve effecten: Het gebeurt steeds vaker dat kinderen overgehaald worden dingen te doen die ze niet willen. Maar ook verslaving en een ongezonde leefwijze liggen op de loer. Daarom zochten AZ en Bibliotheek Kennemerwaard de samenwerking op om gezamenlijk het project Level UP! te ontwikkelen en uit te voeren. Level UP! geeft kinderen, ouders en leerkrachten op een speelse manier inzicht over hoe je verantwoord kunt gamen.

Inhoud
Level UP! begint met een informatiebijeenkomst over gamen voor ouders en leerkrachten. Bij deze bijeenkomst waren ECV esports én e-sporter Aristote Ndunu van AZ aanwezig. Aansluitend worden er 5 lessen uitgevoerd in de groepen 5 van het basisonderwijs, de Levels. Hierin bespreekt de bibliotheekconsulent diverse thema’s met de kinderen zoals schermtijd, wat is gamen, de positieve kanten van gamen en wat doe je niet? Dit zorgt ervoor dat kinderen inzicht krijgen in hun gamegedrag en de bijbehorende mediawijsheid.

Afsluiting
De afsluiting van het project vond plaats op dinsdag 2 en donderdag 4 juli in het Afas Stadion en bestond uit 3 onderdelen. De kinderen deden een speurtocht door het stadion, waarbij ze vragen moesten beantwoorden over de onderwerpen die ze de afgelopen weken besproken hadden. Het was voor de kinderen een groot avontuur om ook in de kleedkamer van de spelers te mogen kijken.  Natuurlijk werd er ook gevoetbald. Op het trainingsveld kregen de leerlingen een clinic waarbij fanatiek werd hooggehouden en op het doel werd geschoten. Maar het meeste indruk maakte toch wel het spelen van FIFA met Aristote, de eSporter van AZ. Probeer dáár maar eens van te winnen!

DSC01888 DSC01782 resized  DSC01856

Resultaat
Aan het eind van de ochtend vertelden Nina, Maaike en Jona over hun ervaringen tijdens Level UP!. Ze gaven aan dat ze het heel leuk vonden en dat ze veel hebben geleerd zoals: gebruik niet je eigen naam maar een ‘nickname’,  wat is een veilig wachtwoord en deel niet zomaar je persoonlijke gegevens.

DSC01927 resized

Vervolg
Level UP! krijgt het volgende schooljaar een vervolg. Bibliotheek Kennemerwaard en AZ streven er naar om 15 basisscholen te bereiken met dit waardevolle project. Scholen die mee willen doen kunnen zich nu al aanmelden: https://startlevelup.nl/#inschrijven