Raadsleden kijken mee tijdens programmeerles

Bibliotheek Kennemerwaard heeft van de gemeente Alkmaar subsidie ontvangen om bij een aantal scholen extra ondersteuning te bieden bij het onderwijs. Op al deze scholen is wekelijks een bibliotheekconsulent aanwezig. In overleg met school zetten deze consulenten zich in voor de leerlingen, de leerkrachten en de ouders op het gebied van taal en mediawijsheid. Met name het leesplezier is een belangrijk onderdeel van het werk.

Op donderdag 28 maart brachten de raadsleden Gijsbert Van Iterson Scholten (PvdA) en Arie Epskamp (Senioren Partij Alkmaar) een bezoek aan basisschool De Vlieger. Ook Jan Zijp, directeur van de stichting Ronduit (met 18 locaties voor openbaar onderwijs in Alkmaar), was aanwezig. Zij konden meemaken  hoe de leerlingen van groep 7 en 8 mee deden aan een programmeercircuit . Leesconsulent Femke Hofstede en adjunct directeur Swinkels lieten leerlingen kennis maken met de beginselen van programmeren en robotica. Daarnaast maakten deze leerlingen spelenderwijs kennis met belangrijke vaardigheden als samenwerken, problemen leren oplossen, creatief zijn en computational thinking. Al doende werkten zij ook nog aan het verrijken van hun Nederlandse taal.

Na afloop van de les complimenteerde PvdA raadslid Iterson Scholten de samenwerking tussen de bibliotheek en school met het een berichtje op Facebook: “Heel leuk om te zien hoe de leerlingen van groep 7, eigenlijk zonder enige instructie, gewoon aan de gang gaan met allerlei verschillende fantastisch leuke programmeerspeeltjes. En binnen een paar minuten door hebben hoe het werkt en wat je er nog meer mee kan”.

De Bibliotheek op School

De Bibliotheek op school is een intensieve meerjarige samenwerking tussen basisscholen en de bibliotheek. Doordat de bibliotheek en de scholen hun krachten bundelen en elkaars expertise en bewezen programma’s benutten, werken ze samen aan verbetering van onderwijsresultaten op het gebied van lees- en taalvaardigheid en informatie- en mediavaardigheden. Door deze vaardigheden op jonge leeftijd te versterken, gaan bibliotheek en scholen de strijd aan tegen laaggeletterdheid. Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer en behalen daardoor betere schoolresultaten. Lezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven. Ook de gemeente Alkmaar onderschrijft het belang van een goede taal- en leesvaardigheid.