Boek op bezoek bij basisschool ‘t Baeken

Vooroordelen: iedereen heeft er wel eens mee te maken. Maar juist als je met elkaar in gesprek gaat en eerlijk bent, ontvang je veel begrip en ontstaan er mooie ontmoetingen. We willen verder kijken dan alleen de buitenkant. Daarom hebben ’t Baeken en Bibliotheek Kennemerwaard een mooi project ontwikkeld: Boek op bezoek.

Vooroordelen bespreekbaar maken

In februari gaat in groep  5 van basisschool ’t Baeken in Alkmaar het project ‘Boek op bezoek’ van start.  Tijdens een eerste voorbereidende les gaan de leerlingen in gesprek met elkaar over allerlei verschillen tussen mensen onderling. Zij kijken naar foto’s van oude mensen, baby’s, zieke mensen en mensen uit andere culturen. De leerlingen maken daar een collage van.

Ontmoeting met een levend boek

De eerste les is de voorbereiding op een ontmoeting, dinsdag 12 maart op school, met Rosanne Botman. Volgens Rosanne is het hebben van een handicap nog vaak  taboe. Daarover gaat zij met de leerlingen in gesprek. De leerlingen mogen haar allerlei vragen stellen. Door hard te werken en positief in het leven te staan, hoef je je niet te laten beperken vindt Rosanne. Zij laat dit ook zien in haar vlogs.

Wat vinden wij nu?
Met een derde les sluiten de leerlingen het project af op woensdag 27 maart. Deze les gaat het over wat zij hebben geleerd. Hebben de gesprekken met elkaar en de ontmoeting met Rosanne er voor gezorgd dat onze ideeën zijn veranderd? In de media wordt namelijk al gauw  een eenzijdig beeld van mensen getoond. Er ontstaat bijvoorbeeld snel een beeld dat iemand met een beperking zielig is.

De makers

Het project is ontwikkeld door Erna Spoelstra, leerkracht op ’t Baeken, Anna Stegmeijer, Mieke Vis en Rita Smedinga, werkzaam bij bibliotheek Kennemerwaard. De makers hopen van harte dat het project succesvol gaat verlopen en het ook aangeboden kan worden aan andere  geïnteresseerde scholen.

Meer informatie

Meer informatie over het project “Boek op bezoek” is verkrijgbaar bij Rita Smedinga, accountmanager jeugd en jongeren bij Bibliotheek Kennemerwaard. Zij is te bereiken op het emailadres: