Culturele Manifestatie Castricum

Gepubliceerd op: woensdag 01 maart 2017

Op zaterdag 11 en zondag 12 maart vindt in Castricum (Geesterhage) een Culturele Manifestatie plaats.
De bibliotheek is op zondag 12 maart extra open van op 11.00 - 16.00 uur.

Het programma in de bibliotheek is als volgt:

Doorlopend presentaties door Stichting Oer-IJ

Ooit van het Oer-IJ gehoord? 2000 jaar geleden stroomde een tak van de Rijn bij Castricum in zee. Deze tak noemen we het Oer-IJ , de voorloper van het latere IJ dat van Amsterdam tot Velsen liep. Lang geleden, maar het frappante is dat we nog steeds in het landschap kunnen zien waar de rivier gestroomd heeft. Het landschap van de gemeente Castricum is al bijzonder gevarieerd , van Noordzee tot en met het Alkmaardermeer onderscheiden we strand, duinen, binnenduinrand, strandvlaktes en strandwallen en veenpolders rond het meer. Daarnaast is de Castricummerpolder het mondingsgebied geweest van het Oer-IJ, wat nog te zien is aan de diverse slingerende waterlopen en hoogteverschillen in deze polder. Deze gevarieerde natuurlijke basis heeft voor een heel gevarieerd cultuurlandschap . De St.Oer-Ij wil dit boeiende gebied op de kaart zetten , het verborgen landschap weer zichtbaar te maken. Tijdens de Culturele manifestatie kunt u alle informatie hier over krijgen. Zie ook www.oer-ij.nl

zaterdag van 13.30 - 16.00 uur
zondag van 11.00 - 16.00 uur

Doorlopend presentaties door Huis van Hilde, de ontdekking van Noord-Holland

In Huis van Hilde is altijd wat te beleven. In het hart van ons gebouw is een indrukwekkende tentoonstelling te zien over de archeologie en de bewoningsgeschiedenis van Noord-Holland. U kunt er ontdekken hoe mensen vroeger leefden en hoe een archeoloog een heel mensenleven kan reconstrueren met wat er uit de grond komt. In ons museumcafé kunt u terecht voor heerlijke broodjes of een lekker stukje taart. Huis van Hilde organiseert regelmatig lezingen over de archeologie en geschiedenis van Noord-Holland. Zelf een lezing geven of heeft u iets te vieren? Huis van Hilde beschikt over mooie zalen, enthousiaste rondleiders en bijpassende arrangementen!

zaterdag van 13.00 - 16.00 uur
zondag van 13.00 - 16.00 uur

Auteur John Heideman vertelt over de Tweede Wereldoorlog "Geallieerde slachtoffers in Castricum"

Tijdens de Tweede Wereld oorlog spoelden er zo'n 50 lichamen aan op de kust van Castricum. Deze slachtoffers waren gesneuveld op zee of waren afkomstig uit bommenwerpers die neerkwamen in de Noordzee op weg naar hun doelen in Duitsland of op de weg terug naar hun basis in Engeland. Veelal werden deze bommenwerpers formaties onderschept door Duitse jagers of beschoten door Duits luchtafweer geschut.

De lichamen die aanspoelden op de kust van Castricum waren o.a omgekomen voor de kust van Nederland, België en Frankrijk. De stroming van de zee zorgde er voor dat een stoffelijk overschot uiteindelijk aanspoelde op onder andere de kust van Castricum. Soms lag een lichaam maanden lang in zee voordat het uiteindelijk aanspoelde. Daardoor waren sommige lichamen onherkenbaar en bevond er zich ook geen militair paspoort of identiteitspenning op het lichaam. Een groot deel van de aangespoelde slachtoffers, 34 stuks, vonden hun laatste rustplaats op de begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk te Castricum. Van de helft van deze graven zijn de namen onbekend. In de lezing zullen een aantal graven besproken worden.

zondag 12 maart 14.00 - 14.30 uur lezing
zondag 12 maart 15.00 - 15.30 uur dezelfde lezing

In de tijd daar omheen geeft John Heideman informatie over zijn werk en beantwoordt vragen.

Voor het totale programma zie www.culturelemanifestatiecastricum.nl