Website voorlezen

Leren, delen en creëren

Verkiezingsdebat in gewone taal

Gepubliceerd op: donderdag 23 februari 2017
Logo Stichting Lezen en Schrijven

Op woensdag 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In de media gaat het de komende weken over verkiezingsprogramma’s, kandidatenlijsten en campagnenieuws. Deze informatie is niet altijd even goed te begrijpen. Stichting Lezen & Schrijven wil dat iedereen in Nederland kan meedoen en zet zich daarom in om de verkiezingen begrijpelijker te maken. In samenwerking met ProDemos hebben heeft Stichting Lezen & Schrijven de Verkiezingskrant uitgebracht: een krant met heldere informatie in begrijpelijke taal. In de krant staat wat de Tweede Kamer is, welke partijen er zijn, hoe u kunt stemmen en nog veel meer. De Verkiezingskrant kunt u downloaden.

4 VMBO scholen in Nederland doen mee aan een debat in gewone taal waaronder het Dalton College in Alkmaar. Docenten ontvangen een bij de krant behorende lesbrief met concrete oefeningen ter voorbereiding op het debat waarmee zij met hun leerlingen aan de slag kunnen. Ter afsluiting van deze speciale lessen rondom de Tweede Kamer Verkiezingen 2017 organiseren wij i.s.m. het Nederlandse Debat Instituut op 3 maart a.s. het Verkiezingsdebat in gewone taal waarvoor wij u graag willen uitnodigen.

Tijdens dit debat worden (aspirant) Kamerleden uitgedaagd om samen met de vmbo-scholieren, hun ouders, taalcursisten en u als gast te debatteren in gewone taal. Een jury, met o.a. wethouder Elly Konijn, bepaalt uiteindelijk wie aan het einde van de avond de prijs ontvangt voor de meest begrijpelijke politicus en de beste debater (leerling).

Datum :            3 maart
Inloop :            18.30 uur
Debat :             19.00 – 21.00 uur
Einde + borrel :  21.30
Stedelijk Dalton College
Arubastraat 4
1825 PV Alkmaar

Massih Hutak zal een kort intermezzo verzorgen waarin hij o.a. zijn open brief aan jongeren voordraagt. Meer info over Massih Hutak.

 

Indien u aanwezig wilt zijn bij deze bijzondere avond kunt u zich per mail tot 1 maart aanmelden bij Maria Sabel, Projectleider Taal voor het Leven, Stichting Lezen & Schrijven: