Website voorlezen

Leren, delen en creëren

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 5 van 27
 • Dag en Dauw onderdeel van 'Age Friendly Cultural Cities'

  Dag en Dauw onderdeel van 'Age Friendly Cultural Cities'

  Gepubliceerd op: donderdag 15 maart 2018

  Alkmaar is een van de zes nieuwe steden die gaat deelnemen aan het programma ‘Age Friendly Cultural Cities’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP). Met dit programma moedigt het fonds de komende jaren steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. De gemeente Alkmaar neemt deel aan het programma met het project Dag en Dauw.

  Dag en Dauw
  De vergrijzing is één van de grote maatschappelijke uitdagingen voor gemeenten. Meedoen aan kunst en cultuur heeft een belangrijk positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen. Sinds 2015 is er in Alkmaar bij Artiance, Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard een plek voor senioren waar zij actief deel kunnen nemen aan culturele activiteiten en ontmoetingen; het project Dag en Dauw. Door de substantiële bijdrage van het FCP en de gemeente kan het project in 2018 en 2019 verder worden uitgerold over meerdere plekken in de gemeente.

  “Dag en Dauw is een fantastisch project dat er voor zorgt dat ouderen in onze gemeente mee kunnen blijven doen en genieten
  van kunst en cultuur. Het houdt ouderen vitaal en gaat eenzaamheid tegen. Dag en Dauw heeft haar succes al bewezen op
  meerdere locaties in Alkmaar. Nu zorgen we er samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie voor dat we dit project op nog
  meer plekken in Alkmaar kunnen uitrollen”.

  Anjo van de Ven (OPA) wethouder cultuur en Wmo -

  Fonds voor Cultuurparticipatie
  Het fonds werkt, gedurende 2 jaar, in dit programma samen met gemeenten en culturele instellingen aan het verduurzamen van cultuurparticipatie door ouderen. Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn en bouwen aan een stevig lokaal netwerk staan hierbij centraal. In 2016 startte het Fonds met het programma. Inmiddels zetten 16 steden zetten zich in voor verankering van  ouderen en cultuurparticipatie. Deze editie doen naast Alkmaar, Haarlem, Amersfoort, Middelburg, ’s-Hertogenbosch en Helmond mee.

  Kans op extra prijs
  De zes  nieuwe steden nemen niet alleen deel aan het programma ‘Age Friendly Cultural Cities ze strijden ook met elkaar om de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs. Het BNG Cultuurfonds hecht belang aan verduurzaming en ontwikkeling van het cultuuraanbod voor ouderen en met name aan de samenwerking tussen de verschillende domeinen. Ze stelt daarom een prijs ter waarde van 20.000 euro, ter beschikking. Een deskundige jury beoordeelt welke de stad zich uiteindelijk als beste Age Friendly Cultural City heeft ontwikkeld. De prijs wordt in het najaar 2019 voor de derde keer uitgereikt.

 • Veilig wachtwoord voor uw bibliotheekaccount

  Veilig wachtwoord voor uw bibliotheekaccount

  Gepubliceerd op: dinsdag 13 maart 2018

  Tot voor kort ontvingen nieuwe leden een (eenmalig bruikbare) pincode om hun account te activeren, waarna men een wachtwoord diende aan te maken.
   
  Als u uw tijdelijke pincode nog niet heeft veranderd in een wachtwoord, wordt de toegang per 15 maart 2018 geblokkeerd. U kunt dan via de optie “Wachtwoord vergeten” een nieuwe toegang krijgen. Dit kan alleen als uw e-mailadres bekend is bij de bibliotheek. .
   
  Waar moet het nieuwe wachtwoord aan voldoen?
  Het nieuwe wachtwoord moet bestaan uit 6 of meer tekens. Er moeten hoofdletters, kleine letters, cijfers of andere tekens (behalve een # of een &) worden gebruikt, aan elkaar geschreven.
   
  Graag geven wij u 5 tips voor een veilig wachtwoord

  1. Een wachtzin is makkelijker te onthouden en moeilijker te raden dan een wachtwoord. (Bijv. “Ik<3vanHonden”)
  2. Gebruik een combinatie van kleine letters, hoofdletters en speciale tekens.
  3. Vervang uw wachtwoord minimaal 1x per jaar.
  4. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord, maar probeer deze bijvoorbeeld aan te passen voor de website/service waarvoor u inlogt. (Bijv. “Ik<3honden@Bieb”)
  5. Het is niet verstandig om uw wachtwoord in de browser op te slaan.
 • Vrijwilliger gezocht voor conversatiegroep Taalcafé bibliotheek Alkmaar De Mare

  Vrijwilliger gezocht voor conversatiegroep Taalcafé bibliotheek Alkmaar De Mare

  Gepubliceerd op: donderdag 08 maart 2018

  Wil jij volwassen anderstaligen ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal? Bibliotheek Kennemerwaard zoekt vrijwilligers voor het begeleiden van de conversatiegroep in de vestiging Alkmaar De Mare.

  Werkzaamheden:

  Je maakt deel uit van een groep vrijwilligers die een conversatiegroep voor anderstaligen leidt. Je begeleidt mensen die willen oefenen met de Nederlandse taal. De nadruk ligt bij spreken maar vaardigheden als lezen en schrijven kunnen ook aan bod komen. De deelnemers komen wekelijks samen in de bibliotheek.

  Het Taalcafé is elke donderdag van 11.00 tot 12.30 uur in vestiging de Mare

  Wat vragen wij:

  • Goede beheersing van de Nederlandse taal
  • Interesse in andere culturen
  • Positieve levenshouding
  • Inlevingsvermogen, enthousiasme en geduld
  • Beschikbaar op donderdagochtend (10.45 - 12.45 uur)
  • Woonachtig in Alkmaar

  Wat bieden wij:

  Wij bieden onze vrijwilligers:

  • vrijwilligerswerk in een leuk team
  • een gratis bibliotheeklidmaatschap
  • jaarlijks een gezellige inspiratiebijeenkomst
  • deskundigheidsbevordering

  Interesse?

  Stuur een mailtje met je motivatie naar Laura Bras (consulent vrijwilligers) .

 • Wethouder Konijn leest voor bij BoekStart

  Wethouder Konijn leest voor bij BoekStart

  Gepubliceerd op: donderdag 25 januari 2018

  Op woensdag 24 januari las wethouder Kinderopvang, Elly Konijn-Vermaas (D66) voor bij kinderdagverblijf Rollebol voor BoekStart. Een programma dat, dankzij een stimuleringssubsidie vanuit het programma Kunst van Lezen, aandacht vraagt voor het voorlezen aan baby’s en jonge kinderen. In Alkmaar is BoekStart uitgezet door de Bibliotheek Kennemerwaard op drie kinderdagverblijven in Alkmaar.

  Door kinderen voor te lezen ontwikkelen zij de taal en hun woordenschat. Van peuters die regelmatig zijn voorgelezen, heeft 70% voldoende woordenschat voor een goede start op de basisschool. Hoe jonger daarmee begonnen wordt, hoe meer effect het heeft. Naast dat het leerzaam is, is het vooral leuk! En kijken alle kinderen uit naar het voorleesmoment of het samen door een prentenboek heen bladeren…

  Ssst! De tijger slaapt
  De wethouder nam de kinderen mee in het verhaal uit het prentenboek ‘Ssst! De tijger slaapt’. Dit deed zij aan een groep kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Ook de ouders, en pedagogische medewerkers in de kinderopvang waren er bij toen de wethouder het verhaal voorlas aan de hand van de prenten.

  Doelstelling
  BoekStart heeft als doel om kinderen in de leeftijd van 0 tot 4, hun ouders, pedagogische medewerkers in de kinderopvang, met het (voor)lezen van boeken in aanraking te brengen. In Alkmaar is BoekStart uitgezet in kinderdagverblijf Rollebol, de Toermalijn en drie locaties van Kiddies. Zij hebben een voorleescoördinator aangesteld, laten de pedagogisch medewerkers een training Interactief voorlezen volgen en gaan in samenwerking met de bibliotheek een leeshoek inrichten en kritisch kijken naar de boekencollectie. Voor de zomer zijn deze locaties BoekStartProof.

  Subsidie
  Vanuit de subsidie Kunst en Lezen, van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, is er ruimte voor scholing van pedagogisch medewerkers, een boekencollectie en een aantrekkelijke leesplek in de kinderopvang. Zo'n zeventig kinderdagverblijven en peuterspeelzalen hebben inmiddels voorlezen een vaste plek kunnen geven in het dagprogramma en in het pedagogisch beleid.

   foto: Jan Jong Fotografie.

 • placeholder

  Feestelijke start samenwerking Bibliotheek Kennemerwaard en Rollebol Kindercentra

  Gepubliceerd op: woensdag 17 januari 2018

  Op woensdag 24 januari, om 09.00 uur, vindt de feestelijke aftrap plaats van “BoekStart in de Kinderopvang” bij Rollebol Kindercentra in Alkmaar.

  Met het ondertekenen van het contract start een structurele samenwerking tussen beide instellingen met als doel het lezen met heel jonge kinderen te bevorderen en ouders met jonge kinderen te laten genieten van een actuele collectie boeken.

   

  Feestelijke aftrap

  Wethouder Elly Konijn van onderwijs en kinderopvang komt naar de Rollebol en leest het bekroonde prentenboek van de Nationale Voorleesdagen voor, Ssst! De tijger slaapt. Daarna vindt de openingshandeling plaats. Als de contracten zijn getekend mogen de kinderen een cadeau (boek) uitpakken.

   

  Boekstart in de kinderopvang

  Consulenten van Bibliotheek Kennemerwaard zijn al actief op basisscholen in Alkmaar op het gebied van taal- en leesbevordering en mediawijsheid. Deze lijn wordt nu ook doorgezet op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Consulenten van Bibliotheek Kennemerwaard ondersteunen pedagogische medewerkers van de kinderdagverblijven op het gebied van taal- en andere leesbevorderingsactiviteiten.

  Dit is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Alkmaar.