Leren, delen en creëren

Resultaten 1 - 5 van 29

Gepubliceerd op: maandag 11 juni 2018

Donderdag 7 juni 2018 heeft de bijeenkomst van het Sociaal Team Bergen en Taalhuis plaatsgevonden in de bibliotheek van Bergen.

Het was een informatieve en gezellige middag. Het eerste deel van deze middag was formeel. Het Sociaal Team stelde zich voor en gaf informatie over wat het Sociaal Team voor een inwoner kan betekenen. Daarna werd er uitleg gegeven over laaggeletterdheid, ondersteund door een ontroerend filmpje over iemand die aan den lijve heeft ondervonden wat de impact is om niet (goed) te kunnen lezen en schrijven en wat het Taalhuis voor hem heeft betekend.

Het tweede deel van de bijeenkomst had een informeel karakter waarbij er persoonlijke gesprekken plaatsvonden tussen de medewerkers van het Sociaal Team Bergen, Taalhuis en de inwoners onder het genot van een hapje en een drankje.

Al met al een geslaagde en gezellige middag.

Wilt u meer weten over het Sociaal Team of het Taalhuis in Bergen? U bent tijdens openingstijden van de bibliotheek altijd welkom met uw vragen.

Gepubliceerd op: dinsdag 22 mei 2018

In het kader van privacybescherming staan er geen volledige namen meer op de reserveringsbonnen. Deze aanpassing heeft te maken met de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) die op 25 mei 2018 ingaat. Wij zijn verplicht om gegevens van onze klanten te beschermen. 

 

Wat verandert er precies?

  • Vanaf heden staan alleen de eerste twee letters van een achternaam en de eerste letter van een voornaam op de reserveringsbonnen;
  • Alleen de laatste vijf cijfers van het pasnummer worden getoond;
  • De eerste twee letters van een achternaam staan links bovenaan de bon om het makkelijker te maken te zoeken in de reserveringskast;
  • Alles is links uitgelijnd om het geheel beter zichtbaar te maken in de kast.

Gepubliceerd op: donderdag 17 mei 2018

DSC 3933

Woensdag 9 mei kwamen er tientallen kinderen naar de bibliotheek in Alkmaar Centrum. Zij deden mee aan de sportieve experience middag dat aansluit bij het project Scoor een Boek. De kinderen hebben diverse sportieve activiteiten uitgevoerd, zoals dribbelen en scoren in het gatendoel, balletje hooghouden, tafelvoetbal en blaasvoetbal. Maar ook ontwierpen zij een nieuw AZ voetbaltenue en deden zij mee aan de Voetbaaltaal & -Tricks Quiz. Ook het maken van een filmpje met behulp van StopMotion was erg populair onder de deelnemers. De filmpjes worden op het BKNW stopmotion YouTube kanaal geplaatst.

Winnaars - Sportieve Experience

Alle kinderen die mee hebben gedaan op woensdag 9 mei kunnen in de bibliotheek van Alkmaar een klein presentje ophalen, bijvoorbeeld wanneer je nieuwe boeken komt lenen om zo nog meer stickers op je Scoor een Boek poster te kunnen plakken.
Let op ophalen kan t/m zaterdag 9 juni.

Tussen alle deelnemers hebben we 9 prijswinnaars getrokken:

Christiaan Veldman - AZ / Feyenoord bekerfinale sjaal 

Royce - AZ tenue

Ilias - AZ tenue

Emma Fleer - AZ tenue

Mouhcihe - AZ tenue

Dangel - AZ tenue

Daan Venema - AZ tenue

Isabel Kroone - Powerbank

Femke Kraan - Powerbank

 

Gepubliceerd op: donderdag 15 maart 2018

Alkmaar is een van de zes nieuwe steden die gaat deelnemen aan het programma ‘Age Friendly Cultural Cities’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP). Met dit programma moedigt het fonds de komende jaren steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. De gemeente Alkmaar neemt deel aan het programma met het project Dag en Dauw.

Dag en Dauw
De vergrijzing is één van de grote maatschappelijke uitdagingen voor gemeenten. Meedoen aan kunst en cultuur heeft een belangrijk positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen. Sinds 2015 is er in Alkmaar bij Artiance, Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard een plek voor senioren waar zij actief deel kunnen nemen aan culturele activiteiten en ontmoetingen; het project Dag en Dauw. Door de substantiële bijdrage van het FCP en de gemeente kan het project in 2018 en 2019 verder worden uitgerold over meerdere plekken in de gemeente.

“Dag en Dauw is een fantastisch project dat er voor zorgt dat ouderen in onze gemeente mee kunnen blijven doen en genieten
van kunst en cultuur. Het houdt ouderen vitaal en gaat eenzaamheid tegen. Dag en Dauw heeft haar succes al bewezen op
meerdere locaties in Alkmaar. Nu zorgen we er samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie voor dat we dit project op nog
meer plekken in Alkmaar kunnen uitrollen”.

Anjo van de Ven (OPA) wethouder cultuur en Wmo -

Fonds voor Cultuurparticipatie
Het fonds werkt, gedurende 2 jaar, in dit programma samen met gemeenten en culturele instellingen aan het verduurzamen van cultuurparticipatie door ouderen. Samenwerking tussen cultuur, zorg en welzijn en bouwen aan een stevig lokaal netwerk staan hierbij centraal. In 2016 startte het Fonds met het programma. Inmiddels zetten 16 steden zetten zich in voor verankering van  ouderen en cultuurparticipatie. Deze editie doen naast Alkmaar, Haarlem, Amersfoort, Middelburg, ’s-Hertogenbosch en Helmond mee.

Kans op extra prijs
De zes  nieuwe steden nemen niet alleen deel aan het programma ‘Age Friendly Cultural Cities ze strijden ook met elkaar om de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs. Het BNG Cultuurfonds hecht belang aan verduurzaming en ontwikkeling van het cultuuraanbod voor ouderen en met name aan de samenwerking tussen de verschillende domeinen. Ze stelt daarom een prijs ter waarde van 20.000 euro, ter beschikking. Een deskundige jury beoordeelt welke de stad zich uiteindelijk als beste Age Friendly Cultural City heeft ontwikkeld. De prijs wordt in het najaar 2019 voor de derde keer uitgereikt.

Gepubliceerd op: dinsdag 13 maart 2018

Tot voor kort ontvingen nieuwe leden een (eenmalig bruikbare) pincode om hun account te activeren, waarna men een wachtwoord diende aan te maken.
 
Als u uw tijdelijke pincode nog niet heeft veranderd in een wachtwoord, wordt de toegang per 15 maart 2018 geblokkeerd. U kunt dan via de optie “Wachtwoord vergeten” een nieuwe toegang krijgen. Dit kan alleen als uw e-mailadres bekend is bij de bibliotheek. .
 
Waar moet het nieuwe wachtwoord aan voldoen?
Het nieuwe wachtwoord moet bestaan uit 6 of meer tekens. Er moeten hoofdletters, kleine letters, cijfers of andere tekens (behalve een # of een &) worden gebruikt, aan elkaar geschreven.
 
Graag geven wij u 5 tips voor een veilig wachtwoord

  1. Een wachtzin is makkelijker te onthouden en moeilijker te raden dan een wachtwoord. (Bijv. “Ik<3vanHonden”)
  2. Gebruik een combinatie van kleine letters, hoofdletters en speciale tekens.
  3. Vervang uw wachtwoord minimaal 1x per jaar.
  4. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord, maar probeer deze bijvoorbeeld aan te passen voor de website/service waarvoor u inlogt. (Bijv. “Ik<3honden@Bieb”)
  5. Het is niet verstandig om uw wachtwoord in de browser op te slaan.