Website voorlezen

Leren, delen en creëren

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 5 van 26
 • Vrijwilligers gezocht voor zaterdagopening bibliotheek Oudorp

  Vrijwilligers gezocht voor zaterdagopening bibliotheek Oudorp

  Gepubliceerd op: dinsdag 13 februari 2018

  Gastvrouwen en/of –heren
  Bibliotheek Oudorp

  Bibliotheek Kennemerwaard zoekt vrijwilligers die er samen voor willen zorgen dat de bibliotheek in Oudorp op zaterdagen open kan gaan voor publiek. Deze gastvrouwen/gastheren zullen op zaterdagen van 11.00 tot 14.00 bezoekers ontvangen. Bezoekers kunnen tijdens deze uren zelfstandig boeken lenen en inleveren. Indien nodig zullen de vrijwilligers hen daarbij helpen.

  Werkzaamheden:

  -           Bezoekers begroeten
  -           Klanten helpen bij de zelfservice
  -           Materialen opruimen
  -           Toezicht houden
  -           Bezoekers attenderen op activiteiten
  -           Beantwoorden van huishoudelijke vragen

  Wie zoeken wij:

  We zijn op zoek naar zelfstandige en enthousiaste vrijwilligers:
  -           Representatief en klantvriendelijk
  -           Affiniteit met mensen helpen
  -           Flexibel in het afwisselen van werkzaamheden
  -           Op zaterdag beschikbaar (draait mee in rooster)
  -           Woonachtig in Oudorp (of directe omgeving)
  -           Bereid om zich te committeren aan de waarden en normen van de Bibliotheek Kennemerwaard

  Wat bieden wij:

  Wij bieden onze vrijwilligers:
  - vrijwilligerswerk in een inspirerende omgeving
  - een gratis bibliotheeklidmaatschap
  - een kerstattentie
  - jaarlijks een gezellige inspiratiebijeenkomst
  - deskundigheidsbevordering

  Interesse?

  Stuur een mailtje met je motivatie naar Laura Bras (consulent vrijwilligers) .

 • Tentoonstelling Noord-Holland opgewekt! Energie van vroeger en voor later, in Heerhugowaard

  Tentoonstelling Noord-Holland opgewekt! Energie van vroeger en voor later, in Heerhugowaard

  Gepubliceerd op: maandag 29 januari 2018

  Vooruit kijken!

  Met de activiteiten van het Platform Erfgoed kijken we vooral naar onderwerpen en gebeurtenissen uit het verleden. Belangrijk oogmerk hierbij is dat we de kennis over en de verhalen rond onze geschiedenis levend willen houden.

  Tentoonstelling
  Dat doen we deze keer met de tentoonstelling ‘Noord-Holland opgewekt! Energie van vroeger en voor later’. Deze tentoonstelling laat zien waar het allemaal begon, met turf en hout, fossiele brandstoffen als steenkool, aardolie en (aard-)gas, oer-Hollandse molens en gemalen. En hoe deze het landschap hebben veranderd. Het effect van deze energie transitie zien we nog steeds terug in onze huidige landschappen.

  Energietransitie
  Maar deze keer kijken we ook vooruit. We staan aan de vooravond van een nieuwe energietransitie. De omslag van fossiele naar hernieuwbare vormen van energie is onvermijdelijk. Als Platform willen we aandacht besteden aan het inzichtelijk maken welke effecten deze nieuwe energietransitie kan hebben op onze cultuurhistorische, groene en stedelijke landschappen. Zodat bij de afwegingen en keuzes over onze energie voorziening in de toekomst het belang van het levend houden van ons bestaande en nieuwe erfgoed mee gewogen kan worden.

  Activiteiten
  In samenwerking met NME (Natuur, Mensen & Economie) Heerhugowaard organiseren we diverse activiteiten. De energietransitie willen we dicht bij huis brengen. Want de gevolgen zullen niet alleen ver weg liggen (smeltende poolkappen) maar ook dicht bij (stijgende zeespiegel en de gas-loze woning). En dit is niet een onderwerp dat we alleen aan deskundigen kunnen overlaten, want iedereen komt er vroeg of laat mee in aanraking. Er is ruimte om uw mening te vormen, het gesprek aan te gaan en standpunten uit te wisselen. De markt duurzaam bouwen biedt informatie over wat u zelf kunt doen.

  Praktisch
  ‘Noord–Holland opgewekt! Energie van vroeger en voor later’ is te zien in de hal van het gemeentehuis en bibliotheek, Parelhof 1 van 2 februari t/m 31 maart;
  de openingstijden zijn maandag t/m vrijdag 09:00 - 20:00 en zaterdag 10:00 - 16:00.

   

 • Wethouder Konijn leest voor bij BoekStart

  Wethouder Konijn leest voor bij BoekStart

  Gepubliceerd op: donderdag 25 januari 2018

  Op woensdag 24 januari las wethouder Kinderopvang, Elly Konijn-Vermaas (D66) voor bij kinderdagverblijf Rollebol voor BoekStart. Een programma dat, dankzij een stimuleringssubsidie vanuit het programma Kunst van Lezen, aandacht vraagt voor het voorlezen aan baby’s en jonge kinderen. In Alkmaar is BoekStart uitgezet door de Bibliotheek Kennemerwaard op drie kinderdagverblijven in Alkmaar.

  Door kinderen voor te lezen ontwikkelen zij de taal en hun woordenschat. Van peuters die regelmatig zijn voorgelezen, heeft 70% voldoende woordenschat voor een goede start op de basisschool. Hoe jonger daarmee begonnen wordt, hoe meer effect het heeft. Naast dat het leerzaam is, is het vooral leuk! En kijken alle kinderen uit naar het voorleesmoment of het samen door een prentenboek heen bladeren…

  Ssst! De tijger slaapt
  De wethouder nam de kinderen mee in het verhaal uit het prentenboek ‘Ssst! De tijger slaapt’. Dit deed zij aan een groep kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Ook de ouders, en pedagogische medewerkers in de kinderopvang waren er bij toen de wethouder het verhaal voorlas aan de hand van de prenten.

  Doelstelling
  BoekStart heeft als doel om kinderen in de leeftijd van 0 tot 4, hun ouders, pedagogische medewerkers in de kinderopvang, met het (voor)lezen van boeken in aanraking te brengen. In Alkmaar is BoekStart uitgezet in kinderdagverblijf Rollebol, de Toermalijn en drie locaties van Kiddies. Zij hebben een voorleescoördinator aangesteld, laten de pedagogisch medewerkers een training Interactief voorlezen volgen en gaan in samenwerking met de bibliotheek een leeshoek inrichten en kritisch kijken naar de boekencollectie. Voor de zomer zijn deze locaties BoekStartProof.

  Subsidie
  Vanuit de subsidie Kunst en Lezen, van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, is er ruimte voor scholing van pedagogisch medewerkers, een boekencollectie en een aantrekkelijke leesplek in de kinderopvang. Zo'n zeventig kinderdagverblijven en peuterspeelzalen hebben inmiddels voorlezen een vaste plek kunnen geven in het dagprogramma en in het pedagogisch beleid.

   foto: Jan Jong Fotografie.

 • placeholder

  Feestelijke start samenwerking Bibliotheek Kennemerwaard en Rollebol Kindercentra

  Gepubliceerd op: woensdag 17 januari 2018

  Op woensdag 24 januari, om 09.00 uur, vindt de feestelijke aftrap plaats van “BoekStart in de Kinderopvang” bij Rollebol Kindercentra in Alkmaar.

  Met het ondertekenen van het contract start een structurele samenwerking tussen beide instellingen met als doel het lezen met heel jonge kinderen te bevorderen en ouders met jonge kinderen te laten genieten van een actuele collectie boeken.

   

  Feestelijke aftrap

  Wethouder Elly Konijn van onderwijs en kinderopvang komt naar de Rollebol en leest het bekroonde prentenboek van de Nationale Voorleesdagen voor, Ssst! De tijger slaapt. Daarna vindt de openingshandeling plaats. Als de contracten zijn getekend mogen de kinderen een cadeau (boek) uitpakken.

   

  Boekstart in de kinderopvang

  Consulenten van Bibliotheek Kennemerwaard zijn al actief op basisscholen in Alkmaar op het gebied van taal- en leesbevordering en mediawijsheid. Deze lijn wordt nu ook doorgezet op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Consulenten van Bibliotheek Kennemerwaard ondersteunen pedagogische medewerkers van de kinderdagverblijven op het gebied van taal- en andere leesbevorderingsactiviteiten.

  Dit is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Alkmaar. 

 • Digitale nota's

  Digitale nota's

  Gepubliceerd op: maandag 15 januari 2018

  Steeds vaker vinden betalingen en transacties online plaats. Bibliotheek Kennemerwaard gaat met haar tijd mee, daarom versturen wij vanaf heden ook digitale nota’s. Betalen kan dan heel makkelijk via Ideal, via “Mijn Bibliotheek” op onze website, of Internetbankieren. U ontvangt de digitale nota in uw mailbox. Nog eenvoudiger is om te betalen via automatische incasso. Is uw e-mailadres niet bij ons bekend? Dan krijgt u een papieren nota toegestuurd.

  Wilt u uw e-mailadres doorgeven of overstappen naar automatische incasso? Stuur dan een e-mail naar en vermeld hierbij uw pasnummer.