Leren, delen en creëren

Resultaten 1 - 5 van 36

Gepubliceerd op: maandag 06 augustus 2018

Met ingang van zaterdag 1 september is de bibliotheek in Oudorp ook op zaterdag open. U kunt van 11.00 tot 14.00 uur terecht in de bibliotheek door de inzet van enthousiaste vrijwilligers. U kunt dan boeken lenen en terugbrengen en uw gereserveerde boeken ophalen. Ook kunt u de nieuwste kranten en tijdschriften lezen of gebruik maken van gratis Wi-Fi.

Low Service

De bibliotheek is iedere zaterdag open van 11.00 tot 14.00 uur. Er zijn dan vrijwilligers aanwezig die u kunnen helpen bij het inleveren en lenen van boeken en andere materialen, wij noemen dit low-service. Dit betekent dat het niet mogelijk is om uw bibliotheek gerelateerde vragen te stellen maar dat u verder van veel faciliteiten gebruik kunt maken.

Er is géén bibliotheekpersoneel aanwezig voor klantenservice, informatie en advies.
Voor al deze zaken kunt u terecht tijdens de openingstijden van maandag tot en met vrijdag. Dan wordt de bibliotheek bemand door een bibliotheekmedewerker.

Feest op zaterdag 1 september

We vieren een klein feestje op 1 september. Er staat koffie / thee voor u klaar met wat lekkers. De eerste 50 bezoekers ontvangen een leuke biebtas en voor kinderen staat de grabbelton klaar.

Wij zien u graag

U bent van harte welkom in onze bibliotheek in Oudorp, Oudorperplein 23 in Alkmaar.
Van maandag tot en met vrijdag is de bibliotheek geopend van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur.

Gepubliceerd op: donderdag 26 juli 2018

Kennemerwaard en de Bibliotheek op School

Bibliotheek Kennemerwaard werkt structureel samen met en op een groot aantal scholen om resultaten van leerlingen te verbeteren op het gebied van leesplezier en mediawijsheid. Om dit te bereiken is het werk van de bibliotheekconsulent op de school van groot belang.

 

Voor een aantal scholen zijn wij op zoek naar een 

Bibliotheekconsulent op school

voor ±16 uur per week  

 

Functieomschrijving

De Bibliotheekconsulent is de vertegenwoordiger van de bibliotheek binnen de basisschool en is als zodanig ook werkzaam op de school. Hij/zij adviseert, faciliteert en ondersteunt leerkrachten en directies bij de uitvoering van het lees-/mediaplan dat in samenwerking met de school is opgesteld. De consulent heeft een uitvoerende rol bij lees- en media-activiteiten en stimuleert en enthousiasmeert daardoor kinderen en hun ouders tot het krijgen van plezier in lezen en vaardigheden in het omgaan met media.

 

Functie-eisen

 • Aantoonbare kennis hoe informatievaardigheden, computational thinking en mediawijsheid in school(lessen) te integreren
 • Aantoonbare interesse voor onderwijs & educatie en kinderen uit diverse culturen
 • Relevante werkervaring en bereidheid tot het volgen van bijscholing
 • Ondernemend, verbindend, flexibel en kwaliteitsbewust
 • Pedagogisch en didactisch vaardig, samenwerkend, doel- en resultaatgericht, zelfstandig en digitaal vaardig
 • Minimaal MBO+ werk- en denkniveau.

 

Sollicitatie en informatie

 • Meer informatie? Mail met Rita Smedinga ( )
 • Aanstelling is voor de duur van één jaar met mogelijkheid tot verlenging. In verband met mogelijke uitbreiding van de diensten aan basisscholen is uitbreiding van uren op termijn mogelijk
 • Beloning is conform CAO Openbare Bibliotheken: schaal 7
 • Je sollicitatie voorzien van duidelijke motivatie én je CV kun je tot 1 september 2018 mailen naar
 • De selectiegesprekken worden begin september as. gehouden.

Gepubliceerd op: maandag 23 juli 2018

Simon Schama houdt op zondag 18 november de eerste Joost Zwagerman Lezing in Alkmaar. Voor de lezing, die jaarlijks op de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015) zal plaatsvinden, wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op de functie van beeldende kunst en literatuur, en de relatie tussen de twee domeinen. Hiermee wil Alkmaar zijn literaire zoon eren en zijn gedachtegoed op stimulerende wijze levend en actueel houden. Op dezelfde dag wordt de eerste Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt. 

Simon Schama (1945) is professor in de geschiedenis en de kunstgeschiedenis, met een bijzondere focus op Europese cultuur. Hij gaf les in Cambridge, Oxford en Harvard en doceert tegenwoordig aan Columbia University in New York. Bij het Nederlandse publiek is Schama vooral bekend om zijn boeken Overvloed en onbehagen en De geschiedenis van de Joden. Dit tweede boek werd door Schama succesvol tot een PBS-documentaireseries gemaakt. Ook maakte hij de gelauwerde BBC-series A History of Britain, Simon Schama’s Power of Art en Civilizations.

De Joost Zwagerman Lezing vindt plaats in TAQA Theater de Vest en de kaartverkoop start begin september via www.joostzwagermanlezing.nl.

De Joost Zwagerman Lezing is een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest / De Grote Kerk Alkmaar en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar.  

 Foto Joost Zwagerman: Keke Keukelaar

Gepubliceerd op: donderdag 12 juli 2018

Basisschool De Paperclip uit Heerhugowaard won maar liefst twee awards tijdens het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Tuschinski te Amsterdam (29 juni 2018), namelijk die voor Beste Kinderrechtenverhaal en Beste Acteerprestatie. Trots zijn wij dan ook op de leerlingen van De Paperclip die onder begeleiding van onze de Bibliotheek op School consulent Rosan Limburg, de film ‘Meer slaven is meer geld’ hebben gemaakt.

Bekijk het fimpje hier.

Gepubliceerd op: donderdag 05 juli 2018

Op 20 juni werd er vanuit de bibliotheek in Alkmaar Centrum gewandeld. Aan de "Wandeling in makkelijk Nederlands" deden ruim 50 mensen mee. Er liepen twee groepen die begeleid werden door een gids van Gilde Alkmaar. Een derde groep werd geleid door een consulent van de bibliotheek.

De wandeling met deze groep was ook een afsluiting van het pilot project Groeten uit Alkmaar. Bij Groeten uit Alkmaar hebben ouders van de ouderkamer van basisschool Kardinaal de Jong met elkaar gepraat over wat Alkmaar voor hen betekent. Hebben ze bijvoorbeeld een lievelingsplek? Daarna hebben ze o.l.v. een creatieve bibliotheekmedewerker samen een schilderij (met verschillende panelen) gemaakt hierover.

De wandeling met deze groep ging langs negen plekken die ouders genoemd hebben (een ervan was de Hema!) en langs negen andere mooie plekken in de Alkmaarse binnenstad.
Na afloop was er koffie en thee in de bibliotheek en konden deelnemers nog gezellig een tijdje napraten.

Twee deelneemsters van Marokkaanse afkomst vroegen na afloop nog even naar het verhaal over het Hofje van Splinter, dat nog niet open was tijdens de wandeling. Na de koffie gingen ze samen nog terug de stad in om het hofje te bekijken. 

Leuk om samen te genieten van onze mooie stad!! Fijn dat deelnemers elkaar ontmoeten tijdens de wandeling en de koffie! Want de stad is van iedereen!