Leren, delen en creëren

Resultaten 1 - 5 van 46

Gepubliceerd op: woensdag 30 januari 2019

Afgelopen vrijdag is BoekStart in de Kinderopvang feestelijk geopend in Kindcentrum Atalanta te Heerhugowaard. Dit project is erop gericht om een intensieve samenwerking te realiseren tussen de bibliotheek en de kinderopvang. Een van de uitgangspunten van BoekStart in de Kinderopvang is dat voorlezen en leesbevordering een vaste plek in de kinderopvang hebben. Kindcentrum Atalanta huisvest openbare basisschool Atalanta en Forte Kinderopvang in één modern pand. BoekStart bevindt zich bij Forte Kinderopvang.

Gepubliceerd op: woensdag 23 januari 2019

Drie medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard hebben het afgelopen jaar Visual Storytelling gedaan. Samen met mensen met een verstandelijke beperking en met mensen uit andere culturen. Dit project hebben zij ingediend bij het Nationaal Bibliotheek Congres welke op 16 april a.s. gehouden wordt.

Het Nationaal Bibliotheek Congres is een groot landelijk congres en de medewerkers van Bibliotheek kennemerwaard willen graag het project daar presenteren. De vijf voorstellen die de meeste stemmen krijgen, krijgen een plek op het programma van het Nationaal Bibliotheek Congres. Onze collega’s worden blij van alle mensen die door Visual Storytelling hun verhaal hebben kunnen delen.

 

Stem op ons project om nog meer mensen blij te maken!

 

Stemmen kan t/m 28 januari: Breng hier je stem uit

 

 

Gepubliceerd op: donderdag 17 januari 2019

Wij komen naar u toe!

Bent u (tijdelijk) niet in staat om naar de bibliotheek te komen? En leest u graag? Dan komt de bibliotheek naar u toe. Een vaste vrijwilliger brengt boeken en andere materialen bij u thuis. Vooraf bespreekt u samen met de vrijwilliger wat u graag leest. De bibliotheek heeft een grote collectie van romans, detectives, historische en familieromans. Maar ook moderne literatuur, reisboeken en hobbyboeken. Daarnaast kunt u tijdschriften, muziek en films lenen. Wordt het zicht wat slechter dan hebben wij ook grootletterboeken voor u of luisterboeken. Beschikt u over internet dan kunt u ook thuis zelf een keuze maken en de materialen reserveren. Via de vrijwilliger komen de materialen bij u thuis.

 

Naar de bibliotheek gaan lukt me helaas niet meer. Dankzij Nelly, mijn vrijwilligster die elke maand boeken brengt over sociale thema’s waar ik graag over lees, voel ik me toch verbonden met de maatschappij.” – Ans, klant dienst Bibliotheek aan Huis (72 jaar).

Hoe werkt het?

U maakt telefonisch een afspraak en een vrijwilliger komt bij u langs voor een oriënterend gesprek. U kunt dan vertellen welke boeken u het liefste leest en wat voor soort materialen u wilt lenen. Een vaste vrijwilliger brengt regelmatig nieuwe boeken en haalt de door u gelezen boeken weer op. Bent u al lid van de bibliotheek dan kunt u gratis gebruikmaken van deze service en kunt u de boeken extra lang lenen: 6 weken in plaats van 4 weken. U kunt per keer 10 materialen lenen. Bent u nog geen lid van de bibliotheek dan kunt u voor € 50,- een basisabonnement afsluiten.

Eerste maand gratis!

Nieuwe leden die ook gebruik willen maken van de dienst Bibliotheek aan Huis lenen de eerste maand gratis en betalen geen inschrijfkosten. Ook ontvangt u een leuke attentie.

Aanmelden voor Bibliotheek aan Huis

Wilt u gebruikmaken van de Bibliotheek aan Huis dienst neemt u dan contact op met de klantenservice van de bibliotheek. Telefoon: 072 – 515 66 44. E-mail: .

Gepubliceerd op: woensdag 16 januari 2019

Op 9 februari staat Overstad in Alkmaar van 11:00 tot 23:00 uur voor de tweede keer in het teken van het Film en Media Festival. Een porgramma voor jong en oud, van virtual reality tot experimentele film en kunst. Dit festival is een initiatief van Artiance, Filmhuis Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.

Ook in 2019 ligt het festivalhart in het Filmhuis. “De belangstelling voor het eerste festival wasgroot. Ook dit jaar willen we de bezoekers veel laten zien, beleven en ervaren. We biedenbijvoorbeeld (experimentele) films aan die niet eerder zijn vertoond. Daarnaast kunnen bezoekers zelf aan de slag met filmmaken, virtual reality of 3D. Tijdens #FMF laten we zien hoe IT, mediakunst en maatschappij, nu en in de toekomst, samenwerken, elkaar versterken en zich ontwikkelen.” aldus Kim Beaumont van het Alkmaarse Filmhuis.

HAL25: platform voor makers

Met de toevoeging van HAL25 aan het festival is er een centrale plek voor zowel startende als professionele makers gecreëerd. Hier worden diverse workshops georganiseerd, bijvoorbeeld stemacteren, film maken en de workshop Blackout Poetry. Ook kunnen bezoekers zich in HAL25 uitleven met een ‘graffitispuitbus’ op de augmented reality graffitiwall of rondlopen door een expositie met experimentele videokunst.

De Hub:

Tech en VR Liefhebbers van virtual reality, tech en innovatie kunnen hun hart ophalen in de Hub. Dit nieuwe kantoorpand opende begin 2018 maar is ondertussen al niet meer weg te denken uit de Pettemerstraat. Tijdens het festival is dit de plek waar bezoekers in de 3D-mensenscanner van Reproshape kunnen stappen, een VR game kunnen uitproberen of de masterclass muziek programmeren kunnen volgen.

Filmhuis Alkmaar:

Film en MediaOok in het Filmhuis kunnen bezoekers de gehele dag terecht. De foyer wordt deze dagomgebouwd tot laboratorium waar de jongste bezoekers op een speelse manier aan de slagkunnen met robotjes, IOT-devices en een workshop animeren. Voor de overige bezoekers spelen in de filmzalen diverse films en deelt wereldreiziger Tom in ‘t Veld zijn bijzondere reis van Nieuw Zeeland tot de Noordkaap en eindigend in Mongolië met een groep klimaatonderzoekers.

Kinderen gratis toegang

  • #FMF vindt plaats op zaterdag 9 februari van 11:00 tot 23:00 uur. 
  • Bezoekers kunnen online, via Filmhuis Alkmaar kaartjes kopen, of op de dag zelf in het Filmhuis aan de Pettemerstraat 3. 
  • Kaarten kosten €15,00, dit is inclusief een kopje koffie of thee. 
  • Bezoekers jonger dan 8 jaar hebben gratis toegang tot het festival. 

Samenwerkende partners

Het Film en Media Festival is een initiatief van de Bibliotheek Kennemerwaard, Artiance enHet Film en Media Festival is een initiatief van de Bibliotheek Kennemerwaard, Artiance e nFilmhuis Alkmaar. Halverwege 2017 sloegen deze (culturele) instellingen de handen ineen met als doel (jonge) makers een nog groter podium te bieden en de regio kennis te laten maken met de nieuwste ontwikkelingen in het medialandschap. Dit is gelukt en de eerste editie van #FMF was een feit. Na de eerste succesvolle editie werken de partners nu weer samen tijdens deze tweede editie van het festival.

Gepubliceerd op: donderdag 10 januari 2019

Het jaar 2018 was roerig. Wat gebeurde er veel in de wereld. Maar ook in onze regio zaten we niet stil. We organiseerden maar liefst drie Human Libraries in een jaar. Drie momenten waarop bezoekers van bibliotheken in Bergen, Castricum en Alkmaar in gesprek konden met mensen die totaal anders zijn dan zij. 

Bij een Human Library hopen we door mensen met verschillende achtergronden, levensstijlen of uiterlijke kenmerken met elkaar in gesprek te laten gaan meer begrip te realiseren. Op kleine schaal. In onze eigen omgeving. Want dat is waar het eigenlijk allemaal moet beginnen.

De drie Human Libraries waren een groot succes en we hebben de uitkomsten van de evaluatieformulieren verwerkt in een drietal evaluaties. Leuk om na te lezen. En vooral leuk om te zien dat 100% van de bezoekers een deelname of bezoek aan een Human Library zou aanraden aan een ander. Spread the word!

pdfEvaluatieverslag_Human_Library_2018_-_Alkmaar_-_2.pdf

pdfEvaluatieverslag_Human_Library_2018_-_Bergen.pdf

pdfEvaluatieverslag_Human_Library_2018_-_Castricum.pdf