Website voorlezen

Leren, delen en creëren

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 5 van 79
 • Boek van de Toekomst

  Boek van de Toekomst

  Gepubliceerd op: donderdag 23 maart 2017

  De leerlingen van het Stedelijk Dalton College Alkmaar doen mee aan het O&O project ‘Boek van de Toekomst’. Zij hebben van de Bibliotheek Alkmaar Centrum de opdracht gekregen om een boek te ontwerpen waaraan we kunnen zien hoe de leerlingen denken dat er over 100 jaar gelezen wordt. Zij hebben hiervoor onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het boek en mogelijke technieken voor hun boek van de toekomst.

  Voor het onderzoek zijn de leerlingen o.a. op excursie geweest naar de Bibliotheek en het Grafisch Atelier. Ook hebben de leerlingen in de Kaasfabriek kunnen werken aan hun eindproduct. De Kaasfabriek is een werkplaats die toegang geeft tot de nieuwste machines zoals 3D-printers, een laser- en vinylsnijder etc.

  De eindpresentaties van dit project zullen in de Bibliotheek Alkmaar Centrum plaatsvinden tijdens de Boekenweek 2017. Tijdens deze week (van 27 maart - 2 april) worden de eindproducten hier tentoongesteld voor bezoekers van de Bibliotheek.

  De presentaties en opening expositie zullen zijn op:
  Datum: Maandag 27 maart 2017
  Tijd: 15.00 – 17.00 uur
  Plaats: Bibliotheek Alkmaar Centrum

 • Lekker lezen! Met buurthuis de Ezel en de bieb

  Lekker lezen! Met buurthuis de Ezel en de bieb

  Gepubliceerd op: donderdag 02 maart 2017

  Wil je graag lezen, maar heb je daar moeite mee?

  Kom dan naar de leeskring!

  Wij lezen samen boeken voor volwassenen in eenvoudig Nederlands. Met koffie erbij maken we er een gezellige ochtend van.

  Wanneer:

  Vanaf woensdag 1 maart t/m 19 april en van 10 mei t/m 31 mei iedere woensdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur.

  Waar:

  In Buurthuis De Ezel, Fabritiuspark 20 Heerhugowaard
  tel. 072 - 571 76 25
  e-mail:  

  Deelname is gratis.

 • placeholder

  Culturele Manifestatie Castricum

  Gepubliceerd op: woensdag 01 maart 2017

  Op zaterdag 11 en zondag 12 maart vindt in Castricum (Geesterhage) een Culturele Manifestatie plaats.
  De bibliotheek is op zondag 12 maart extra open van op 11.00 - 16.00 uur.

  Het programma in de bibliotheek is als volgt:

  Doorlopend presentaties door Stichting Oer-IJ

  Ooit van het Oer-IJ gehoord? 2000 jaar geleden stroomde een tak van de Rijn bij Castricum in zee. Deze tak noemen we het Oer-IJ , de voorloper van het latere IJ dat van Amsterdam tot Velsen liep. Lang geleden, maar het frappante is dat we nog steeds in het landschap kunnen zien waar de rivier gestroomd heeft. Het landschap van de gemeente Castricum is al bijzonder gevarieerd , van Noordzee tot en met het Alkmaardermeer onderscheiden we strand, duinen, binnenduinrand, strandvlaktes en strandwallen en veenpolders rond het meer. Daarnaast is de Castricummerpolder het mondingsgebied geweest van het Oer-IJ, wat nog te zien is aan de diverse slingerende waterlopen en hoogteverschillen in deze polder. Deze gevarieerde natuurlijke basis heeft voor een heel gevarieerd cultuurlandschap . De St.Oer-Ij wil dit boeiende gebied op de kaart zetten , het verborgen landschap weer zichtbaar te maken. Tijdens de Culturele manifestatie kunt u alle informatie hier over krijgen. Zie ook www.oer-ij.nl 

  zaterdag van 13.30 - 16.00 uur
  zondag van 11.00 - 16.00 uur

   

  Doorlopend presentaties door Huis van Hilde, de ontdekking van Noord-Holland

  In Huis van Hilde is altijd wat te beleven. In het hart van ons gebouw is een indrukwekkende tentoonstelling te zien over de archeologie en de bewoningsgeschiedenis van Noord-Holland. U kunt er ontdekken hoe mensen vroeger leefden en hoe een archeoloog een heel mensenleven kan reconstrueren met wat er uit de grond komt. In ons museumcafé kunt u terecht voor heerlijke broodjes of een lekker stukje taart. Huis van Hilde organiseert regelmatig lezingen over de archeologie en geschiedenis van Noord-Holland. Zelf een lezing geven of heeft u iets te vieren? Huis van Hilde beschikt over mooie zalen, enthousiaste rondleiders en bijpassende arrangementen!

  zaterdag van 13.00 - 16.00 uur
  zondag van 13.00 - 16.00 uur

   

  Auteur John Heideman vertelt over de Tweede Wereldoorlog "Geallieerde slachtoffers in Castricum"

  Tijdens de Tweede Wereld oorlog spoelden er zo'n 50 lichamen aan op de kust van Castricum. Deze slachtoffers waren gesneuveld op zee of waren afkomstig uit bommenwerpers die neerkwamen in de Noordzee op weg naar hun doelen in Duitsland of op de weg terug naar hun basis in Engeland. Veelal werden deze bommenwerpers formaties onderschept door Duitse jagers of beschoten door Duits luchtafweer geschut.

  De lichamen die aanspoelden op de kust van Castricum waren o.a omgekomen voor de kust van Nederland, België en Frankrijk. De stroming van de zee zorgde er voor dat een stoffelijk overschot uiteindelijk aanspoelde op onder andere de kust van Castricum. Soms lag een lichaam maanden lang in zee voordat het uiteindelijk aanspoelde. Daardoor waren sommige lichamen onherkenbaar en bevond er zich ook geen militair paspoort of identiteitspenning op het lichaam. Een groot deel van de aangespoelde slachtoffers, 34 stuks, vonden hun laatste rustplaats op de begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk te Castricum. Van de helft van deze graven zijn de namen onbekend. In de lezing zullen een aantal graven besproken worden.

  zondag 12 maart 14.00 - 14.30 uur lezing 
  zondag 12 maart 15.00 - 15.30 uur dezelfde lezing

  In de tijd daar omheen geeft John Heideman informatie over zijn werk en beantwoordt vragen.

   

  Voor het totale programma zie www.culturelemanifestatiecastricum.nl 

 • placeholder

  Leeskring Samen Lezen van start

  Gepubliceerd op: zaterdag 25 februari 2017

  Op een ongedwongen manier kennis maken met de Nederlandse taal?

  In de bibliotheek in Heerhugowaard Centrum begint 28 maart de leeskring voor anderstalige mensen, die onlangs of al enkele jaren geleden uit een ander land in Nederland zijn komen wonen.

  De leeskring is bedoeld voor mensen die graag op een ongedwongen manier nader kennis willen maken met de Nederlandse taal door het lezen van eenvoudige teksten/boeken. In klein groepsverband (maximaal tien) lezen de deelnemers eenvoudige teksten.

  Het Samen Lezen vindt plaats op 6 ochtenden van 10.00 tot 11.30 uur. Deelname is geheel gratis en inclusief een kopje koffie of thee.

  Wie mee wil doen kan zich (laten) aanmelden via of . Vermeld in de mail de volledige naam, het telefoonnummer en het adres van de deelnemer.

 • Logo Stichting Lezen en Schrijven

  Verkiezingsdebat in gewone taal

  Gepubliceerd op: donderdag 23 februari 2017

  Op woensdag 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In de media gaat het de komende weken over verkiezingsprogramma’s, kandidatenlijsten en campagnenieuws. Deze informatie is niet altijd even goed te begrijpen. Stichting Lezen & Schrijven wil dat iedereen in Nederland kan meedoen en zet zich daarom in om de verkiezingen begrijpelijker te maken. In samenwerking met ProDemos hebben heeft Stichting Lezen & Schrijven de Verkiezingskrant uitgebracht: een krant met heldere informatie in begrijpelijke taal. In de krant staat wat de Tweede Kamer is, welke partijen er zijn, hoe u kunt stemmen en nog veel meer. De Verkiezingskrant kunt u downloaden.

  4 VMBO scholen in Nederland doen mee aan een debat in gewone taal waaronder het Dalton College in Alkmaar. Docenten ontvangen een bij de krant behorende lesbrief met concrete oefeningen ter voorbereiding op het debat waarmee zij met hun leerlingen aan de slag kunnen. Ter afsluiting van deze speciale lessen rondom de Tweede Kamer Verkiezingen 2017 organiseren wij i.s.m. het Nederlandse Debat Instituut op 3 maart a.s. het Verkiezingsdebat in gewone taal waarvoor wij u graag willen uitnodigen.

  Tijdens dit debat worden (aspirant) Kamerleden uitgedaagd om samen met de vmbo-scholieren, hun ouders, taalcursisten en u als gast te debatteren in gewone taal. Een jury, met o.a. wethouder Elly Konijn, bepaalt uiteindelijk wie aan het einde van de avond de prijs ontvangt voor de meest begrijpelijke politicus en de beste debater (leerling).

  Datum :            3 maart
  Inloop :            18.30 uur
  Debat :             19.00 – 21.00 uur
  Einde + borrel :  21.30
  Stedelijk Dalton College
  Arubastraat 4
  1825 PV Alkmaar

  Massih Hutak zal een kort intermezzo verzorgen waarin hij o.a. zijn open brief aan jongeren voordraagt. Meer info over Massih Hutak.

   

  Indien u aanwezig wilt zijn bij deze bijzondere avond kunt u zich per mail tot 1 maart aanmelden bij Maria Sabel, Projectleider Taal voor het Leven, Stichting Lezen & Schrijven: