Website voorlezen

Leren, delen en creëren

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 5 van 24
 • leren, delen creëren

  Vacature Taalconsulent Bibliotheek Kennemerwaard

  Gepubliceerd op: donderdag 07 december 2017

   

  Laaggeletterdheid

  Veel mensen in Nederland in de leeftijdsgroep vanaf 16 jaar hebben moeite met lezen, schrijven, en/of rekenen. Mensen die laaggeletterd zijn hebben moeite met o.a. formulieren invullen, reizen met openbaar vervoer, (voor)lezen, digitaal betalen, solliciteren, begrijpen van informatie over gezondheid en zorg.

   

  Bibliotheek Kennemerwaard

  is een ambitieuze organisatie die het bibliotheekwerk verzorgt voor de gemeenten Alkmaar, Castricum, Heerhugowaard en Bergen. De organisatie bestaat uit ongeveer 140 medewerkers en veel vrijwilligers. Er zijn 14 bibliotheekvestigingen. Daarnaast is er ook dienstverlening op tal van scholen en instellingen.

  De bibliotheek zet in op structurele dienstverlening en samenwerking met als doel aantoonbare kwaliteitsverbetering van (digitale) basisvaardigheden. De bibliotheek biedt een breed scala aan diensten op het gebied van (digi)taalvaardigheid en mediawijsheid. Waar nodig ontwikkelen we nieuwe diensten. Hiervoor is de inzet van de taalconsulent binnen en buiten de bibliotheek van belang.

   

  Wij zoeken een
  Taalconsulent
  voor gemiddeld 24 uur per week

   

  Wat verwacht de bibliotheek?

  Als taalconsulent ben je werkzaam binnen en buiten de bibliotheekvestigingen. Je hebt een organiserende en uitvoerende rol bij taal-en-media-activiteiten. Je stimuleert en enthousiasmeert deelnemers aan de activiteiten zodat ze plezier krijgen in het aanleren van basisvaardigheden. Je zorgt in afstemming met je collega’s voor een op maat gesneden en aantrekkelijk programma.

   

  Functie-eisen

  • MBO+ werk- en denkniveau.
  • Relevante werkervaring en bereidheid tot het volgen van bijscholing.
  • Aantoonbare brede interesse voor (basis)educatie & volwassenonderwijs
  • Kennis van taal- en leesbevordering, leermethodes en (digitale) basisvaardigheden
  • Persoonskenmerken: ondernemend, verbindend, flexibel, kwaliteitsbewust
  • Competenties: pedagogisch en didactisch vaardig, samenwerkend, planmatig en doelgericht, zelfstandig, resultaatgericht, digitaal vaardig

   

  Wat biedt de bibliotheek?

  De bibliotheek biedt een afwisselende functie waarin je lokaal én regionaal actief bent. Onze cultuur is informeel. Er wordt volop ruimte geboden voor eigen initiatief en vakinhoudelijke en persoonlijk ontwikkeling.

   

  Sollicitatie en informatie

  • Meer informatie? Mail of bel met Jan Kaldenbach,
  • Aanstelling is voor de duur van één jaar met mogelijkheid tot verlenging of vaste aanstelling
  • Beloning is conform CAO Openbare Bibliotheken: schaal 7
  • Je sollicitatie voorzien van duidelijke motivatie én je CV kun je tot 27 december 2017 mailen naar het secretariaat t.a.v. Evelyne de Rijk,
  • Alleen sollicitaties voorzien van motivatie en cv worden in behandeling genomen
  • De sollicitatiegesprekken vinden plaats op woensdag 17 januari 2018

   

 • Leren, delen, creëren

  Vacature accountmanager Bibliotheek Kennemerwaard

  Gepubliceerd op: donderdag 07 december 2017

   

  Programma Zelfredzaamheid en participatie

  Veel mensen komen niet uit bij de hulp die ze soms nodig hebben. De Bibliotheek vervult hierin een rol, bijvoorbeeld met informatievoorziening over zorg, laagdrempelige sollicitatiehulp, opvoedworkshops en het verwerven van basisvaardigheden, zoals taal, rekenen en digitale vaardigheden.

   

  Bibliotheek Kennemerwaard

  is een ambitieuze organisatie die het bibliotheekwerk verzorgt voor de gemeenten Alkmaar, Castricum, Heerhugowaard en Bergen. De organisatie bestaat uit ongeveer 140 medewerkers en veel vrijwilligers. Er zijn 14 bibliotheekvestigingen. Daarnaast is er ook dienstverlening op tal van scholen en instellingen.
  De bibliotheek daagt iedereen uit zichzelf te ontwikkelen, mee te doen in de maatschappij, andere mensen te ontmoeten en kennis en cultuur te beleven en te delen. De bibliotheek werkt nauw samen met lokale partners in educatie, leesbevordering en maatschappelijke initiatieven.

   

  Wij zoeken een
  Accountmanager
  voor gemiddeld 20 uur per week

   

  Wat verwacht de bibliotheek?

  Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor het onderhouden en uitbouwen van het (lokale) netwerk voor het programma Zelfredzaamheid en participatie. Je bent het aanspreekpunt voor culturele, onderwijs, welzijns- en maatschappelijke organisaties in ons werkgebied. Je luistert goed en vertaalt dat wat je hoort naar diensten, producten en/of activiteiten. Je bent alert op de mogelijkheid om projectengelden binnen te halen. Je maakt daarbij gebruik van je netwerk en je kennis van lokale (beleids)ontwikkelingen rondom het sociaal domein. Je bekijkt telkens hoe je samen met partners en burgers het best iets ter uitvoering kunt brengen. Zo lever je een bijdrage aan de uitvoering van ons meerjarenbeleidsplan:https://www.bibliotheekkennemerwaard.nl/meerjarenbeleidsplan-2015-2018

   

  Functie-eisen

  • HBO opleiding en werk- en denkniveau
  • Ervaring in beleidsontwikkeling en projectmanagement
  • Aantoonbare interesse in ontwikkelingen binnen het bibliotheek- en informatiewerk
  • Aantoonbare interesse voor het sociaal domein en daarbij behorende doelgroepen
  • Persoonskenmerken: ondernemend, verbindend, flexibel, kwaliteitsbewust
  • Competenties: samenwerkend, planmatig en doelgericht, zelfstandig, resultaatgericht, vernieuwend

   

  Wat biedt de bibliotheek?

  De bibliotheek biedt een afwisselende functie waarin je lokaal én regionaal actief bent. Onze cultuur is informeel. Er wordt volop ruimte geboden voor eigen initiatief en vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling.

   

  Sollicitatie en informatie

  • Meer informatie? Mail of bel met Jan Kaldenbach,
  • Aanstelling is voor de duur van één jaar met mogelijkheid tot verlenging of vaste aanstelling
  • Beloning is conform CAO Openbare Bibliotheken: schaal 9
  • Je sollicitatie voorzien van duidelijke motivatie én je CV kun je tot 27 december 2017 mailen naar het secretariaat t.a.v. Evelyne de Rijk,
  • Alleen sollicitaties voorzien van motivatie en cv worden in behandeling genomen
  • De sollicitatiegesprekken vinden plaats op woensdag 10 januari 2018
 • foto Scherpontwerp

  Met korting naar voorstelling Abdelkader Benali

  Gepubliceerd op: donderdag 30 november 2017

  Op donderdag 14 december staat succesauteur Abdelkader Benali samen met harpiste Lavinia Meijer op het podium van Cool kunst en cultuur met de voorstelling Brief aan mijn dochter, naar de gelijknamige autobiografische roman van Benali. Een unieke voorstelling over leven krijgen en leven geven. Door hun fascinerende samenspel ontstaat er een nieuwe theatervorm die prikkelt, beweegt en ontroert.

  Leden van Bibliotheek Kennemerwaard krijgen €5,00 korting per kaart voor de voorstelling op donderdag 14 december bij Cool kunst en cultuur. Reserveer met actiecode ‘roman’ via www.coolkunstencultuur.nl om de korting te verzilveren.

  Link voor meer informatie: www.coolheerhugowaard.nl/v59211/s38777

 • De Sterrenwachter Draait Door

  De Sterrenwachter Draait Door

  Gepubliceerd op: donderdag 30 november 2017

  Twee groepen van OBS De Sterrenwachter hebben afgelopen dinsdag opnames gemaakt van twee afleveringen van De Sterrenwachter Draait Door. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dat twee heuse afleveringen, geïnspireerd door het zeer populaire programma De Wereld Draait Door, compleet met tafelgasten, interviews, vlogs en uiteraard Lucky TV! 12 december om 15.45 uur vindt de première plaats in het gebouw van Artiance, Centrum voor de Kunsten, Canadaplein 3 te Alkmaar.

  In dit unieke project, dat tot stand is gekomen door middel van een samenwerking tussen De Sterrenwachter, Bibliotheek op school en Cultuur Primair, maken de leerlingen van de groepen 7 en 8 van De Sterrenwachter kennis met het maken van televisie en dan in het bijzonder een talkshow zoals DWDD. De Sterrenwachter wil dit schooljaar op zoek gaan naar een nieuwe vorm voor wereldoriëntatie-vakken, waarbij de nadruk ligt op de 21ste-eeuwse vaardigheden, meervoudige intelligentie, talentontwikkeling en eigenaarschap. Er is daarom aan de leesmediaconsulent van De Bibliotheek op School gevraagd of de bovenbouw een langdurig project kan doen, dat aansluit bij bovengenoemde aandachtspunten. Er werd gesproken over het project De School Draait Door, dat al eerder is uitgevoerd op andere basisscholen en aansluit bij de wensen van de school voor volgend schooljaar. De School Draait Door is een project waarbij leerlingen uit bovenbouwgroepen een eigen De Wereld Draait Door (Vara)  aflevering maken, onder begeleiding van een leerkracht en een leesmediaconsulent.

  Alle leerlingen krijgen ieder een eigen taak die aansluit bij hun talenten en interesses. Aan de hand daarvan kan er een taakverdeling gemaakt worden en kan de inhoud bepaald worden. Denk onder andere aan de volgende taken: redacteur, presentator, productieleider, decorbouwer, monteren, het maken een Lucky TV, muzikanten, boekenpanelleden, een cabaretier of tafelheer/tafeldame.

  Vervolgens zal iedereen zijn eigen taak uitvoeren. Dit gaat soms zelfstandig, maar voornamelijk in samenwerking met andere leerlingen. Zo zullen de redacteuren eerst gasten regelen en interviewvragen bedenken, waarna zij de presentator moeten inlichten over de inhoud van de interviews. Er zal dus een constante samenwerking plaatsvinden tussen de leerlingen.

  Tijdens de opnamedag, welke plaatsvond op 28 november in Bibliotheek De Mare,  hielpen de kinderen mee: een deel deed mee in het programma, een deel hielp mee achter de schermen en een deel zat in het publiek. Na de opnames helpen een paar kinderen met de eindmontage van het programma.

  De Sterrenwachter Draait Door is een project waarbij wordt toegewerkt naar een mooi eindproduct. De leerlingen leren veel tijdens het maken van de afleveringen. Zo wwordt er veel samengewerkt en leren zij om verantwoordelijk te zijn voor hun eigen taak. Op deze manier wordt er gewerkt aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling en wordt hun eigenaarschap vergroot. Ook kunnen de leerlingen hun creativiteit gebruiken, leren ze filmen en monteren en zullen ze hun talenten ontwikkelen en nieuwe talenten ontdekken. Dit mooie eindproduct zal tijdens de première op 12 december 2017 worden getoond aan genodigden. 

  Hieronder een fotoimpressie van de opnamedag

  DSC00426 verkleind

  DSC00431verkleind

  DSC00439 verkleind

  DSC00445 verkleind en bijgesneden

  DSC00452 verkleind

 • Bibliotheek Castricum gesloten van 2 t/m 11 januari 2018

  Bibliotheek Castricum gesloten van 2 t/m 11 januari 2018

  Gepubliceerd op: maandag 27 november 2017

  Tijdens deze periode wordt het plafond en de verlichting vervangen.

  U bent tijdens de sluiting van harte welkom in de andere vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard. Kijk op onze website, www.bibliotheekkennemerwaard.nl voor de andere vestigingen en openingstijden. Heeft u materialen gereserveerd dan kunt u die tijdens de sluiting in de bibliotheek in Limmen ophalen.

  Vanaf vrijdag 12 januari bent u weer van harte welkom in de bibliotheek in Castricum.