Resultaten 1 - 5 van 25

Gepubliceerd op: donderdag 31 oktober 2019

Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? De Human Library durft dat te betwisten. Tijdens een Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Gewone mensen, met een bijzonder verhaal, zoals een vluchteling, een gehandicapte, een transgender, iemand die HIV-positief is, een dakloze of een tienermoeder zitten klaar om over hun leven te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden.

Na het grote succes van de Human Library in Alkmaar centrum, Heerhugowaard, Castricum, Bergen, Schoorl en Hoorn organiseren Europe Direct Noord-Holland Noord en Bibliotheek Kennemerwaard op 25 januari 2020 een editie in Bibliotheek De Mare. Om dit evenement  in goede banen te leiden, zijn wij op zoek naar levende boeken (18+) uit Alkmaar die bij willen dragen aan dit geweldige evenement.

Wat is de Human Library?

Bij de Human Library staan ‘levende boeken’ centraal. Dat zijn mensen die in hun leven te maken hebben (gehad) met vooroordelen, buitensluiting, discriminatie en/of stigmatisering. Dat kan op alle vlakken zijn, van uiterlijke kenmerken tot religie, van levenswijze tot sociale status en van opleidingsniveau tot geaardheid. Bezoekers van de bibliotheek kunnen op zaterdagmiddag 25 januari in gesprek met deze ‘levende boeken’, waardoor  op informele manier bestaande denkbeelden uitgedaagd en mogelijk gebroken worden.

Wat zoeken wij?

De organisatie van de Human Library zoekt enthousiaste, nieuwsgierige mensen met een open blik en een groot hart. Je hebt een bijzonder levensverhaal, waarin buitensluiting, discriminatie, stigmatisering of vooroordelen een rol spelen of hebben gespeeld. Je bent 18+ en bij voorkeur woonachtig in de gemeente Alkmaar en in De Mare in het bijzonder.  Je bent zaterdag 25 januari van 12.00 – 18.00 uur beschikbaar en bereid de 2 uur durende training te volgen op maandagavond 13 januari 2020 in Bibliotheek De Mare. Elk potentieel boek krijgt eerst een intakegesprek, waarna gezamenlijk wordt besloten tot deelname.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Suzan Vermeulen, . Meer informatie, foto’s en filmpjes van de voorafgaande edities staan op www.facebook.com/HumanLibaryAlkmaar

Gepubliceerd op: donderdag 17 oktober 2019

Op 2 oktober hebben we op feestelijke wijze Boekstart in de kinderopvang geopend op Kindcentrum de Zonnewijzer in Heerhugowaard. Alweer een locatie van Stichting Blosse.

Alle ouders en kinderen waren uitgenodigd om deze feestelijke gebeurtenis bij te wonen. Na de officiële ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door Hanneke Idema (bibliotheek Kennemerwaard) en Anita van Burgel (Locatiemanager Zonnewijzer) werd er voorgelezen door de leesconsulente van Bibliotheek Kennemerwaard, Sarah Coster. We lazen een boekje over muziek maken met potten en pannen. Dit hebben we natuurlijk zelf ook geprobeerd!

Onder begeleiding van dit vrolijke orkest, werd de prachtige kast met boeken uitgepakt door wethouder John Does en een aantal kinderen van de Zonnewijzer. Waarna de kinderen en hun ouders meteen een boekje konden lezen.

Na het dit feestje in de aula kregen de kinderen een mooi cadeau mee naar de groep; een mooie gevulde boekenbak.

Gepubliceerd op: donderdag 26 september 2019

De bibliotheek in Egmond is sinds 2016 gehuisvest in de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee. Door de veranderende dienstverlening van de bibliotheek en veranderende koers van De Zorgcirkel t.a.v. de bewoners in de Prins Hendrik Stichting, heroriënteert de bibliotheek zich op haar rol en wil de bibliotheek nadrukkelijk in alle drie de kernen van Egmond actief zijn.

Gepubliceerd op: maandag 05 augustus 2019

Op vrijdag 2 augustus bracht Samira Rafaela, Europarlementariër namens D66 een werkbezoek aan Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar Centrum.
Medewerkers van de bibliotheek gingen met haar in gesprek over wat het werk van een bibliotheek tegenwoordig inhoudt, naast het uitlenen van boeken.

Rol van de bibliotheek in de samenleving.
Er werd gesproken over de rol van de bibliotheek op het gebied van educatie, bestrijding en voorkoming laaggeletterdheid, digitale geletterdheid en eenzaamheidsbestrijding. Mevrouw Rafaela gaf aan dat zij bibliotheken een belangrijke pijler voor inclusie in de samenleving vindt. Volgens haar zou breder bekend moeten worden dat bibliotheken veel betekenen in het sociaal domein en op het gebied van ondersteuning van het onderwijs, naast activiteiten voor cultuur.

EU Codeweek
In het najaar vindt er in het Europees Parlement in het kader van de EU Codeweek een evenement plaats, waaraan ook medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard een bijdrage leveren met activiteiten uit de Coderdojo’s.

Gepubliceerd op: donderdag 01 augustus 2019

Op 27 juni vond in het Jeltsin centrum te Ekaterinburg een cultureel programma plaats. Het thema was ‘The new library’ New Urban histories: between library, museum and the city.

Het architectenduo Anasstasia Smirnova en Alexander Sverdlov van SVESMI bezochten een aantal jaren geleden de bibliotheek in Alkmaar. Zij waren erg onder de indruk van de visie van Bibliotheek Kennemerwaard op de samenhang tussen het bibliotheekwerk in de stad en op het platteland. Directeur Erna Winters werd uitgenodigd om haar visie hierop te delen tijdens het uitwisselingscongres tussen Rusland en Nederland. Andere sprekers waren o.a. Bart Rutten van het Centraal museum in Utrecht, Erik Boekesteijn van de Koninklijke Bibliotheek, Alexander Yuminov van het regionaal museum uit Izhevsk en de directeur van de presidentiele bibliotheek uit Sint Petersburg.