Resultaten 1 - 5 van 23

Gepubliceerd op: donderdag 26 september 2019

De bibliotheek in Egmond is sinds 2016 gehuisvest in de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee. Door de veranderende dienstverlening van de bibliotheek en veranderende koers van De Zorgcirkel t.a.v. de bewoners in de Prins Hendrik Stichting, heroriënteert de bibliotheek zich op haar rol en wil de bibliotheek nadrukkelijk in alle drie de kernen van Egmond actief zijn.

Gepubliceerd op: maandag 05 augustus 2019

Op vrijdag 2 augustus bracht Samira Rafaela, Europarlementariër namens D66 een werkbezoek aan Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar Centrum.
Medewerkers van de bibliotheek gingen met haar in gesprek over wat het werk van een bibliotheek tegenwoordig inhoudt, naast het uitlenen van boeken.

Rol van de bibliotheek in de samenleving.
Er werd gesproken over de rol van de bibliotheek op het gebied van educatie, bestrijding en voorkoming laaggeletterdheid, digitale geletterdheid en eenzaamheidsbestrijding. Mevrouw Rafaela gaf aan dat zij bibliotheken een belangrijke pijler voor inclusie in de samenleving vindt. Volgens haar zou breder bekend moeten worden dat bibliotheken veel betekenen in het sociaal domein en op het gebied van ondersteuning van het onderwijs, naast activiteiten voor cultuur.

EU Codeweek
In het najaar vindt er in het Europees Parlement in het kader van de EU Codeweek een evenement plaats, waaraan ook medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard een bijdrage leveren met activiteiten uit de Coderdojo’s.

Gepubliceerd op: donderdag 01 augustus 2019

Op 27 juni vond in het Jeltsin centrum te Ekaterinburg een cultureel programma plaats. Het thema was ‘The new library’ New Urban histories: between library, museum and the city.

Het architectenduo Anasstasia Smirnova en Alexander Sverdlov van SVESMI bezochten een aantal jaren geleden de bibliotheek in Alkmaar. Zij waren erg onder de indruk van de visie van Bibliotheek Kennemerwaard op de samenhang tussen het bibliotheekwerk in de stad en op het platteland. Directeur Erna Winters werd uitgenodigd om haar visie hierop te delen tijdens het uitwisselingscongres tussen Rusland en Nederland. Andere sprekers waren o.a. Bart Rutten van het Centraal museum in Utrecht, Erik Boekesteijn van de Koninklijke Bibliotheek, Alexander Yuminov van het regionaal museum uit Izhevsk en de directeur van de presidentiele bibliotheek uit Sint Petersburg.

Gepubliceerd op: donderdag 18 juli 2019

Dinsdag 2 juli en donderdag 4 juli waren de groepen 5 van Basisschool Zeppelin, Basisschool de Hasselbraam uit Heerhugowaard en Basisschool de Windhoek uit Egmond in het stadion van AZ. Zij sloten daar het project Level UP! af. LevelUP! is een project van Bibliotheek Kennemerwaard en AZ om kinderen in 5 lessen bewust te maken over het onderwerp Gamen. Deze lessen gingen over de positieve en de negatieve effecten die gamen kan hebben.

Aanleiding
Veel kinderen spelen thuis games of komen met gamen in aanraking. Gamen is leuk en door het spelen van games kan je veel vaardigheden, zoals geheugen, geduld, reactievermogen, samenwerken en ruimtelijk inzicht trainen. Maar er zijn voor kinderen ook negatieve effecten: Het gebeurt steeds vaker dat kinderen overgehaald worden dingen te doen die ze niet willen. Maar ook verslaving en een ongezonde leefwijze liggen op de loer. Daarom zochten AZ en Bibliotheek Kennemerwaard de samenwerking op om gezamenlijk het project Level UP! te ontwikkelen en uit te voeren. Level UP! geeft kinderen, ouders en leerkrachten op een speelse manier inzicht over hoe je verantwoord kunt gamen.

Inhoud
Level UP! begint met een informatiebijeenkomst over gamen voor ouders en leerkrachten. Bij deze bijeenkomst waren ECV esports én e-sporter Aristote Ndunu van AZ aanwezig. Aansluitend worden er 5 lessen uitgevoerd in de groepen 5 van het basisonderwijs, de Levels. Hierin bespreekt de bibliotheekconsulent diverse thema’s met de kinderen zoals schermtijd, wat is gamen, de positieve kanten van gamen en wat doe je niet? Dit zorgt ervoor dat kinderen inzicht krijgen in hun gamegedrag en de bijbehorende mediawijsheid.

Afsluiting
De afsluiting van het project vond plaats op dinsdag 2 en donderdag 4 juli in het Afas Stadion en bestond uit 3 onderdelen. De kinderen deden een speurtocht door het stadion, waarbij ze vragen moesten beantwoorden over de onderwerpen die ze de afgelopen weken besproken hadden. Het was voor de kinderen een groot avontuur om ook in de kleedkamer van de spelers te mogen kijken.  Natuurlijk werd er ook gevoetbald. Op het trainingsveld kregen de leerlingen een clinic waarbij fanatiek werd hooggehouden en op het doel werd geschoten. Maar het meeste indruk maakte toch wel het spelen van FIFA met Aristote, de eSporter van AZ. Probeer dáár maar eens van te winnen!

DSC01888 DSC01782 resized  DSC01856

Resultaat
Aan het eind van de ochtend vertelden Nina, Maaike en Jona over hun ervaringen tijdens Level UP!. Ze gaven aan dat ze het heel leuk vonden en dat ze veel hebben geleerd zoals: gebruik niet je eigen naam maar een ‘nickname’,  wat is een veilig wachtwoord en deel niet zomaar je persoonlijke gegevens.

DSC01927 resized

Vervolg
Level UP! krijgt het volgende schooljaar een vervolg. Bibliotheek Kennemerwaard en AZ streven er naar om 15 basisscholen te bereiken met dit waardevolle project. Scholen die mee willen doen kunnen zich nu al aanmelden: https://startlevelup.nl/#inschrijven

Gepubliceerd op: dinsdag 16 juli 2019

In november 2018 bezochten twee bibliothecaressen, Academic Secretary Alma Masevičienė en Senior Bibliographer Marija Pečiulytė van Martynas Mažvydas National Library, Bibliotheek Kennemerwaard. Alma en Marija kwamen inspiratie opdoen rondom Media & Information Literacy. Denk daarbij aan digitale geletterdheid, burgerschap, mediawijsheid in het onderwijs etc.