Nieuws

Groots Alkmaar in zomerse sferen

Groots Alkmaar in zomerse sferen

De nieuwe uitzending van Groots Alkmaar brengt de kijker in zomerse sferen. Ook in Alkmaar zelf kun je genieten van alles wat dit seizoen heeft te bieden aan kunst, cultuur en natuur. Het programma is dit keer opgenomen bij de petanque-vereniging l’Autre Chemin. De negende uitzending van Groots Alkmaar is vanaf 1 juli te zien op Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. 

Jeu de boules

Petanque – ofwel jeu de boules – is voor veel mensen verbonden aan de zomer. Maar bij l’Autre Chemin laten ze de ballen het hele jaar door in het zand of het grind ploffen, zo maken de bestuursleden Aad Sewalt en Freek Bosman duidelijk. Ze maken, samen met een groot aantal leden, presentator Hugo Koeman vertrouwd met de techniek van het spelletje.

Feestelijkheden in Alkmaar

Burgemeester Anja Schouten vertelt in het programma wat Alkmaar vanaf oktober te wachten staat als eerst het 450-jarig bestaan van de Staat der Nederlanden wordt gevierd en in 2023 het feit dat de Kaasstad 450 jaar geleden als eerste stad de Spanjaarden op de vlucht deed slaan. ‘Met hulp van de regio’, aldus Schouten. ‘Maar de opstand was een beweging van onderop en daarom nog altijd een bron van inspiratie.’

Alkmaar wil het jaar dat beide gebeurtenissen worden herdacht vooral ook stil staan bij de waarden die eraan ten grondslag liggen: vrijheid, verdraagzaamheid, bescheidenheid en verbondenheid. De burgemeester riep wijk- en andere verenigingen op om mee te denken over de invulling van de feestelijkheden.

Ich bin der Fluβ

Rashel van der Schaaf, een van de cameramensen van Groots Alkmaar, heeft als jong talent  de Rabobank Jong Talent prijs toegekend gekregen. Ze vertelt in het programma over haar film “Ich bin der Fluβ” over de rivier de Donau. Meer weten over dit jeugdige talent? Bekijk haar potret op youtube.

Wandeling langs de buitengrens

Piet Mulder en Theo Vries zijn begonnen aan een wandeling langs de buitengrens van de gemeente Alkmaar, waarbij ze her en der inwoners ontmoeten en aan het woord laten. In het programma doen ze verslag van de eerste etappe, van de Heilooër Tolweg naar De Wouden.

Meest geliefde zomer-uitje

Andere redactieleden vertellen de kijker wat hun meest geliefde zomer-uitje in eigen stad of dorp is. En in de rubriek “De minuut van …” komen onder meer de ruildienst Letsa en het koor Polegala aan de orde.

Uitzending Groots Alkmaar 

De nieuwe uitzending van Groots Alkmaar is vanaf 1 juli te zien bij Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. Dit programma én de voorgaande edities zijn ook te bekijken via de website www.grootsalkmaar.nl. Daar is ook achtergrondinformatie te vinden over alles wat in de uitzending aan de orde komt.

 

Over Groots Alkmaar

Groots Alkmaar, een programma voor en door senioren over kunst, cultuur, historie en natuur, is een initiatief van het ABC Huis (Artiance, Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard)

abc huis logo rgb