Aanschaf van nieuwe DVD’s gestopt

Als gevolg van het sterk veranderde kijkgedrag van klanten en teruglopende uitleencijfers stopt Bibliotheek Kennemerwaard met de aanschaf van nieuwe dvd’s. Daardoor zijn aanwinsten van dvd's niet zichtbaar meer in je interesseprofiel. Voor het kijken van films gebruiken mensen steeds vaker streaming-diensten, zoals Netlix, Videoland en NPO Plus. Bibliotheekleden kunnen daarnaast films lenen via Filmbieb, de filmbibliotheek van Nederland. Onze eerder aangekochte dvd’s blijven wel beschikbaar. Wij begrijpen dat dit vervelend en jammer voor leners die vaak (nieuwe) dvd's lenen.

Dalende uitleencijfers

Onze bibliotheekvestigingen hebben te maken met steeds verder dalende uitleencijfers van dvd's. Over een periode van 5 jaar is het aantal uitleningen gehalveerd. Een steeds grotere groep klanten maakt geen gebruik (meer) van de dvd-collectie. Een kantelpunt. Het betekent voor ons andere keuzes maken binnen het collectiebudget. Als Bibliotheek Kennemerwaard lopen we mogelijk iets voorop door met het collectioneren van dvd's te stoppen, maar een dergelijk besluit is binnen afzienbare tijd ook bij andere bibliotheken in het land te verwachten. Onze leverancier heeft al aangegeven het aanbod te gaan afbouwen. Naar het in stand houden van een zeer beperkte art-house collectie wordt nog onderzoek gedaan.

Tip! Pas je interesseprofiel aan

Heb jij een interesseprofiel aangemaakt in ‘Mijn Bibliotheek’ voor het ontvangen van een mail als er nieuwe dvd’s zijn toegevoegd aan onze collectie? Pas dit dan aan, want je krijgt helaas geen resultaten meer.

Dossier Bibliotheek Statistiek

Uit het Dossier Bibliotheek Statistiek 2020 blijkt dat sinds 2014 jaarlijks een sterkere daling te zien is in het aantal uitleningen van dvd's. Mede door de opkomst van nieuwe technologieën en video on demand-diensten van Netflix, HBO en tv- en internetproviders. In 2020 is de audiovisuele collectie landelijk gezien met 14% gekrompen. Landelijke trend die daaruit volgt is dat steeds meer bibliotheken hun dvd-collecties afbouwen.