Groots Alkmaar duikt in de Eilandspolder

Op Nieuwjaarsdag presenteert het ABC Huis (Artiance, Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard) de derde uitzending van Groots Alkmaar. In deze editie staat de Eilandspolder centraal. De redactie verzamelde interessante wetenswaardigheden over dit bijzondere stuk Alkmaar, waar natuur, cultuur en historie samenkomen.

Veelzijdig programma

Zo maakte Theo Vries een korte documentaire over de geschiedenis van het gebied tussen de Schermer en de Beemster. Hij heeft zijn hart verpand aan het Schermereiland en woont zelf al langere tijd in DeRijp.Vries vertelt hoe in de afgelopen eeuwen het zo kenmerkende veenweidegebied is ontstaan.In De Rijp schenkt museum In ’t Houten Huis deze winter aandacht aan de klederdrachten in de expositie “Streekdrachten van Kust tot Kust”.Gastconservator Leontine Kuyvenhoven-Groeneweg leidt de kijkers rond langs de topstukken in deze expositie. Ze vertelt aan presentator Hugo Koeman allerlei bijzonderheden over wat er zoal in Noord-Holland werd en wordt gedragen. ‘Klederdrachten zijn een voorbeeld van de eigen manier waarop inwoners zich willen presenteren. Maar ze zijn oorspronkelijk wel degelijk voortgekomen uit wat in die tijd in de mode was’, aldus de conservator. De Eilandspolder zelf kende geen specifieke drachten, zo vertelt ze. ‘Hier zag je voornamelijk de kleding die de toen dominante Spanjaarden droegen.’De opname van Groots Alkmaar vond dit keer plaats in dit museum – vanwege de corona-maatregelen moest dat helaas zonder publiek.

De minuut van...

In de rubriek “De minuut van …” besteedt Groots Alkmaar aandacht aan drie activiteiten waar kijkers op in kunnen spelen: muziek maken met en voor bewoners van verzorgingstehuizen, de onderlinge hulpverlening van WonenPlus en de theatervoorstelling “Hij valt”, gemaakt door een groep enthousiaste senioren, die op 23 januari in première gaat.

Uitzending Groots Alkmaar

De nieuwe uitzending van Groots Alkmaar is vanaf 1 januari te zien bij Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. Dit programma én de twee voorgaande edities zijn ook te bekijken via de website www.grootsalkmaar.nl. Daar is ook achtergrondinformatie te vinden over alles wat in de uitzending aan de orde komt.

Over Groots Alkmaar

Groots Alkmaar is een programma van het ABC Huis, een bestuurlijke fusie tussen Bibliotheek Kennemerwaard en Artiance, centrum voor de Kunsten.

abc huis logo rgb