Winnaar Joost Zwagerman Essayprijs 2021 bekend

Voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2021 waren zes essayisten genomineerd. De prijs, een initiatief van de Van Bijlevelt-stichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, is bedoeld voor beginnende essayisten. Afgelopen 18 november is de winnaar bekend gemaakt tijdens de Joost Zwagerman Lezing in Theater de Vest in Alkmaar.

Winnaar Joost Zwagerman Essayprijs 2021

Fien Veldman is de winnares van de Joost Zwagerman Essayprijs 2021! Op 18 november 2021, de 58ste geboortedag van schrijver Joost Zwagerman, is de Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt in Theater de Vest in Alkmaar. De prijs, een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, is bedoeld voor beginnende essayisten.

De prijs is gegaan naar Fien Veldman voor haar essay 'Not really making it'.
Een passage uit het juryrapport:

'Een essay dat persoonlijk is en over een maatschappelijk probleem gaat, dat tegelijk luchtig, ontroerend en diep snijdend is.'

Dit jaar werd de Joost Zwagerman Lezing gehouden door Manon Uphoff, over de beweeglijkheid van onze waarneming. Voorafgaand aan de lezing haalde Ronald Giphart herinneringen op over zijn vriendschap met Joost Zwagerman. Daarna trad Frédérique Spigt op met een prachtig muzikaal intermezzo.