Schoolkampioenen Voorleeswedstrijd lezen online voor

Fem van de Willem Alexander School in Bergen met oorkonde

Ook dit jaar streden meer dan 220 Noord-Hollandse basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 tegen elkaar om de titel Provinciale Voorleeskampioen. Tijdens de voorrondes lazen schoolkampioenen uit de hele provincie een fragment voor uit hun favoriete kinderboek. Niet op een podium of in de bibliotheek, maar via video’s en livestreams. De provinciale winnaar gaat door naar de Nationale Voorleeswedstrijd op 26 mei.

Het is niet anders: ook De Nationale Voorleeswedstrijd 2020-2021 moet rekening houden met de coronamaatregelen. Nu de bibliotheken gesloten zijn en de scholen lang dicht geweest, organiseren de bibliotheken hun lokale voorrondes daarom via een livestream of het insturen van voorleesfilmpjes. De kinderen die in hun gemeente of regio het beste uit de bus komen gaan door naar de provinciale finale.

Regionale voorronde

In het werkgebied van Bibliotheek Kennemerwaard hebben 19 scholen meegedaan aan de Voorleeswedstrijd. De schoolkampioenen mochten hun voorleesvideo’s insturen naar de bibliotheek. Een deskundige jury heeft bepaalt wie van de deelnemers het beste en boeiendst voorlas. Fem van de Willem Alexander school in Bergen is tot winnaar uitgeroepen. Ook andere schoolkampioenen zijn door hun leesconsulent van de Bibliotheek op School flink in het zonnetje gezet.

Aantal voorlezers en favoriete boeken

Dit jaar hebben in Nederland maar liefst 2.837 scholen hun schoolkampioen aangemeld. Uit onderzoek onder alle jonge deelnemers blijkt dat Rachel Renée Russell en Tosca Menten dit jaar de populairste kinderboekenschrijvers zijn. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell was net als de drie afgelopen jaren het meest gekozen boek om uit voor te lezen.

Beter leren met 15 minuten lezen per dag

De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag 15 minuten lezen, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen die dagelijks een kwartier lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij. Zie voor meer informatie: www.lees15minutenperdag.nl

Over de Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is de vinden op: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl