Hoorspelen: bijzondere Alkmaarse verhalen

Winkel van Schoenmaker Harry Warmenhoven

Samen theatermaken in Coronatijd is lastig maar het ABC Huis (een fusie van Artiance Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard) heeft daar iets op gevonden. Op basis van interviews met Alkmaarse senioren worden mini-hoorspelen gemaakt, ingesproken door de acteurs van Artiance. Op deze wijze kunnen acteurs gedurende de lock-down blijven doorspelen en wordt ook bereikt dat bijzondere levensverhalen niet verloren gaan en voor iedereen beluisterd kunnen worden.

Harry Warmenhoven uit de Bloemwijk

De eerste aflevering is inmiddels online te beluisteren, een hoorspel over het leven en werk van schoenmaker Harry Warmenhoven uit de Bloemwijk. Een mooi detail hierbij is dat Harry gedurende zijn werkzame leven zelf een fervent luisteraar van hoorspelen was.

De kracht van hoorspelen

Initiatiefnemer Rob Bangert van het ABC Huis: “ik ben zelf ook een enorme fan van hoorspelen. Zo heb ik o.a. het hoorspel van Het Bureau meerdere keren beluisterd. Het mooie is dat je met een hoorspel, nog méér dan met een boek, in het verhaal wordt gezogen. Met dit project hebben we bewust gekozen om bijzondere verhalen uit het leven van normale mensen als basis te gebruiken voor de hoorspelen. Je kan deze verhalen natuurlijk vertellen of opschrijven maar door ze na te spelen komen ze pas echt tot leven”.

Alkmaarse geschiedenissen tot leven brengen

De komende tijd worden er nog meer hoorspelen gepubliceerd. Deze zijn allemaal online te beluisteren via de website van Artiance en de Bibliotheek Kennemerwaard. Maar ook via o.a. iTunes en Spotify. Het streven is om deze hoorspelen ook op de diverse locaties in de stad ‘hoor- en zichtbaar’ te maken. Bangert: “ Straks sta je voor het huis waar Harry heeft gewerkt en scan je een QR code en dan kun je luisteren naar de hoorspelen. Op deze wijze komen de kleine Alkmaarse geschiedenissen op een bijzondere manier tot leven”.

Wij zijn op zoek naar jouw bijzondere levensverhaal

De productie van de hoorspelen wordt gecoördineert door theatermaakster Joke Houtkooper. Voor komende aflevering zoekt zij persoonlijke verhalen over de Ringersfabriek. Heeft u indertijd gewerkt bij de Ringersfabriek in Alkmaar. Weet jij nog verhalen over die fabriek of over de mensen die daar werkten? Dan zijn wij op zoek naar jou. Naast verhalen over de Ringersfabriek blijven we natuurlijk ook op zoek naar andere bijzondere levensverhalen die zich in of rond Alkmaar afspelen.

Het ABC Huis werkt in dit project nauw samen met o.a. het Regionaal Archief. Het archief zorgt voor de historische achtergrond van de diverse verhalen.

Wil je meewerken aan dit project? Dan kun je je opgeven bij het ABC Huis:

.

Luister hier naar het hoorspel.