The Glass Room, voor iedereen die meer wil weten over (mis)informatie

glass room

Je wordt overspoeld met informatie en twijfelt over de echtheid van die informatie? Wat is nepnieuws? En kan ik me daar tegen wapenen? Ja dat kan! Volg de The Glass Room workshops en expositie.

The Glass Room is een expositie, gemaakt door Tactical Tech en IFLA, voor iedereen die meer wil weten over data en (mis)informatie.
In een tijd waarin we overspoeld worden door nieuwsberichten en informatie via websites, kranten, online media en sociale media is het goed om je de volgende vragen te stellen:

• Is wat ik nu zie echt of nep?
  • Wat gebeurd er eigenlijk met mijn data en gegevens?
  • Ik zit de hele dag met mijn smartphone in mijn handen en ik word er niet blij van, hoe kan ik dat verminderen?
  • Hoe laat ik mij minder snel verleiden tot het klikken op (nep)advertenties voor last-minute aanbiedingen?
  • Word ik beïnvloed in de keuze die ik wil maken bij de landelijke verkiezingen op 17 maart a.s.?

Online Workshops - meld je aan

Om op deze vragen en meer antwoorden te krijgen, worden er twee online workshops gegeven: ‘Informatie - Het is ingewikkeld’, en ‘Ontdek de ontwerptrucs’.

In de workshop ‘Misnformatie – Het is ingewikkeld’ kijken we naar wat nepnieuws nou eigenlijk is, en leer je onderzoeksvaardigheden om nep van echt te onderscheiden.

> Aanmelden workshop 'Misinformatie'
Nieuwe data volgt

In de workshop ‘Ontdek de ontwerptrucs’ gaan we in op de middelen die bedrijven en organisaties inzetten om jou op hun advertentie te laten klikken zodat je naar hun website, koopwaar en informatie gelokt wordt. Je leert je eigen trucjes om je hier tegen te wapenen.

> Aanmelden workshop 'Ontdek de ontwerptrucs'
Nieuwe data volgt

Downloads

De Data Detox Kit en Kiezersgids zijn nu (ook tijdens de huidige lockdown) alleen af te halen bij de bibliotheken als je je gereserveerde materialen komt ophalen. Ze zijn geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. Kom je momenteel niet in de bibliotheek, download de Data Detox Kit en Kiezersgids hier:

Data Detox Kit

De Data Detox Kit is een achtdaagse ontgiftigingskuur waarmee je het gebruik van je smartphone kunt terugdringen en je bewuster wordt van wat er gebeurt met jouw persoonlijke data. Hier kun je helemaal zelf en in je eigen tempo mee aan de gang gaan.

> Download Data Detox Kit

Kiezersgids

De Kiezersgids is een middel om je bewust te maken van de beïnvloeding die de komende maanden op je afkomt. Politieke partijen, organisaties en politici willen graag dat je op hen stemt of hen op een andere manier steunt. Hoe ga je daar mee om?

> Download Kiezersgids

Deepfake spotter guide

Met deze gids weet je wat een deepfake is en hoe je een deepfake herkent. Alle kenmerken worden stapsgewijs toegelicht in deze handige gids.

> Download Deepfake spotter guide

Bibliotheek Kennemerwaard is niet verantwoordelijk voor de vertaling en inhoud van de Data Detox Kit, Kiezersgids en de Deepfake spotter gids.

Expositie

De expositie wordt geplaatst in de vestiging bibliotheek Heerhugowaard, zodra de coronamaatregelen dat toestaan. Iedereen is welkom om de expositie te bezoeken, en actief aan de gang te gaan met de middelen die beschikbaar zijn. Na afloop vul je een feedbackkaart in en ontvang je een Data Detox Kit en Kiezersgids.

De expositie, online workshops, Data Detox Kit en Kiezersgids geven wellicht niet hét antwoord op je vragen, maar geven je wel handvatten waarmee je jezelf kunt beschermen tegen de informatiestroom en je bewuster te maken van hetgeen er (online) gaande is.

Heb je vragen over de expositie, workshops of The Glass Room, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via .

The Glass Room is mede mogelijk gemaakt door:

Europese Unie

Co Funded by the EU logo