Prijzen uitgereikt fotowedstrijd ‘Winterbloei' en gedichtenwedstrijd 'Bomen'

Zondag 2 februari werden de winnaars bekend gemaakt van de fotowedstrijd met het thema ´Winterbloei´ en reikte fotograaf Linda Karels de prijzen uit.

Deze wedstrijd was uitgeschreven door Bibliotheek Kennemerwaard i.s.m. met Hortus Alkmaar, in het kader van Nederland Leest waarin het boek ‘Winterbloei’ van Jan Wolkers centraal stond. De winnaars van deze wedstrijd zijn: 1e prijs Adri Mendesdacosta, 2e prijs Marike Dijkstra, 3e prijs Harry Raat.

Ook werd afgelopen najaar een poëziewedstrijd georganiseerd door Hortus Alkmaar in samenwerking met bibliotheek Kennemerwaard met het thema 'Bomen'. In totaal werden er 66 gedichten ingezonden, waaronder ook een aantal uit België. De jury, bestaande uit Margreet Schouwenaar en Inge Bak, heeft alle inzendingen anoniem beoordeeld en de winnende gedichten uitgekozen. De tien beste gedichten worden allemaal in de Hortus Alkmaar bij de betreffende bomen geplaatst.

De 1e prijs ging naar Are Meijer uit Amsterdam, de 2e prijs naar Erika de Stercke uit Gent (B) en de 3e prijs naar Robert Grijsen uit Hilversum. Tijdens een sfeervolle bijeenkomst in de bibliotheekvestiging in Alkmaar centrum werden de prijzen uitgereikt door dichter/schrijfster Margreet Schouwenaar.

ONRAAD

Ze groeien niet meer

tot in de hemel

maar wijzen de weg

naar het middelpunt der aarde,

de glanzende kastanje

in zijn prikkelbare huid

spoort ons aan: toe, maak voort

graaf een gang

kruip de grond in,

de warme grond,

waar het veilig is,

diep in het verborgene

voorbij het wortelstelsel,

de uitlopers van het zuurstofdek

dat stormen doorstaat,

de hitte verdraagt,

zich ontvouwt als de voelhoren

van je diepste geheim.

We schuilen in aardlagen

als wormen voor het licht;

hoog bovengronds

staan de bakens