Nieuws

Creatieve Universiteit Alkmaar gaat de stad in

CAU

Samen bouwen aan een sociale en creatieve stad | Op dinsdagavond 28 januari was het ongewoon druk in het Swaenenhuis aan de Oudegracht. Hier werd voor De Zwaan, het inloophuis voor dak- en thuislozen, een veldwerksessie georganiseerd van de Creatieve Universiteit Alkmaar. Tijdens zo’n sessie bezoeken Alkmaarders verrassende ‘leerplekken’ in de stad. Daarbij gaan ze actief aan de slag met een vraagstuk en het bedenken en implementeren van creatieve oplossingen. Deze keer bezochten zij inloophuis De Zwaan. 

 

“Lang niet iedereen in onze stad heeft een thuis. Daarom zijn we blij dat we onze gasten de sfeer van zo’n thuis kunnen bieden. Wie heeft dat niet nodig?”, aldus Marleen Kramer, coördinator van Inloophuis de Zwaan.

Het inloophuis is er voor een groep van circa 25 mensen in Alkmaar die thuisloos zijn en vaak ook psychische problematiek kennen. Veel van deze mensen zijn hun vertrouwen in bestaande instituties kwijt. Voor hen is het belangrijk dat ‘presentiewerkers’ zoals Marleen en collega Clarine Jansen van Reakt vooral aanwezig zijn en met hen in gesprek gaan. Vanuit de dialoog ontstaat verbinding en mogelijk ook een nieuw perspectief voor de thuisloze.  

“We merken dat er nog veel onduidelijkheid is en om de beeldvorming over dak-/thuislozen te veranderen willen we een daklozentour organiseren. Één die uitgaat van de presentiebenadering en van integriteit”.

Tijdens de veldwerksessie van Creatieve Universiteit Alkmaar is een diverse groep ondernemers, inwoners en creatievelingen aan de slag gegaan met het vraagstuk over de daklozentour. Zij gaven belangeloos hun kennis en kunde om deze tour tot stand te kunnen brengen, maar daar kregen zij ook iets voor terug. Twee mooie verhalen van Marleen Kramer en Clarine Jansen over hun aanpak van de presentiebenadering en over het daklozenbestaan in Alkmaar. De eerste daklozentour wordt verwacht in juni van dit jaar. “Zo bouwen we samen aan een sociale en creatieve stad”.

De Creatieve Universiteit Alkmaar is een initiatief van Bibliotheek Kennemerwaard en coworkingspace Het Nieuwe Warenhuis, een broedplaats voor ondernemers op de tweede etage van het pand van de voormalige V&D. Wil je meer weten over Creatieve Universiteit? Waarin de stad Alkmaar ‘onze faculteit is’? Wil je workshops volgen of een veldwerksessie meemaken. Bekijk het ‘rooster’ op de website of onze Facebookpagina (@creatieveuniversiteitalkmaar) om op de hoogte te blijven van de komende workshops en veldwerksessies. Meer info en aanmelden via www.creatieveuniversiteitalkmaar.nl.