Bibliotheek Kennemerwaard in actie tegen laaggeletterdheid

8 t/m 14 september Week van lezen en schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Als jongeren met die achterstand van school komen lopen zij het risico de nieuwe generatie laaggeletterden te worden.

Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Op 8 september is het wereldalfabetiseringsdag. Van donderdag 8 tot en met woensdag 14 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van lezen en schrijven. De Stichting roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Bibliotheek Kennemerwaard neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek in Alkmaar, Dijk en Waard, Bergen en Castricum.

Taalhuis onderweg

Tijdens de Week van Lezen & Schrijven gaat het Taalhuis Kennemerwaard op pad met een bakfiets om aandacht te vragen voor Laaggeletterdheid. Medewerkers van het Taalhuis beantwoorden graag vragen over laaggeletterdheid en vertellen enthousiast over wat je in het Taalhuis allemaal kunt leren. Waar staat de bakfiets tijdens de Week van Lezen & Schrijven?*

Zaterdag 3 september van 13.00 – 15.00 uur Open dag, Buurthuis de Ezel, Heerhugowaard

Zondag 4 september van 13.00 – 18.00 uur Open dag, Wijkcentrum de Oever, Oudorp Alkmaar

Donderdag 8 september van 9.00 -11.00 uur bij de Jumbo op de Paardenmarkt in Alkmaar

Donderdag 8 september van 13.00 – 15.00 uur in Winkelcentrum De Mare in Alkmaar

Vrijdag 9 september van 9.00 – 11.00 uur in Winkelcentrum Hoefplan in Alkmaar

Maandag 12 september van 11.00 – 13.00 uur bij Winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard

Dinsdag 13 september van 14.00 – 16.00 uur bij Wijkcentrum De Horst in Heerhugowaard

Woensdag 14 september van 9.30 – 11.30 uur in samenwerking met Stichting Welzijn Castricum (Bakkie doen), locatie Puikman in Castricum

Woensdag 14 september van 13.00 tot 15.00 uur bij de Dekamarkt in Bergen

Nu het weer is omgeslagen kijken we in de praktijk even of we een droog plekje kunnen vinden in de buurt van de afgesproken locatie waar we de mensen goed te woord kunnen staan zodat ze open staan voor een praatje. Mocht dat echt niet lukken, is het niet anders en kijken we later of we een alternatief hebben.