Leren, delen en creëren

Boekenweek 2018 - 10 t/m 18 maart

728x90

Boekenweek 2018 viert de natuur

Natuur is het thema van de 83e Boekenweek. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. Als Moeder Natuur is zij de oorsprong van het leven. We worden overweldigd door haar grootsheid of voelen ons geborgen in haar rust. We zetten haar naar de hand of strijden om haar behoud. ’En toch is alles wat we doen natuur’, schreef Leo Vroman. Zijn dichtregel is motto bij het thema van de Boekenweek 2018.

De literatuur kent een grote rijkdom aan fictie over mens en natuur. En ook voor de liefhebber van non-fictie is het heerlijk grasduinen in de bibliotheek. Want waar anders ontdekt u zoveel natuur? In uw bibliotheek natuurlijk!


De kinderen van de nacht

Dik van der Meulen2Door Dik van der Meulen
Een voordracht over wolven en mensen. Mensen hebben altijd een paradoxale verhouding gehad met wolven. De wolf, kameraad in de oertijd en stamvader van alle honden, ontwikkelde zich na de oudheid tot de duivel in persoon. Eeuwenlang is hij met alle middelen bestreden tot er recent een kentering kwam. Steeds vaker wordt de terugkeer van de wolf gezien als de kroon op het moderne natuurbeleid. Dik van der Meulen, schrijver van De kinderen van de nacht vertelt over wolven en mensen, over waarom de wolf ons altijd angst heeft ingeboezemd en wat ons tegelijk in dit roofdier aantrekt. Van der Meulen schrijft over uiteenlopende onderwerpen en heeft hier al verschillende prijzen voor gewonnen.

Bibliotheek Heerhugowaard Centrum
Datum             woensdag 14 maart
Tijd                 
20.00 – 22.00 uur
Toegang           € 6,- (bibliotheekleden € 5,-)
Aanmelden De kinderen van de nacht


Romantiek in het Noorden

Romantiek in het Noorden door Martijn Pieters maart 2018 webDoor Martijn Pieters
In de late 18de en de 19de eeuw ontstond er een voorliefde voor groots en meeslepende voorstellingen van het noordelijke landschap, voor heroïsche weergaven van historische momenten en een hang naar het verleden, samengevat: De Romantiek. Schilders als William Turner, John Constable in Engeland en Caspar David Friedrich in Duitsland ontdekken hun eigen omgeving als inspiratie en plaatsen dit boven het ideale Italië. Er ontstaan prachtige schilderijen van ongerepte bossen, hoge bergpieken, grootse watervallen en verlaten kasteel- en kloosterruïnes. Daarnaast vormen de folklore, sagen en legenden een inspiratie voor kunstenaars uit het noorden van Europa. Het Groninger Museum presenteert De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner, het eerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa. Tot en met 6 mei 2018 is deze tentoonstelling in Groningen te zien.

Bibliotheek Alkmaar De Mare
Datum              woensdag 14 maart
Tijd                  20.00 – 22.00 uur
Toegang           € 6,- (bibliotheekleden € 5,-)
Aanmelden Romantiek in het Noorden in Bibliotheek Alkmaar De Mare

Bibliotheek Castricum
Datum              donderdag 15 maart
Tijd                  20.00 – 22.00 uur
Toegang           € 6,- (bibliotheekleden € 5,-)
Aanmelden Romantiek in het Noorden in Bibliotheek Castricum


De Ochtenden - Het strandvondstenmuseum  

StrandvondstenmuseumDoor Menno Twisk 
Naast de ingang Zanderij van het Noord-Hollands Duinreservaat staat het Strandvondstenmuseum waarin, naast het strandjutten, ook veel aandacht geschonken wordt aan Streekhistorische thema’s.  In het museum worden rondleidingen en presentaties gegeven, dit gebeurt ook steeds vaker op locatie. Tijdens de presentaties en lezingen wordt, naast het strandjutten, ook veel aandacht geschonken  aan Streekhistorische thema’s zoals het Oer IJ, jacht-, duin-, en bollenteelthistorie. De presentatie bevat naast filmpjes, nieuws en wetenswaardigheden,  strandingen en strandvondsten, ook een flink aantal leuke waargebeurde anekdotes, onder andere van het strand. Menno Twisk neemt attributen mee uit het museum.

Bibliotheek Heerhugowaard Centrum
Datum              donderdag 15 maart
Tijd                  10.00 – 12.00 uur
Toegang           € 3,-
Aanmelden De Ochtenden - Het strandvondstenmuseum


Ervaar rust in een drukke stad!

foto esther boerDoor natuurcoach Esther Boer
Wandel mee met Natuurcoach Esther Boer in de binnenstad van Alkmaar. Ben jij vaak in de stad, woon je of werk je er? Hoe vind je dan toch rust, tussen alle verkeersdrukte en mensenmassa’s? Kom erachter tijdens een wandeling met natuurcoach Esther Boer. Zij neemt je mee om rust te ervaren. Even minder gericht zijn op prikkels van buitenaf. Een handige tool om in te zetten als je onderweg bent! Doe mee en maak gebruik van de natuur in je omgeving. De wandeling start in de bibliotheek.

Bibliotheek Alkmaar Centrum
Datum              zaterdag 17 maart
Tijd                  14.00 – 15.30 uur
Toegang           gratis, aanmelden gewenst

 Aanmelden wandeling Esther Boer


De Schoorlse duinen

schoorlse duinen zintuigenwandelingDoor Joop de Wit
Joop de Wit is natuurgids bij Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Regelmatig is hij in het duin te vinden om paddenstoelen en orchideeën te fotograferen en met groepen op pad te gaan. Met veel plezier heeft hij een selectie van zijn foto’s uit de Schoorlse Duinen gemaakt. De Schoorlse Duinen zijn de hoogste duinen van Nederland met het hoogste top van 55,4 meter boven NAP. Dit gebied is één van de 5 gebieden die Staatsbosbeheer bij de oprichting in 1899 in beheer kreeg. Toen was met name de grootschalige aanplant van bomen een heel belangrijke taak. Hierdoor groeien er wel 18 soorten dennen in de duinen. De Schoorlse Duinen is een waddeneiland zonder boot. We hebben de zee, het strand, de duinen, de bossen en in augustus de prachtige paarse heidevelden. Op een aantal plekken gaat Staatsbosbeheer bomen kappen om de duinen weer gezond te maken. Door de bomen aan de westkant te kappen krijgt de wind vrij spel. Zand overpoedert het landschap en hiermee ontstaan gezonde duinen. De lezing is georganiseerd in samenwerking met Buitencentrum Schoorlse duinen- Staatbosbeheer

Bibliotheek Bergen
Datum              dinsdag 20 maart
Tijd                  20.00 – 22.00 uur
Toegang           € 3,-
Aanmelden De Schoorlse duinen op dinsdag 20 maart

&

Datum              donderdag 22 maart (De Ochtenden)
Tijd                  10.00 – 12.00 uur
Toegang           € 3,-     
Aanmelden De Schoorlse duinen op donderdag 22 maart


Living Water Concert, in de hartstemming 432 Hz

violiste 3 Living Water concert door Martine Nijenhuis 22 maart 2018 in Alkmaar de MareLezing/concert door Martine Nijenhuis, violiste
Ervaar de helende kracht van Muziek & Water en onze gezondheid, een concertvorm die nog niet vaak is vertoond.  Martine zal voorafgaand aan dit concert een lezing geven, waarin je zult gaan begrijpen waarom ze juist deze vorm kiest. Nijenhuis heeft haar hele leven al viool gespeeld. Haar twee passies, muziek en natuur, komen de laatste tijd steeds dichter bij elkaar. Ze is zich als geen ander bewust van de helende kracht van beiden  en dat leidde tot concertvormen waarin innerlijke ervaring en een diepere verbinding met de natuur centraal staan. Luister naar vrije viool-improvisaties bij Keltische en licht klassieke muziek in de natuurlijke hartstemming 432 Hz, terwijl je geniet van prachtige beelden, geluiden, geuren en kleuren uit de natuur. Na afloop van het concert  zal duidelijk worden hoe water en lemurische kristallen onze gezondheid kunnen versterken. Kijk ook voor meer informatie op www.martinenijenhuis.nl.  

Bibliotheek Alkmaar De Mare
Datum             donderdag 22 maart
Tijd                  19.30 – 22.00 uur
Toegang           € 6,- (bibliotheekleden € 5,-)
Aanmelden Living Water Concert, in de hartstemming 432 Hz 

 

 

 


Natuurwandeling door de Schoorlse duinen

schoorlse duinen zintuigenwandeling webMet Joop de Wit, natuurgids bij Staatsbosbeheer
Wandelen door de Schoorlse Duinen is een feest. Door de grote variatie in het duinlandschap loop je in een wandeling van 2 uur door de dennenbossen, het open duin, de heidevelden en het Vogelmeer. Met als toetje het zicht vanaf het hoogste duin van Nederland op de Noordzee en de polder. Onderweg vertelt Joop de Wit over de Schoorlse Duinen. Hij laat je kennis maken met de planten, paddenstoelen en de dieren in het duin.

Praktische info: de wandeling gaat over mulle paden en grote hoogteverschillen. Een goede basis conditie is vereist. Honden zijn bij deze natuurwandeling niet toegestaan.  

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Heereweg 63 in Schoorl
Datum              maandag 26 maart
Tijd                  start wandeling 11.00 uur
Toegang           € 6,- bezoekers van de lezing De Schoorlse duinen op 20 en 22 maart in de bibliotheek in Bergen krijgen 50% korting op vertoon van kaartje. 
Aanmelden       Buitencentrum Schoorlse Duinen, tel. 072 - 509 33 52 (tijdens openingstijden) of via


Natuurbelevingsconcert Schoorlse duinen met aansluitende stiltewandeling

violiste 3 Living Water concert door Martine Nijenhuis 22 maart 2018 in Alkmaar de Maredoor Martine Nijenhuis, violiste
Beleef de natuur op een bijzondere manier met het Natuurbelevingsconcert en de aansluitende stiltewandeling door de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Ervaar de heilzame invloed van de natuur waarin je op je eigen manier verbinding met de natuur kunt voelen. Violiste Martine Nijenhuis laat bij de sfeervolle Keltische muziek beelden zien van de duinen. De muziek vult zij aan met geuren, kleuren, natuurgeluiden en gedichten. Na afloop van dit ontspannende concert volgt de stiltewandeling onder leiding van de Schoorlse Duinengids. Een speciale ochtend om heerlijk tot rust te komen en te genieten van de natuur. De wandeling is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Honden zijn niet toegestaan bij deze wandeling.

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Heereweg 63 in Schoorl
Datum              dinsdag 27 maart
Tijd                  10.30 – 12.30 uur
Toegang           € 20,- (inclusief  koffie/thee)
Aanmelden       Buitencentrum Schoorlse Duinen, tel. 072  -509 33 52 ( tijdens openingstijden) of via

 

 

 

 


 

Nog geen lid van de bibliotheek?

Tijdens de Boekenweek betaal je geen inschrijfkosten als je lid wordt en tevens ontvang je een kaart van growingpaper. Hiermee kun je je eigen plantjes laten groeien.
Je hebt al een abonnement voor € 4,50 per maand!