Week van de Poëzie 2018

De Poëzieweek gaat op 25 januari 2018 van start met de Gedichtendag. Poëzieliefhebbers uit heel Nederland en Vlaanderen passen gedichten toe in het leven van alledag. Voor collega’s of vrienden, on- en offline.

logo gedichtendag

Gedichtendag

Met de Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Week van Poëzie van start. Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Poëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten en ook de media klinken die dag een stuk poëtischer. Voor de enorme hoeveelheid optredens, publicaties, poëzieprijzen, -programma’s en -activiteiten is één dag simpelweg veel te kort!

Activiteiten in Bibliotheek Kennemerwaard

foto RaoulWorkshop haiku’s maken en presentatie dichtbundel
Door Raoul de Haan

Een haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. De haiku drukt uit wat in het moment beleefd wordt, vaak vanuit een natuurervaring. De strakke vorm daagt je uit om tot de kern te komen van wat je wilt uitdrukken. Geen franje, geen omhaal van woorden, maar de essentie. Daar kan een nieuwe vrijheid uit ontstaan. Het is een kunst op zich, maar kan ook een oefenvorm zijn om tot krachtige gedichten in vrije vorm te komen.

Raoul de Haan schrijft zowel haiku’s als gedichten in vrije vorm. Op donderdag 25 januari presenteert hij zijn nieuwe dichtbundel Het oog van de sjamaan. Juist voor die vrije vorm van dichten heeft hij veel aan het werken met haiku’s gehad. Daar wil hij de deelnemers aan de  aansluitende workshop iets van laten ervaren. Zij krijgen een korte introductie in de achtergronden en toepassingen van de haiku. Daarna gaat ieder er op een ontspannen manier zelf mee aan de slag onder begeleiding van Raoul.

Bibliotheek Heerhugowaard Centrum
Datum              donderdag 25 januari
Tijd                  19.00 – 20.30 uur
Toegang           gratis (wel graag aanmelden)

Dichterskring Alkmaar logoOptreden Dichterskring Alkmaar

De dichters van de Dichterskring Alkmaar verzorgen tijdens deze Poëzieweek een  sprankelend optreden in de bibliotheek. (Zie ook www.dichterskringalkmaar.nl)
Iedereen is van harte welkom!

Bibliotheek Alkmaar Centrum
Datum             vrijdag 26 januari
Tijd                 15.00 – 17.00 uur
Toegang          gratis

Gedichtendag 1Poëzieweek special van Schrijvenswaard
Door dichters- en schrijverscollectief Schrijvenswaard

Een middag vol poëzie met voordrachten van de leden van Schrijvenswaard, de stadsdichters van Heerhugowaard en een singer-songwriter. De Gedichtendag special wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden en trekt elk jaar meer publiek.

Bibliotheek Heerhugowaard Centrum
Datum             zaterdag 27 januari
Tijd                 13.30 – 15.30 uur
Toegang          gratis

Dichters dragen voor uit eigen werk

In het kader van Week van de Poëzie 2018 dragen diverse dichters uit Bergen voor uit eigen werk. Het thema is Poëzie theater uit Bergen.
Deelnemende dichters zijn:
Erica Agelo, Joop Bons, Ad Blomsteel, Jan Elting, Antoinette Kieftenburg, Neeltje Koning, Josefien Ruff, Frank Smit, Nelleke Vermeulen, Arij van der Vliet, Sjaak van der Woudeen Kees Ketting.
Met muzikale ondersteuning door Jelle van Wier.

Bibliotheek Bergen
Datum             zaterdag 27 januari
Tijd                  14.00 - 16.30 uur
Toegang         gratis

1 foto poezie 30 januariDag en Dauw Alkmaar Centrum
Ter gelegenheid van Gedichtendag een ochtend vol poëzie, muziek én  beeld. De ochtend wordt verzorgd door Linda Brandse, Jeannette Coppens en Magda Luttikhuizen. Linda Brandse geeft workshops schrijven en poëzie. Magda en Jeannette maakten deel uit van het dichterscollectief Hadewych & Co. Muzikale begeleiding wordt verzorgd door Robin Schot,  een jonge getalenteerde pianist. Onlangs ontving hij de Artianceprijs voor zijn spel. De beelden zijn van eigen schilderijen waar gedichten in zijn verwerkt en veel natuur.

Artiance
Datum             dinsdag 30 januari
Tijd                  10.00 - 11.30 uur
Toegang           € 5,- , inclusief koffie/thee

Aanmelden via of telefonisch 072 – 540 433 59 van 13.00-22.00 uur, niet in de schoolvakanties).

Op donderdag 1 februari tussen 13.00 en 15.00 uur lezen leerlingen van basisschool Durv! zelfgemaakte gedichten voor
in Bibliotheek Alkmaar De Mare.

durv