Leren, delen en creëren

Nederland Leest De Toekomst - Robotica

November - Nederland Leest

Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt in grote getale. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Nederland Leest gaat dit keer over Robotica. Lees de toekomst en krijg het boek Ik, Robot cadeau van je bibliotheek (zolang de voorraad strekt).

728x90

 

 Film: The Circle

The Circle st 1 jpg sd high web

Mae Holland werkt bij The Circle, het grootste internetbedrijf van de wereld. Privacy is ver te zoeken als het bedrijf persoonlijke gegevens van klanten aan elkaar koppelt. Als die in de verkeerde handen vallen is de chaos niet te overzien. The Circle is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Dave Eggers.

In samenwerking met  Filmhuis Alkmaar organiseert Bibliotheek Kennemerwaard de FILM&Boek avonden. Filmjournalist en programmeur Harry Peters legt voorafgaand aan de vertoning de link tussen boek en film. Dit biedt gegarandeerd een bijzondere kijkervaring.                

 

Filmhuis Alkmaar Pettemerstraat 3 (Overstad)
Datum          dinsdag 31 oktober
Tijd              19.30 uur     
Toegang        € 12,50 reserveren via www.filmhuisalkmaar.nl onder specials


 

Een verrassende reis in de wereld van de Robotica

Govert2013EsthervanBerk02 resized

Door Govert Schilling, wetenschapsjournalist
Er zijn maar weinig vakgebieden waarin al zo lang met robots wordt gewerkt als in de sterrenkunde en ruimteonderzoek. Van de eerste ruimtesondes tot de nieuwste Marswagentjes en robottelescopen. Wetenschapsjournalist Govert Schilling neemt je mee op een verrassende reis door de techniek achter de astronomische wetenschap.

Bibliotheek Alkmaar De Mare
Datum          woensdag 1 november
Tijd              20.00 uur     
Toegang        € 5,- (bibliotheekleden € 4,-)

Aanmelden

 

 

 

 


 

Industriële revolutie in de polder

molens

De ‘vernuftelingen’ Cornelis Corneliszoon van Uitgeest en Jan  Adriaenszoon Leeghwater waren bepalend voor de mechanisering van de arbeidsprocessen. Wladimir Dobber vertelt hoe de uitvinding van de houtzaagmolen scheepsbouw op industriële schaal mogelijk maakte. En met die vele schepen ontwikkelde ons land zich in de 17e eeuw tot een prominente handelsnatie en wereldmacht.

 

Bibliotheek Heerhugowaard Centrum
Datum          woensdag 15 november
Tijd              20.00 uur     
Toegang        € 5,-
Aanmelden


 

Robots, nu en in de toekomst

Nao robot afbeelding

Lezing en workshop door Yvonne Jägers van Robots.nu

Robots worden steeds meer gebruikt in onze maatschappij. In sommige branches zijn ze al niet meer weg te denken. Dit zorgt voor enige mate van angst; want wat zal de impact zijn op onze maatschappij? Wat betekent dit voor de mens? Yvonne Jägers, expert op het gebied van robotica, komt in de bibliotheek alles vertellen over robots. We duiken in hun verleden, hebben het over de huidige robots en zullen een kijkje nemen in de toekomst van robots. Als kersje op de taart neemt Yvonne een heuse NAO robot mee, waar u (letterlijk!) mee in gesprek kan gaan. Er is zelfs een mogelijkheid om een selfie te maken met NAO! Laat u onderdompelen in een wereld die niet meer weg te denken is uit ons toekomstbeeld.

Bibliotheek Alkmaar Centrum
Datum          donderdag 16 november
Tijd              20.00 uur     
Toegang        € 7,50 (bibliotheekleden € 6,-)
Aanmelden


Groot Castricums Dictee

Dictee 1 verkleind

Voor de elfde keer wordt het Groot Castricums Dictee georganiseerd. Het dictee heeft sinds vorig jaar een nieuw jasje, en blijft net zo gezellig en uitdagend. Iedereen wordt uitgenodigd deel te nemen aan deze taalstrijd, waarbij het dictee  aansluit op het thema van Nederland Leest 2017 Robotica. Het dictee is geschreven door woordkunstenaar Gerard Wortel en het wordt voorgelezen door de wethouder van Kunst en Cultuur in Castricum, Marcel Steeman. De jury, onder leiding van juryvoorzitter Jeroen Kans (secretaris ECI Literatuurprijs), kijkt de dictees na terwijl Gerard Wortel zorgt voor een optreden van eigen Nederlandstalige liedjes en voordrachten. Na afloop wordt het dictee kort behandeld door juryvoorzitter Jeroen Kans en daarna worden de winnaars bekend gemaakt.

 

Bibliotheek Castricum (foyer Geesterhage)
Datum          woensdag 22 november
Tijd              19.30 uur 
To
egang        € 2,50 (inclusief koffie / thee)
Aanmelden


 

'Dojo' voor volwassenen

dojovolw. marion annemarie

Wat doen die kinderen toch allemaal bij de CoderDojo? Je ziet ze bezig met de iPad, met robots die rondstuiteren en met een bewegende kat op het computerscherm. Wij vinden het leuk om je te laten zien wat de kinderen tijdens die CoderDojo allemaal leren. Bijvoorbeeld het programmeren van diverse robots en programmeren met Scratch op de computers. We laten je kennismaken met programmeertalen, Raspberry Pi, Micro:bit, MakeyMakey en wearables. Doe mee en word net zo enthousiast als zij!

Bibliotheek Heerhugowaard Centrum
Datum          maandag 27 november
Tijd              20.00 uur     
Toegang        gratis, wel vragen we een kleine bijdrage als je gebruik maakt van de wearables. Aanmelden is gewenst.


 

Pop-up leesclubs

ikrobot nws 846x564Samen lezen is nog veel leuker dan in je eentje. Speciaal voor Nederland Leest organiseert de bibliotheek een aantal pop-up leesclubs rond het boek  Ik, robot van Isaac Asimov. Hij publiceerde in 1940 zijn eerste robotverhaal en voorspelde dus al een eeuw geleden de komst van deze helpers van de mens. De robots komen er nu echt in groten getale. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Lees de toekomst en praat mee!

Geïnteresseerden kunnen vanaf 1 november het boek ophalen bij de bibliotheek en komen op de onderstaande data samen met de andere lezers en een begeleider. Vooraf reserveren voor de leesclub is gewenst.

Leesclubs, data en aanmelden.

 

Nog geen lid? Neem een Gemakspas abonnement en leen de eerste maand gratis

Bent u nog geen lid van de bibliotheek? Dan is de maand november een goed moment om lid te worden. De Gemakspas is een maandabonnement voor maar € 7,50. U kunt een onbeperkt aantal materialen lenen voor een termijn van 6 weken en gratis en onbeperkt verlengen en reserveren. Bent u al lid en wilt u uw abonnement omzetten naar een Gemakspas, dan leent ook u een maand gratis.