Leren, delen en creëren

Bezoek de bibliotheek

Introductiebezoeken

Door een bezoek aan Bibliotheek Kennemerwaard maken brugklasleerlingen kennis met de verschillende aspecten van een moderne bibliotheek. Een (hernieuwde) kennismaking met alles wat de bibliotheek –ook online- te bieden heeft voor opgroeiende jongeren. De bezoeken worden begeleid door twee gespecialiseerde bibliotheekmedewerk(st)ers. Het programma van ongeveer 75 minuten wordt in overleg met de docent samengesteld. Voor een bezoek aan de bibliotheek kan een keuze gemaakt worden uit 3 van de 5 volgende thema’s die tijdens het bezoek worden uitgelicht, zodat altijd een introductieprogramma op maat wordt gecreëerd:

1 Leesbevordering
2 Burgerschap en nepnieuws
3 Informatievaardigheden
4 Programmeren
5 Online communicatie


Rondjes Cultuur

Voor verschillende scholen in de regio participeert Bibliotheek Kennemerwaard in Rondjes Cultuur. De bibliotheek verzorgt workshops van 60 minuten over digitaal striptekenen, poëzie, fotografie, augmented reality, en videobewerking.


Workshops Medialab

Los van de Rondjes Cultuur biedt Bibliotheek Kennemerwaard workshops aan in de medialabs van de verschillende bibliotheken, waar leerlingen leren werken met 3D-camera's, software voor videobewerking, geluidsopnameapparatuur en overige audiovisuele middelen.


Coderdojo’s

In de wereldwijd actieve Coderdojo’s leren kinderen tussen 7 en 17 jaar programmeren met verschillende tools. Coderdojo staat voor open-source en gratis software en heeft wereldwijd veel vrijwilligers. In de CoderDojo van Bibliotheek Kennemerwaard wordt gebruik gemaakt van onder andere Scratch, Code.org, OzoBot, Dash & Dot, Raspberry Pi en nog veel meer. Naast het leren programmeren ontmoeten deelnemers ook leeftijdsgenoten die dezelfde interesse voor computers en programmeren denken. Coderdojo Kennemerwaard is er voor iedereen. Ook als kinderen nog nooit hebben geprogrammeerd of al veel verder zijn kunnen ze terecht. Hier leren ze van en met elkaar. Development en leren programmeren wordt zo een leuke en sociale ervaring.