Leren, delen en creëren

Algemeen

Bibliotheek Kennemerwaard verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heerhugowaard. De bibliotheek stelt zich tot doel hét kenniscentrum en dé inspiratiebron te zijn op het gebied van taal, lezen en leesplezier voor jeugd en jongeren, hun ouders en leerkrachten en andere volwassenen. Voor de middelbare scholen in deze regio heeft de bibliotheek een apart team van educatiemedewerkers in dienst, die gezamenlijk circa 250 lessen per jaar verzorgen voor in totaal zo’n 5000 leerlingen.

Alle lessen en projecten worden gegeven of begeleid door een team van professionele educatiemedewerkers van de bibliotheek. Dit team, bestaande uit bibliothecarissen, VO-docenten, mediacoaches, erfgoedspecialisten en fotografen, is gespecialiseerd in de doelgroep en hun onderwerpen en hebben allen verschillende didactische trainingen achter de rug.

Bibliotheek Kennemerwaard is een innovatieve en moderne organisatie waar digitale en fysieke dienstverlening hand in hand gaan en elkaar perfect aanvullen. De invloed van hedendaagse (digitale) media is groot en bepaalt mede het wereldbeeld en het zelfbeeld van de jongeren waar het educatieteam VO mee werkt. De inhoud van die media wordt niet enkel meer gemaakt door gecontroleerde bureaus voorzien van een redactie, maar jongeren produceren ook zelf content via digitale en sociale media. Om daar vakkundig en verantwoord mee om te kunnen gaan biedt de bibliotheek verschillende lessen, diensten en (cultuur)projecten aan die in de bibliotheek of op school plaatsvinden. Op deze website vindt u een greep uit het ruime aanbod van Bibliotheek Kennemerwaard.