Leren, delen en creëren

Scholing leerkrachten

Open boek logoCursus Open Boek

Heeft het Nederlandse onderwijs weinig aandacht voor lezen? Niet met een leescoördinator op school die de cursus Open Boek heeft gevolgd!

Een leescoördinator die de Cursus Open Boek heeft gevolgd zorgt ervoor dat leesbevordering goed op de kaart wordt gezet binnen de school. Het profiel van de leescoördinator en de onderwerpen; jeugdliteratuur, werkvormen rondom kinderboeken en het maken van een jaarplan staan centraal tijdens deze cursus.

 

Duur: 4 bijeenkomsten van 4 uur
Locatie: Bibliotheek Heerhugowaard Centrum

1e bijeenkomst: 15 januari 2020 van 15.00 - 19.00 uur
2e bijeenkomst: 29 januari 2020 van 15.00 - 19.00 uur                                  
3e bijeenkomst: 12 februari 2020 van 15.00 - 19.00 uur                                
4e bijeenkomst:  4 maart 2020 van 15.00 - 19.00 uur

Certificaatuitreiking is op woensdag 8 april 2020, van 15.00 - 17.00 uur.

Een deelname van minimaal 7 cursisten is vereist | Bij voldoende aanmeldingen gaat de cursus van start.

De cursusprijs bedraag € 365 per deelnemer. De maaltijd (soep en brood), de cursusmap, het handboek en een prentenboek zijn bij de prijs inbegrepen.

Aanmelden vòòr 1 december 2019, via . Voor aanvullende informatie zie: Folder Open Boek

Werk je in het basisonderwijs en wil je meer halen uit jeugdliteratuur? 
Inholland biedt de opleiding tot Specialist Jeugdliteratuur in het basisonderwijs aan. Na het volgen van deze opleiding ben je in staat met boeken functioneel en effectief aan te sluiten bij leerinhouden en vaardigheden in het basisonderwijs.

Lees meer over de opleiding Specialist Jeugdliteratuur

 

NetwerkbijeenkomstNascholingsbijeenkomst voor leescoördinatoren en andere leesbevorderaars 

Twee keer per jaar organiseren wij een nascholingsbijeenkomst voor leerkrachten in het algemeen en leescoördinatoren in het bijzonder om de leesbevorderingskennis up to date te houden. Een ieder die werkt aan leesbevordering met de doelgroep van 4-12 jaar kan hierbij aansluiten. Samen gaan we voor het leesplezier van alle kinderen!

De eerstvolgende nascholingsbijeenkomst is op 1 april 2020. Voor deze bijeenkomst wordt een gastspreker uitgenodigd die ons meeneemt in de wereld van leesbevordering en illustraties. 

Datum: 1 april 2020 van 15.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Bibliotheek Alkmaar de Mare

Wil je dit niet missen? Meld je dan alvast aan.
Deelname: € 15,00

Aanmelden kan tot 18 maart 2020 door een e-mail te sturen naar ​. Vermeld in de e-mail je naam, schoolnaam en 'Nascholingsbijeenkomst Open Boek 1 april 2020'

 

Foto visiespelVisie op media spel

Met het visiespel van Slim met Media biedt Bibliotheek Kennemerwaard schoolteams de mogelijkheid om op informele maar wel gestructureerde wijze samen een visie te vormen over digitale geletterdheid. Het spel dat je met je team speelt is een verkenningstocht langs de vier kerncompetenties van mediawijsheid: begrip, gebruik, communicatie en strategie. Het biedt ruimte voor visievorming maar dwingt ook tot keuzes.

Binnen twee weken ontvangt de school een terugkoppeling van Bibliotheek Kennemerwaard over het gespeelde spel. Wat leefde er bij het team, wat vinden jullie belangrijk en wat niet? Aan de terugkoppeling is ook een advies gekoppeld dat de school verder helpt op de weg van digitale geletterdheid.

 Klik pdfHIER voor meer informatie over het Visie op media spel.

  

Schoolbiebadvies

Wil je de schoolbibliotheek eens een flinke opfrisbeurt geven, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? En wat haal je er wel en niet uit en welke nieuwe boeken kunnen we dan het beste aanschaffen? Wij kunnen je hierbij helpen. We komen naar de school toe om de huidige stand van zaken te bekijken en de wensen van de school te bespreken. We kijken niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de plaatsing. Hierna schrijven we een advies zodat je gericht de schoolbibliotheek kunt vernieuwen.

Themaworkshop

Bibliotheek Kennemerwaard kan diverse workshops geven voor leerkrachten. Hier volgen een paar voorbeelden:

  • Boekpromotie: Leesvaardigheid begint bij leesplezier. Hoe kun je als leerkracht boeken op verschillende manieren promoten zodat de kinderen niet kunnen wachten om verder te lezen? En welke boeken kies je voor in de klas? Welke rol is er voor de kinderen zelf weggelegd? Kortom: leer verschillende originele manieren om kinderen te enthousiasmeren om te gaan lezen.
  • studie leerkrachten programmerenBegrijpend lezen: Wat is er naast de methode mogelijk om het begrip van de kinderen over de gelezen tekst te verbeteren? Je leert welke teksten en boeken geschikt zijn om te gebruiken bij het begrijpend lezen en op welke manier je de kinderen hierbij begeleidt.
  • Mediatools: Het is belangrijk om zelf bij te zijn op het gebied van nieuwe media om de leerlingen te kunnen begrijpen en handvatten aan te reiken voor het mediagebruik. En welke mediatools zijn geschikt voor gebruik in de klas? Wij laten het je zelf ervaren en leren.
  • Informatievaardigheden: Er is nog nooit zoveel informatie beschikbaar geweest als nu. Maar dat maakt het zoeken naar de goede informatie wel extra moeilijk. Het is belangrijk dat de kinderen worden uitgerust met goede zoekvaardigheden zodat zij kritisch en bewust kunnen zoeken naar de juiste informatie en feit en fake van elkaar kunnen onderscheiden. Tijdens deze workshop leer je op welke manieren je de kinderen hierbij kunt begeleiden en ontdek je creatieve manieren om de gevonden informatie te laten verwerken.
  • Programmeren: Programmeren leert kinderen creëren in plaats van consumeren. Ze doen vaardigheden op (21e eeuwse vaardigheden) waarvan ze in elk toekomstig beroep profijt hebben. Je ervaart hands-on wat er zoal op de markt beschikbaar is en welke tools je kunt gebruiken. We geven voorbeelden hoe je dit dan in je onderwijs kunt integreren en geven aan hoe je een leerlijn zou kunnen ontwikkelen.

Bezoek PrutsHub

Bibliotheek Heerhugowaard heeft op de derde verdieping sinds kort een 'PrutsHub', waar belangstellenden langs kunnen komen om te 'prutsen' met een 3D-printer, verschillende robotjes, iPads en andere materialen om uit te proberen. Soms worden er ook activiteiten georganiseerd, zoals een monsterworkshop of 3D ontwerpen.

Docenten zijn van harte welkom om hier programmeermateriaal uit te proberen, maak je hiervoor wel even een afspraak?

Groepen zijn ook van harte welkom om in circuitvorm met de mogelijkheden van de prutshub aan de slag te gaan.


Voor meer informatie, overleg en aanvragen, kun je contact met ons opnemen via

Bekijk hier onze tarieven.