Leren, delen en creëren

Activiteiten & Projecten

Bibliotheek op maat inleiding

Er zijn tal van mogelijkheden om onze dienstverlening in te zetten voor jouw school. Wij hebben expertise op de gebieden leesbevordering, digitale geletterdheid, 21e eeuwse vaardigheden, talentontwikkeling, filosoferen, burgerschap en duurzaamheid. Hieronder volgen diverse activiteiten en projecten, maar natuurlijk kunnen we ook in gesprek om het aanbod voor jouw school op maat vast te stellen.

 

 

 


Level UP!

DSC01872Level UP! is een lessenreeks voor groep 5/6 over bewust en positief gamen. 

Het project is opgezet door AZ en Bibliotheek Kennemerwaard. Het bestaat uit een kick-off voor ouders en docenten en 5 lessen op school.
Aristote, de e-sporter van AZ, introduceert via een filmpje het thema van de week waarna de consulent van de bibliotheek dieper op het onderwerp ingaat. De kinderen leren wat de risico’s van gamen zijn en hoe je daar bewust mee om moet gaan, maar ze leren ook wat de positieve effecten zijn. Na elke les moet er een opdracht uitgevoerd worden in de klas en er gaat een opdracht mee naar huis zodat het meteen in de praktijk gebracht kan worden en de ouders hierin mee kunnen doen. Wie weet wint jouw klas het afsluitende Challenge Event in het AZ-stadion!

Meer informatie en inschrijven via www.startlevelup.nl

 

DSDD

DSC00426 verkleind

Dit project is opgezet om talenten te kunnen ontplooien en de kinderen eigenaarschap te geven. Kinderen van de bovenbouw krijgen eerst lessen over de tv wereld en hoe je met beeld kunt manipuleren. Daarna wordt er ingezoomd op De Wereld Draait Door en kunnen de taken verdeeld worden.
De klas gaat namelijk zelf een aflevering van De School Draait Door maken en opnemen. Ieder kind kan zijn talent inzetten omdat er zoveel verschillende onderdelen zijn: van montage tot presenteren en van visagie tot redactie.

 

Verhalenlab

Ieder kind kan verhalen maken, alleen de manier waarop verschilt. Natuurlijk hoort schrijven in dit rijtje thuis, maar het kan net zo goed met tekenen, dans, film, lego, digitale tools, toneel, muziek enzovoort. Wij gaan creatief met de kinderen aan de slag zodat ze geïnspireerd worden om een verhaal te maken. Ook bedenken ze zelf op welke manier zij dit verhaal willen maken. Het kunnen fictieve verhalen zijn, maar ook non-fictie inclusief onderzoek doen is mogelijk. Na afloop kunnen de verhalen op verschillende manieren gedeeld worden.

DSC 9757 kleinCoding Kennemerwaard on tour

Wil je de kinderen in je klas eens kennis laten maken met verschillende programmeertools dan komen we graag langs bij jou op school. We stallen verschillende robotjes en andere programmeerspullen uit en zo kunnen de kinderen proeven aan de verschillende mogelijkheden van programmeren. Of we kiezen voor één programmeertool en geven daar een workshop mee.

Natuurlijk is het ook mogelijk om langere programmeerprojecten uit te zetten. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

BoekpromotieBoekpromotie

Het leesplezier wordt vergroot als kinderen elkaar motiveren boeken te lezen.

Wij komen graag langs om verschillende voorbeelden te geven zodat de kinderen (of jij als leerkracht) op een originele manier een favoriet boek kunnen tonen.
Alleen  een boekenkring kan al op zoveel verschillende manieren. Het inzetten van digitale tools of concrete middelen in de klas zorgt voor nog meer diversiteit.  

 

 

image00116Scoor een Boek!

Het project Scoor een Boek! bundelt de populairste sport van Nederland met lezen. Bibliotheek Kennemerwaard werkt hierin al enkele jaren succesvol samen met AZ. Tijdens de aftrap, de rust en het fluitsignaal wordt de klas bezocht door de bibliotheekconsulent. Via videoboodschappen worden de kinderen aangemoedigd door een speler van AZ.

Dit project duurt zo’n 10 weken en gaat in het voorjaar van start. Doet jouw klas dit jaar ook mee om te proberen de meeste boeken te scoren? Als er bij de kinderen thuis ook met het hele gezin meegedaan wordt, maken jullie kans op wedstrijdkaarten van AZ! 

 

Veilig puberen

De gemeente Heerhugowaard heeft Bibliotheek Kennemerwaard gevraagd in zowel primair- als voortgezet onderwijs lessen te geven over media en seksualiteit. Dit betekent dat we in groep 6/7/8 en de onderbouw van het VO deze lessen geven. De scholen in Heerhugowaard worden benaderd voor deze lessen en hoeven hier niet voor te betalen omdat dit door de gemeente wordt verzorgd. Maar als jouw school in een andere gemeente staat en je vindt het van groot belang om dit ook in jouw groep 6, 7 en/of  8 aan de orde te laten komen, neem dan contact met ons op!

Veilig puberen is een reeks van 3 lessen (2 lessen voor groep 6). De eerste les is een introductieles, waarin het gaat om veiligheid, beeldvorming en jezelf mogen zijn. Les 2 gaat over sexting en in de derde les komt grooming aan bod. Aan deze lessen zit ook een ouderavond vast.

Ouderavond

Wij kunnen ouders informatie geven over verschillende thema’s binnen leesbevordering en mediawijsheid. Denk bijvoorbeeld aan het belang van voorlezen of de voor- en nadelen van gamen. Het meeste effect wordt toch bereikt als je ook de ouders weet te betrekken. Dit kan natuurlijk middels een ouderavond, maar ook een koffie-ochtend of een moment in de ouderkamer is mogelijk. In overleg met jou wordt het thema bepaald. Wij zorgen vervolgens voor een passend, interactief informatiemoment.

Bibliotheekbezoek

Uiteraard kun je nog steeds met je klas langskomen in één van onze vestigingen voor een leuk en leerzaam groepsbezoek.

  • Alberts Boom (groep 1/2) gaat over Beer Albert die na zijn winterslaap weer in zijn favoriete boom klimt, maar de boom dan zachtjes hoort huilen. Samen met zijn vrienden probeert hij de boom te troosten. De kinderen maken na dit verhaal een prachtige vriendjesboom op een megaposter die mee naar de klas gaat.
  • De Ongelooflijk Bijzondere Boekeneter (groep 3) gaat over Harry die boeken letterlijk om op te eten vindt. Na het verhaal ontdekken de kinderen wat hun boekensmaak is en uiteraard zoeken ze nog een heerlijk boek uit voor in de klas.
  • Gedichteling (groep 4) neemt de kinderen mee naar een pretpark waar de attracties uit poëzie-opdrachten bestaan. Eerst moeten ze langs de snurkende portier Jaap sluipen (Waar Jaap gaat en waar hij staat. Jaap, hij gaapt en valt in slaap.) om daarna in circuitvorm de poëzie-attracties te bezoeken.
  • Tijdzappen (groep 5/6) zapt de kinderen 400 jaar terug de tijd in om te leren hoe meerdere gebieden in Noord Holland ingepolderd werden. Dit erfgoedbezoek gaat in op de Canon ‘De Beemster’ en na afloop krijgen de kinderen een prachtig werkboekje mee over de 10 tijdvakken inclusief een leespasje. Voor elk gelezen boek verdienen zij een sticker voor op dit pasje. Bij een volle pas mogen ze een klein cadeautje halen in de bibliotheek.
  • Het bezoek voor groep 7/8 is nog in ontwikkeling.

 

"Vanuit de 21e eeuwse vaardigheden hebben wij een lijn van 4 gebieden ontwikkeld verzameld in een pdfblik op de toekomst."

 

Voor het aanvragen van activiteiten, projecten of een gesprek, kun je contact met ons opnemen via

Bekijk hier onze tarieven.