Week van de Alfabetisering 2017

Tijdens de Week van de Alfabetisering, 4 tot en met 10 september, organiseert Stichting Lezen & Schrijven samen met honderden lokale partners door het hele land meer dan 3.000 activiteiten rondom laaggeletterdheid.

2,5 miljoen volwassenen in ons land zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook je kind voorlezen. Letters en cijfers zijn overal, dus het probleem ook. Helaas weten te weinig mensen in Nederland van dit probleem af. Laaggeletterdheid raakt onze samenleving. Die functioneert namelijk veel beter als iedereen mee kan doen. Het is dus niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem van ons allemaal. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 tot 10 september de Week van de Alfabetisering.

Activiteiten in de bibliotheek

Letterspeurtocht

alfabet

Voorafgaand aan de Week van de Alfabetisering hangen in het winkelgebied in Bergen van 7 augustus tot en met 2 september letters in de etalages.
Van deze letters kunt u meerdere woorden maken. In de bibliotheek in Bergen ligt een formulier voor u klaar om alle woorden die u gevonden heeft in te vullen. Zo doet u mee aan de wedstrijd en maakt u kans op mooie prijzen

Tijdens de Week van de Alfabetisering worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Doet u mee?

Open Leercentrum in Bergen, Castricum en Heerhugowaard

deuropenhouden

In de Week van de Alfabetisering zal het Taalhuis in maar liefst 3 vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard een Open Leercentrum openen. Dit betekent dat inwoners wekelijks op een vast tijdstip kunnen komen oefenen met lezen, schrijven, rekenen, en digitale vaardigheden. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Je hoeft ook geen lid te zijn van de bibliotheek. Gekwalificeerde lesassistenten van de taalaanbieder JAR Opleidingen verlenen 1-op-1 ondersteuning met leer- en lesmethoden uit de Taalhuiscollectie.

In Alkmaar Centrum draait het Open Leercentrum al een tijdje en veel bezoekers maken er daar dan ook gebruik van. Dit mede dankzij de enthousiaste inzet van vrijwillige lesassistenten van taalaanbieder Edinova. Sommige deelnemers gebruiken het leercentrum ter ondersteuning van hun taalscholing en anderen hebben hun taalscholing al afgerond maar willen hun kennis onderhouden of verbeteren.

Het Open Leercentrum te Castricum start op dinsdag  5 september 2017 in de bibliotheek te Castricum van 13.00 uur tot 16.00 uur.
Open Leercentrum Heerhugowaard : do 7 sept 2017 in de Bibliotheek te Heerhugowaard. Van 13.00 tot 16.00 uur.
Open Leercentrum Bergen: do 7 sept 2017 in de bibliotheek te Bergen. Van 14.00 tot 16.00 uur.

Voorlezen in Zorgcentrum Westerhout

leeskring

Deze activiteit is bedoeld voor deelnemers aan de Leeskring verbonden aan dit zorgcentrum.
Overige geïnteresseerde bewoners ven het Zorgcentrum kunnen hierbij gewoon aanschuiven.

Datum: dinsdag 5 september van 10.30 - 11.30 uur

Wandeling door Alkmaar

wandelingalkmaar

Na het succes van twee wandelingen door de Oudorperhout gaan we in september weer wandelen! Op donderdagochtend 7 september kunt u samen met een gids van IVN wandelen door Alkmaar. De gids kan veel vertellen over de natuur in en rond de stad en de geschiedenis van Alkmaar.

Woont u hier al een tijdje of bent u nieuw en heeft u moeite met de Nederlandse taal? Wilt u de omgeving leren kennen, andere mensen ontmoeten en samen praten? Wandel dan mee! Ook taalkoppels zijn van harte welkom.

Verzamelen vanaf 9 uur in de bibliotheek in Alkmaar centrum: Gasthuisstraat 2, 1811 KC Alkmaar

Vertrek om 9.15 uur. De wandeling duurt 1½ uur.

Er wordt in een rustig tempo gewandeld.
Rond 10.45 uur zijn we weer terug bij de bibliotheek om daar samen koffie of thee te drinken bij Café con Libros.

Deelname kost € 2,50 (contant en gepast te betalen) inclusief koffie of thee.

U kunt zich uiterlijk woensdagochtend 6 september opgeven via .

Heeft u nog vragen? Bel of mail Charlotte van Schijndel van de bibliotheek:  of telefoon 06-306 945 27

In de bibliotheek zijn inmiddels zogenaamde Taalhuizen ontwikkeld waar allerlei activiteiten worden georganiseerd om laaggeletterdheid aan te pakken. Kijk voor alle activiteiten op de Taalhuispagina