De Bibliotheek op Maat

Graag gaan wij met u in gesprek om in samenspraak op maat onze dienstverlening aan uw kinderopvanglocatie of peuterspeelzaal op te zetten. Wij leveren diensten binnen de gebieden leesbevordering 0-4 jaar, mediawijsheid en programmeren en kunnen dit zowel voor kinderen als voor bijscholing van pedagogisch medewerkers inzetten.

lezen met je babyLeesplezier binnen Kinderdagverblijf of Peuterspeelzaal

Wist je dat kinderen die als baby zijn voorgelezen, later beter zijn in taal? Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen en te genieten van boeken. Hoe vergroot je dat leesplezier binnen de Kinderopvang of op de peuterspeelzaal? Op welke manieren kunnen de pedagogisch medewerkers aan de slag met voorlezen en activiteiten rondom boeken?

Wij gaan graag met het team om tafel om leesbevordering binnen de Kinderopvang te bespreken en natuurlijk veel tips aan te reiken. We komen graag op locatie om een voorleesactiviteit uit te voeren. Het voorlezen is veel meer dan het voorlezen van een boek, het wordt voor de kinderen een verrassende ervaring.

Lezen met je baby. Workshop voor ouders

Voorlezen aan kleintjes, kan dat al?

Natuurlijk! Zij kunnen vaak meer dan je denkt. In de eerste 2 jaar ontwikkelt je kindje zich snel en leert veel nieuwe dingen, waaronder praten. Om een taal te leren zijn voorbeelden nodig, en die geef jij als ouder. Door te zingen, te vertellen en door met je kindje te praten bij alles wat je doet. En natuurlijk voorlezen!  Tijdens deze workshop krijgen ouders handvatten om voor te kunnen lezen aan hun baby.

Quote:
“Een vierjarige die niet voorgelezen wordt, kent gemiddeld 1500 woorden.
Een vierjarige die wel voorgelezen wordt, kent er al gauw 3500!”

voorschoolseBoekStart in de Kinderopvang

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen, dat laten vele wetenschappelijke onderzoeken zien . Hoe eerder kinderen met boeken en voorlezen in aanraking komen, hoe beter het is. Om ouders meer bewust te maken van het belang van voorlezen, is in Nederland door Kunst van Lezen in 2008 het landelijke project BoekStart voor baby’s geïntroduceerd. Daarnaast werd in  2011 BoekStart voor baby’s uitgebreid naar kinderdagverblijven en peuterspeelzalen onder de titel BoekStart in de kinderopvang. Het doel ervan is om kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar via de kinderopvang met boeken en het voorlezen ervan in aanraking te brengen.

Door als kinderdagverblijf te kiezen voor BoekStart versterk je  het voorleesklimaat en werk je  mee aan de preventie van taalachterstanden in samenwerking met de bibliotheek.

Met BoekStart in de Kinderopvang investeer je in:

• Een voorleesbeleid, door op elke locatie een voorlees coördinator op te leiden die dit als contant aandachtspunt heeft.
  • Interactievaardigheden tijdens het voorlezen bij de pedagogisch medewerkers
  • Een mooie boekencollectie
  • Een aantrekkelijke leesplek
  • Het vergroten van ouderbetrokkenheid
  • Samenwerking met de bibliotheek.

Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk! Neem contact met ons op om de wensen te bespreken.