Website voorlezen

Leren, delen en creëren

Boekenweek 2017 - Verboden Vruchten

Met lezingen van Heleen van Royen, Nienke Tode-Gottenbos en meer...

25 maart t/m 2 april

De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke danwel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: Verboden vruchten (het thema van de boekenweek), zowel in het leven als in de letteren. Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo muur (Erik Jan Harmens), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou). De troosteters in Chocolat (Joanne Harris). Allen geven zij zich over aan genot. En last but not least de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek), Komt een vrouw bij de dokter (Kluun) en Mélodie d’Amour (Margriet de Moor).

 

web afval Roos

Beerputten en riolen; het ‘kleinste kamertje’ in de middeleeuwen en daarna

Door Roos van Oosten.
In de middeleeuwen had het ‘kleinste kamertje’ grote gevolgen. Elke woning had een eigen privaat bovenop een beerput. In deze ondergrondse opvangput werd de ‘beer’ (pies, poep en ander afval) opgevangen. Nachtwerkers leegden de putten. Toen in de 17e eeuw de bevolking sterk toenam, organiseerden steden als Alkmaar, Haarlem en Leiden het ophalen van de beer ieder op hun eigen manier. Waarom bleef de ene stad een ‘beerputtenstad’ en werd de ander een ‘riolenstad’? Wat had dit voor gevolgen voor de kwaliteit van het water in de grachten? Welke rol had het stadsbestuur hierin? En wat was de Alkmaarse ‘beurs der nachtwerkers’ van de markante Wynandt Rochel? Lezing in samenwerking met het Alkmaars Historisch Café.

Bibliotheek Alkmaar Centrum
Datum donderdag 23 maart
Tijd 20.00 uur
Toegang € 7,50 (bibliotheekleden € 5,-)

Aanmelden voor Beerputten en riolen

 

Web epicurus

Guilty Pleasures - Welk boek is jouw guilty pleasure en waarom?

Door Saskia van der Werff, filosofe.
Heimelijk van iets genieten terwijl je weet dat het eigenlijk niet hoort? Dat is eigenlijk best raar. Als geluk het hoogste goed in het leven is, hoe kan het dan dat we er geheimzinnig over doen? In het televisieprogramma ‘De wereld draait door’ lichten bekende Nederlandse een tipje van de sluier op van hun muzikale guilty pleasures. Tijdens het FiloCafè doen we het met boeken. Welk boek is jouw guilty pleasure en waarom?

Epicurus schreef tweeduizend jaar geleden waar volgens hem geluk in zit. Hij deed daar helemaal niet heimelijk over. Hoe zit dat? Na een korte introductie door filosoof Saskia van der Werff over Epicurus, scherpen we ons eigen denken aan over onze heimelijke genoegens. Met al die boeken waarvan we stiekem heel erg genieten.

Bibliotheek Bergen
Datum donderdag 23 maart
Tijd 10.00 - 12.00 uur
Toegang € 7,50

Aanmelden voor Quilty Pleasures

 

web BaktZeBruinCover

De poepdokter

Door Nienke Tode-Gottenbos.
De darmen. We zijn er niet dagelijks mee bezig, en bovendien doen ze iets dat we niet fris vinden: poep maken. Maar de darmen (en de miljarden bacteriën die erin leven) doen ook veel goeds voor ons. Wist u bijvoorbeeld dat de darmflora een relatie heeft met het immuunsysteem, een goede hersenwerking en een gezond gewicht? Nienke vertelt tijdens deze interessante lezing met de nodige humor wat jezelf kunt doen om de bacteriën in je lichaam tevreden te houden.

Nienke Tode-Gottenbos is darmfloratherapeut en eigenwijs voedingsdeskundige. In haar praktijk behandelt ze mensen met uiteenlopende (darm)problemen. Ze schreef de bestseller De Poepdokter-gezond van mond tot kont en De Poepdokter-bakt ze bruin. Ze is een vaak gevraagde gast in tv-, en radioprogramma’s om over poep en darmen te spreken. Haar lezingen die ze door heel het land geeft staan gegarandeerd voor volle zalen en een hoop (nieuwe) informatie en ‘stof tot nadenken’.

Bibliotheek Bergen
Datum dinsdag 28 maart
Tijd 20.00 uur
Toegang € 6,- (bibliotheekleden € 5,-)
Aanmelden voor De poepdokter

 

Web Edouard Manet

Aanstootgevende kunst

Door Bertus Bakker, kunsthistoricus.
Kunnen wij moderne mensen, ondanks de overvloed aan (online) massamedia, nog geschokt worden door een kunstwerk? Het lijkt bijna onmogelijk, maar het kan. In deze lezing komen kunstwerken aan de orde die in vroeger jaren tot controversen hebben geleid, maar ook hedendaagse kunst die ons de wenkbrauwen kan doen fronsen.

In de kunstgeschiedenis zijn het zeker niet de minste kunstwerken geweest die bij hun onthulling een schandaal hebben verwekt. Bertus Bakker gaat tijdens de lezing in op de achtergronden van verschillende affaires rond controversiële kunstwerken, uit zowel de oude als de moderne kunstgeschiedenis. Stuk voor stuk zijn het boeiende en tegelijkertijd ‘schandalige’ verhalen, zeker het aanhoren waard!

Bibliotheek Alkmaar De Mare
Datum woensdag 29 maart
Tijd 20.00 uur
Toegang € 6,- (bibliotheekleden € 5,-)

Aanmelden voor Aanstootgevende kunst

 

Web Heleen van Royen

Verboden vruchten - Heleen van Royen

Heleen van Royen past als geen andere auteur bij het thema van de Boekenweek. Heleen onderzoekt, verlegt grenzen en kent geen schaamte. Ze laat de lezer, kijker daarbij intiem meeleven.

Heleen van Royen (1965) debuteerde in 2000 met de kaskraker De gelukkige huisvrouw, waarvan meer dan 500.000 exemplaren werden verkocht. Andere boeken van haar hand zijn Godin van de jacht, Je zal er maar mee getrouwd zijn, De ontsnapping, Stout en De mannentester. Twee van haar boeken zijn verfilmd. Het verschijnen van haar boek Selfmade waarin Heleen zich zowel letterlijk als figuurlijk blootgeeft deed veel stof opwaaien. Selfmade bevat een selectie fotografische zelfportretten, die zijn ingedeeld in vijf thema’s: licht, liefde, seks, vergankelijkheid en duisternis. Momenteel is Heleen van Royen weer volop in het nieuws met de documentaire Het doet zo zeer. Een portret van haar moeder bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Ruim een jaar lang volgde ze haar moeder in alledaagse situaties en bezoeken aan artsen, zorginstellingen en klinieken. In haar lezing komt het thema Verboden vruchten uitgebreid aan bod.

Bibliotheek Heerhugowaard
Datum donderdag 30 maart
Tijd 20.00 uur
Toegang € 10,-

Aanmelden voor Verboden Vruchten 

 

Web Oorlogsliefdekind

Oorlogsliefdekinderen

Door Annegriet Wietsma.
Tijdens de oorlog met Indonesië werden 135.000 Nederlandse militairen uitgezonden. Toen zij in 1949 terugkeerden, pakten zij de draad in Nederland weer op en stichtten gezinnen. Maar velen hadden een brandend geheim: ze hadden al kinderen, duizenden, verwekt in Indonesië. Annegriet Wietsma (filmmaker en schrijver) nam samen met Stef Scagliola (militairhistoricus) het initiatief tot het oprichten van Oorlogsliefdekind.nl. Ook schreven zij het boek Liefde in tijden van Oorlog. Tijdens de lezing zal Wietsma vertellen over dit historische ‘taboe’, dat dankzij Wietsma en Scagliola de aandacht krijgt die het verdient.

Bibliotheek Castricum
Datum donderdag 30 maart
Tijd 20.00 uur
Toegang € 6,- (bibliotheekleden €5,-) 

Aanmelden voor Oorlogsliefdekinderen

 

Reserveren kan via onze website of bij de Klantenservice in de bibliotheek (betaling alleen per pin mogelijk).

 

Deze activiteiten kunnen mede gerealiseerd worden dankzij subsidie van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heerhugowaard.