Stadsambassade

Schermafbeelding 2016 06 23 om 12.18.21

”De Stadsambassade Alkmaar is een groeiende community van Alkmaarders die van elkaar leren en gezamenlijk bouwen aan een duurzame, zelfvoorzienende en sociale stad. Iedereen in Alkmaar die daar op één of andere manier mee bezig is, rekenen wij tot de stadmakers.”

Nederland is in transitie. Burgers vragen om verandering of zijn deze al aan het maken. De Stadsambassade Alkmaar brengt stadmakers - zowel ondernemende burgers als maatschappelijk betrokken ondernemers – bij elkaar om de huidige duurzame transitiebeweging te helpen versnellen.

Dat doen wij op drie manieren.

1. Door initiatieven in de gemeente zichtbaar te maken via ons platform www.stadsambassadealkmaar.nl en onze community op Facebook. Daarnaast worden activiteiten of zelfs stadsexpedities georganiseerd waar Alkmaarders kennis kunnen maken met inspirerende initiatieven.
  2. Door initiatieven en stadmakers aan elkaar te verbinden (matchen) waardoor samenwerking ontstaat. Waar mogelijk leggen we nuttige contacten met bedrijven, overheden en instellingen.
  3. Door bottom-up initiatieven te versterken door de expertise en praktijkervaring van stadmakers in onze community en het landelijk netwerk volop te benutten. Dat doen we in de vorm van bijvoorbeeld workshops, lezingen of het ‘co-hosten’ van activiteiten en het coachen of adviseren van andere stadmakers bij hun initiatieven.

Wie zijn wij?

Binnen de groeiende community van stadmakers is een kernteam gevormd van maatschappelijk ondernemers die rondom hun eigen favoriete thema’s of specifiek vanuit hun expertise zich inzetten voor een duurzame, zelfvoorzienende en sociale stad.

Thema’s in 2016 zijn:

• Circulaire Stad
  • Stadslandbouw en Voedsel
  • Energie en Wonen
  • De Makersbeweging
  • Sociale Stad

Het kernteam wordt ondersteund door de Bibliotheek Kennemerwaard op het vlak van organisatieondersteuning, communicatie, financiering, co-programmering en het bieden van locaties en voorzieningen. De Stadsambassade Alkmaar wordt financieel ondersteund door het Duurzaamheidsprogramma van de Gemeente Alkmaar en door de Koninklijke Bibliotheek.

Voor wie zijn wij er?

De Stadsambassade Alkmaar is er voor – meestal – kleinschalige duurzame initiatieven in de wijken, centrum of platteland die bijdragen aan de duurzaamheid en zelfvoorzienendheid van, en de sociale verbinding in, de stad. Veel initiatieven zijn creatief of sociaal gedreven door mensen die graag willen ‘doen’ maar daar ook ondersteuning bij zoeken en hun ideeën willen delen met anderen.

Wat kan van ons worden verwacht dit jaar?

Online community

Wij vormen een team van enthousiaste redacteuren die hun voelsprieten in de stad hebben en ieder op een specifiek thema inspirerende stadsverhalen gaan zoeken en opschrijven.

Op www.stadsambassadealkmaar.nl maken wij duurzame en sociale initiatieven zichtbaar. Via onze Facebook pagina houden wij het contact met onze leden in de community en de volgers. Ook bieden wij relevant nieuws uit de regio en daarbuiten. Via onze Facebook groep heeft de community de gelegenheid om zelf informatieve en inspirerende content te delen. Via Twitter houden wij mensen op de hoogte van de meet ups en eens per maand versturen wij een nieuwsbrief en brengen wij ons nieuws via de kanalen van de bibliotheek en lokale media naar buiten.

Meetups en events

Ook zichtbaar worden de Tegenlicht Meetups die vanaf deze zomer onder de vlag van de Stadsambassade worden georganiseerd. Tijdens deze meetups worden de actuele thema’s en succesverhalen besproken en vertaald naar de lokale situatie. Bij de productie van deze activiteiten wordt samengewerkt met lokale partners.

Communicatie:

Ons communicatieplatform: www.stadsambassadealkmaar.nl

Wij willen een bruisende site waar je geregeld op kunt kijken. Het zou mooi zijn als wij iedere week een artikel op de site kunnen plaatsen. De type berichten die wij daarop kunnen zetten staan hieronder omschreven.

• Interviews met mensen die duurzaam leven of een mooi initiatief hebben opgezet
  • Stadsberichten over bestaande of nieuwe initiatieven die passen bij onze thema’s
  • Duurzame en sociale events in de agenda

6logosmettekst 04De Facebookpagina: https://www.facebook.com/stadsambassadealkmaar

Dit medium dient om de community te laten groeien en de huidige community warm te houden. Hier delen wij:

• Nieuws over De Stadsambassade
  • Artikelen van www.stedenintransitie.nl/alkmaar
  • Andere artikelen die gerelateerd zijn aan thema’s en discussie opwekken
  • Oproepen
  • Events van De Stadsambassade

Onze Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/1041373282543800/?fref=ts

• De nieuwsbrief
  • Events van De Stadsambassade
  • Hier stellen wij vragen
  • Doen wij oproepen

De Nieuwsbrief

Deze versturen wij eens per maand naar onze stadmakers, sleutelmakers en burgers die zich hiervoor opgeven.

• Events
  • Oproepen