Leren, delen en creëren

Europe Direct Noord-Holland Noord

Meisje met EU molenHoe krijg ik in een ander EU-land een verblijfsvergunning? Welke regels gelden er voor roamingtarieven? Welke rechten heb ik als mijn vlucht geannuleerd wordt? Welke EU-subsidies kan mijn organisatie aanvragen?
Wie informatie zoekt over Europa weet meestal niet waar te beginnen. De Europese Commissie heeft daarom een informatienetwerk in het leven geroepen binnen de gehele Europese Unie: Europe Direct.

Het EDIC Noord-Holland Noord is de entree tot de Europese Unie voor inwoners van de kop van Noord-Holland. Het EDIC verstrekt algemene EU-informatie, verwijst bezoekers zo nodig door en organiseert debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat over de EU bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren. Europe Direct kan op verschillende manieren van dienst zijn. We helpen bij het zoeken van de juiste informatie, geven lokale voorlichting of organiseren (gezamenlijk) evenementen met een Europees tintje.

Informatiepunt

Het EDIC Noord-Holland Noord bevindt zich op de 1e verdieping van de Bibliotheek in Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2 te Alkmaar. Hier is allerlei informatie te vinden over de Europese wet- en regelgeving en de rechten en mogelijkheden voor EU-burgers. Naast folders en brochures zijn er onderzoeksrapporten over Europees beleid, Europese instellingen en actuele onderwerpen zoals de interne markt, werkgelegenheid, veiligheid, voedselveiligheid, gezondheid en milieu te vinden.

Contact

Het EDIC Noord-Holland Noord wordt gecoördineerd door Suzan Vermeulen. Zij is te bereiken via:

  • Email: . Vragen worden gemiddeld binnen 3 werkdagen beantwoord.

Europees Filmfestival

Europa is overal om ons heen. Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest over moeilijke politieke en economische onderwerpen. Maar Europa is niet alleen zwaar en ingewikkeld. Door Europese samenwerking worden op cultureel vlak namelijk prachtige filmproducties waargemaakt. Om die juweeltjes over het voetlicht te krijgen, organiseerden Europe Direct Noord-Holland Noord, Bibliotheek Kennemerwaard en Filmhuis Alkmaar vorig jaar het eerste Europese Filmfestival (EUFF). Dit jaar sluit ook Cinebergen zich aan bij dit festival dat van donderdag 6 tot en met zondag 9 oktober plaatsvindt. Met elf van de meest bejubelde films van dit jaar, waaronder maar liefst vijf voorpremières, uit diverse Europese landen krijgt het publiek een inkijk in de veelzijdige Europese filmwereld. Lees verder...