Hoe zoek je een boek?

Weet je de weg niet, of kun je iets niet vinden? Dan vraag je het ons toch gewoon even!

Om je op weg te helpen hebben leggen we je hier alvast wat uit. Onze boeken hebben op de zijkant een plakker met daarop een letter, een getal of een plaatje, hieronder zie je wat die betekenen.

AP   Prentenboeken voor peuters
AK   Prentenboeken voor kleuters
E   Eerste leesboekjes tot 7 jaar - uitleg AVI indeling
A   Leesboeken voor de leeftijd van 7 tot en met 8 jaar
B   Leesboeken voor de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar
C   Leesboeken voor de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar
D   Leesboeken voor de leeftijd van 15 jaar en ouder (young adult)
AJ   Boeken over onderwerpen voor de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar
J   Boeken over onderwerpen voor de leeftijd van 9 jaar en ouder

De boeken met een A, B of C staan in de kast op alfabet op de eerste vier letters van de achternaam van de schrijver. Zoek je naar het boek 100% Timboektoe van Carry Slee, dan moet je kijken bij de S.

Sommige leesboeken hebben ook nog een plaatje op de plakker, daaraan kun je zien of het een spannend boek is, een griezelig boek en nog veel meer.

pictosprookje

Western
   pictozee
Zeeverhaal

pimDe informatieboeken op de jeugdafdeling zijn ingedeeld volgens het PIM systeem. De informatieboeken worden verdeeld in onderwerpen. Elk onderwerp heeft een eigen gekleurd pictogram.

Binnen het onderwerp heeft elk boek een trefwoord. Het pictogram en het trefwoord staan op het rugetiket van het boek. In de kast staan de boeken met hetzelfde pictogram bij elkaar en de trefwoorden staan op alfabetische volgorde.

In elke vestigingen van de bibliotheek is een PIMbord. Het PIMbord helpt je om te bedenken waar het boek zou kunnen staan. Heb je geen idee? Zoek het dan op in de catalogus. De catalogus geeft de plaats aan waar je het boek kan vinden.
Kun je iets niet vinden of wil je uitleg over de indeling? Onze medewerkers helpen je graag!

Avi indeling

Het AVI-niveau is een maatstaf voor de leesvaardigheid van kinderen en de moeilijkheidsgraad van kinderboeken. Het is een praktisch hulpmiddel bij het zoeken naar een boek dat het beste aansluit bij het leesniveau van het kind.

De nieuwe AVI-indeling heeft twaalf niveaus. Deze zijn gekoppeld aan de groepen in het basionderwijs. AVI -M3 geeft bijvoorbeeld het leesniveau aan van een gemiddelde leerling halverwege groep 3 (de M staat voor Medio) en AVI-E3 het leesniveau van een gemiddelde leerling eind groep 3 (de E staat voor Eind).

Er zijn twee niveaus met een afwijkende aanduiding: AVI-Start en AVI-Plus. AVI start gaat vooraf aan AVI-M3 en is voor de beginnende lezertjes. AVI-Plus volgt op AVI-E7 en geeft aan dat het leesniveau boven het gemiddelde van leerlingen aan het eind van groep 7 ligt.

AVI in de bibliotheek

In de bibliotheek zijn de boekjes voor het Aanvankelijke lezen (AVI Start t/m AVI-M4) te herkennen aan de letter E (van Eerste leesboekjes) en de AVI code op het rugetiket. Vanaf E4 staat er een A op het rugetiket.

De hogere niveaus zijn niet altijd bekend. Als dit wel het geval is staat de aanduiding in het boek zelf vermeld met een logo. Staat er geen AVI-code in het boek en wilt u weten of het boek past bij het leesniveau van uw kind? Vraag dan advies aan een van onze medewerkers bij de informatiebalie.