Leren, delen en creëren

 • Dit is de pagina voor jou en je ouders

  Op deze pagina vertellen we over dingen die je kunt doen in de bieb,  voor iedereen van 0 tot en met 17 jaar. 
  Natuurlijk vind je hier ook leestips, en voor ouders hebben we voorleestips.

  Wil je precies waten wat er allemaal te doen is? Kijk dan meteen in de Agenda, daar staat echt álles in!

  Als je nog iets mist op deze pagina, laat het ons dan weten via het contactformulier.

  Tot gauw in de bieb!

 • Zomerprogramma in Overdie

  Van 15 juli tot 24 augustus is er in de bibliotheek van Alkmaar Overdie een leuk zomerprogramma. Doe mee met de speurtocht "Boekenhelden", print en maak je eigen 3D ontwerp of breng kleurplaten tot leven met Quiver. Op woensdag 14 augustus kun je ook nog eens je eigen puzzel maken. 

  Bekijk het hele zomerprogramma

 • Maak kans op een iPad mini!

  Lekker lezen in de vakantie? Met de VakantieBieb neem je de leukste en mooiste e-books overal mee naartoe. Download de app op je mobiel of tablet in de App Store of via Google Play. Je kunt de e-books lezen tot en met 31 augustus. Veel leesplezier! 

  Ben je tussen de 6 en 18 jaar en wil je kans maken op een iPad mini? Doe dan mee en laat ons weten wat jouw lievelingsboek uit de VakantieBieb is en waarom dat zo is!

  Doe mee met de winactie!

 • Win een waterdichte e-reader met de BoekStart zomerwedstrijd!

  Maak een spetterende foto van je kindje met één van de leuke badboekjes. Elke twee weken wordt de leukste foto uitgelicht door BoekStart. En… als hoofdprijs kun je dit jaar een waterdichte e-reader winnen voor jezelf plus een pakketje badboekjes voor je kindje! 

  Hoe werkt het?

CoderDojo junior

Wat is nu eigenlijk Leren Programmeren en hoe kunnen kinderen daarmee aan de slag gaan? 

CoderDojo Kennemerwaard

Bij CoderDojo Kennemerwaard leren wij kinderen tussen 7 en 17 jaar programmeren met verschillende tools. Kijk in de agenda voor de volgende CoderDojo!

Leesapps

Er zijn veel leuke apps op de markt die te maken hebben met boeken en lezen. Wij hebben een selectie gemaakt en de apps beoordeeld.

 1. Gonnie en vriendjes

  Gonnie en vriendjes

  Van de boekjes van Olivier Dunrea is nu een zoekspel ontwikkeld. In deze app zie je Gonnie en al haar vriendjes terug in 7 verschillende soorten zoekspelletjes.

 2. Noa-s sterren

  Noa's sterren

  Deze app vertelt het verhaal over het elfje Ida, dat per ongeluk alle sterren uit de hemel laat vallen. Noa zoekt de sterren op en helpt Ida om ze weer aan de hemel te hangen. De app bevat veel interactieve elementen.

 3. Hans en Grietje

  Hans en Grietje - epic tales

  Het sprookje van Hans en Grietje wordt tot leven geroepen met deze app die tal van animaties heeft.

 4. Annie en Bas

  Annie & Bas

  Omdat het zo hard waait raakt de jurk van Annie onder de plas van hond Bas. Als ze met haar omvangrijke jurk gaat wapperen om ‘m droog te krijgen vliegt ze onverhoeds de lucht in.

 5. Niet op de knopjes drukken

  Niet op de knopjes drukken!

  Harry de hamster is ondeugend en gaat tegen alle waarschuwingen van zijn vader in. Hij kan het niet laten om op knopjes te drukken. Op elke pagina kan de appgebruiker dit in werking zetten.

 6. Kees Komma

  Kees Komma en de boekenbende

  Kees Komma is bedoeld voor kinderen die moeite hebben met lezen. De app bevat een spel waarbij je boeksnippers van Prof Apostrof moet terugvinden door wolkjes lek te prikken.

 7. Ooggetuigen - Aarde

  Ooggetuigen - Aarde

  Dit iBook van de serie Ooggetuigen geeft uitgebreide informatie over de aarde. Allerlei natuurverschijnselen zoals bergen, oceanen, vulkanen, gesteenten etc. worden hier besproken.

 8. verhaaltjesapp

  VerhaaltjesApp

  De VerhaaltjesApp bestaat uit bundels van acht korte, herkenbare verhaaltjes over de kleuters Emma en Milan. De eerste bundel 'verhaaltjes' is gratis. Daarna kun je nog meer bundels downloaden voor € 0,89.

Meer apps

BiebStart

 

Activiteiten voor kinderen van 0-4 jaar en hun (groot)ouders in de bibliotheken in Heerhugowaard en Castricum en Alkmaar Centrum.

BoekStart

BoekStart is een programma dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen en ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken.

Leestips

 1. 0-6
 2. 6-12
 3. 12-15
 4. 15-18
 1. De Bibliotheek is er voor jou. Met leuke leesboeken en informatie voor je spreekbeurt of werkstuk. In de Jeugdbibliotheek vind je alles voor de leeftijdsgroep 0-6 jaar.

  Ga naar de Jeugdbibliotheek 0-6 jaar

 2. De Bibliotheek is er voor jou. Met leuke leesboeken en informatie voor je spreekbeurt of werkstuk. In de Jeugdbibliotheek vind je alles voor de leeftijdsgroep 6-12 jaar.

  Ga naar de Jeugdbibliotheek 6-9 jaar

  Ga naar de Jeugdbibliotheek 9-12 jaar

 3. De Bibliotheek is er voor jou. Met leuke leesboeken en informatie voor je spreekbeurt of werkstuk. In de Jeugdbibliotheek vind je alles voor de leeftijdsgroep 12-15 jaar.

  Ga naar de Jeugdbibliotheek 12-15 jaar

 4. De Bibliotheek is er voor jou. Met leuke leesboeken en informatie voor je spreekbeurt of werkstuk. In de Jeugdbibliotheek vind je alles voor de leeftijdsgroep 15-18 jaar.

  Ga naar de Jeugdbibliotheek 15-18 jaar

 • Makkelijk Lezen Plein

  Het Makkelijk Lezen Pleinis een speciale plek in de bibliotheek voor kinderen van8 t/m 12 jaar die moeite hebben met lezen.

  Lees meer

 • Hoe zoek je een boek?

  Als je in de bibliotheek op zoek gaat naar een boek is het best handig om eerst deze tips even te lezen. Vind je het daarna nog niet? Vraag het aan een medewerker, die vindt het leuk om je te helpen.

  Lees meer

Voorlezen

 

 

In de bibliotheken wordt veel voorgelezen aan dreumesen, kleuters en peuters.

 

Kom gezellig luisteren naar steeds weer een ander verhaal.

Digitale prentenboeken van Bereslim

 

 

Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar, die bijdragen aan de taalontwikkeling.

De Voorleeshoek

De Voorleeshoek bevat honderden voorleesfilmpjes voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Voor iedere leeftijdscategorie en elk thema een leuk boek.

De Voorleeshoek is gratis toegankelijk in de Bibliotheek, maar ook thuis (na inlog met bibliotheekpas).

Gottmer leest voor

Geniet samen met je kinderen van de leukste, mooiste en ontroerendste prentenboeken. Auteurs en illustratoren lezen voor uit hun eigen boek. Of laat je voorlezen door bekende acteurs, schrijvers en presentatoren uit hun favoriete prentenboek. Veel plezier met onze unieke videoserie Gottmer leest voor!

ZeKhuX3QIw0
ZeKhuX3QIw0KKxHTo_EhZ82ohx7a2DrtULx0RTzDURAI5VKo4HVenwE