Basisonderwijs

De bibliotheek helpt bij leesbevordering, digitale geletterdheid en 21e eeuwse vaardigheden.

Visie op Media Spel

Met het visiespel van Slim met Media biedt Bibliotheek Kennemerwaard schoolteams de mogelijkheid om op informele maar wel gestructureerde wijze samen een visie te vormen over digitale geletterdheid.

Bibliotheek Kennemerwaard vindt dat digitale geletterdheid een vaste plek moet krijgen in het curriculum van basisscholen. Leerlingen verdienen het om tijdens hun basisschooltijd een basis te leggen in hun mediawijze vaardigheden. Zodat ze aan het begin van hun middelbare school niet direct voor ongewenste verrassingen komen te staan.

De invulling hiervan ziet er voor iedere school anders uit en heeft alles te maken met de visie van de school op onderwijs en daarmee op digitale geletterdheid. Daar begint het! Maar hoe kom je tot zo’n visie?

Spelverloop

Het spel is een verkenningstocht langs de vier kerncompetenties van mediawijsheid: begrip, gebruik, communicatie en strategie. Het biedt ruimte voor visievorming maar dwingt ook tot keuzes. Het doel is om (weer) zicht te krijgen in de multimediale wereld en de plek van de school daarin.

Je speelt het spel met het hele team (onder- en bovenbouw). We starten met een introductie over mediawijsheid aan de hand van de vier competenties. Daarna verdelen we het team in groepen en gaan we met het bordspel aan de slag.

Het team krijgt een kennisvraag voorgelegd. Bijvoorbeeld Hoe oud moet je zijn om een Facebookaccount aan te maken? Het groepje dat als eerste antwoord, krijgt een keuze of een dilemma voorgelegd over één van de 4 competenties.

Voorbeeld van een keuzevraag: Leerkrachten mogen zelf weten of zij vriend zijn van een leerling op sociale netwerken. Ja of nee?

Voorbeeld van een dilemma: Op het schoolplein wordt een foto gemaakt van jou als leerkracht en wordt via de WhatsApp groep van groep 8 rondgestuurd. Wat doe je?

Aan het einde van het spel is er veel van gedachten gewisseld door het team en is duidelijk geworden wat de school al doet, waar de school mee aan de slag wil en waar de school nog over na moet denken.

Vervolgens ontvangt de school binnen twee weken een terugkoppeling van Bibliotheek Kennemerwaard over het gespeelde spel. Wat leefde er bij het team, wat vinden jullie belangrijk en wat niet? Aan de terugkoppeling is ook een advies gekoppeld dat de school verder helpt op de weg van digitale geletterdheid.

Ons aanbod

Wanneer je met jouw school door middel van ons spel een visie op media wilt vormen, dan:

• neemt Bibliotheek Kennemerwaard vooraf contact op. Misschien zijn er specifieke aspecten die je graag in dit spel aan bod wilt laten komen;
  • plannen we een datum;
  • geven we een introductie op de competenties van mediawijsheid om vervolgens het spel te spelen (duur: maximaal 2,5 uur);
  • ontvang je binnen 2 weken een terugkoppeling van het gespeelde visiespel én een advies dat jouw school verder op weg helpt middels een document en een mondelinge toelichting.

De kosten voor de voorbereiding en uitvoering van het spel zijn:

Voor dBos Scholen
Spel met 1 bord (+/- 12 docenten)   € 350,-*
Spel met 2 borden (+/- 25 docenten)   € 550,-*

Overige scholen
Spel met 1 bord (+/- 12 docenten)   € 600,-*
Spel met 2 borden (+/- 25 docenten)   € 950,-*

*De genoemde prijzen zijn excl. btw.

Er is collectiviteitskorting mogelijk als er vanuit de stichting voor meerdere scholen een aanvraag wordt ingediend.

Interesse?

Interesse of wil je graag meer weten? Mail ons: