Basisonderwijs

De bibliotheek helpt bij leesbevordering, digitale geletterdheid en 21e eeuwse vaardigheden.

Blik op de toekomst

Blik op de toekomst

Tijdelijk niet uitvoerbaar. Met een blik op de toekomst hebben wij een lijn met 4 thema’s ontwikkeld op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden.

 

Bekijk hier de folder Blik op de toekomst, of lees hieronder verder

Ervaar het onderwijs van de toekomst met Bibliotheek Kennemerwaard Wat is digitale geletterdheid en wat zijn nu die 21e eeuwse vaardigheden? Wat zijn nu die behoeftes van de kinderen op het gebied van onderwijs? Digitaal geletterd ben je als je de vier basisvaardigheden beheerst: ict-basisvaardigheden, computational thinking, informatievaardigheden en mediawijsheid. Dit vullen we aan met: Wie ben jij als wereldburger? Wat is jouw talent? Hoe gebruik je jouw creativiteit? Deze vaardigheden hebben kinderen nodig om goed mee te doen in de maatschappij. Wat is nu eigenlijk die samenhang tussen nieuwe technologie en onze samenleving? Bibliotheek Kennemerwaard heeft een lijn van vier gebieden ontwikkeld waarin deze vragen terugkomen.

Wij geven: Een blik op de toekomst! 

Maken

Vloggers, Youtube, film en beeld zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Wist je dat het maken van een film meer is dan alleen filmen en monteren? Waar denk jij aan bij het maken van een vlog of MiniMovie? Je verdiepen in een onderwerp, onderzoeken, het maken van een storyboard, verhaalopbouw, interviewtechnieken, presentatietechnieken… Er komt zoveel meer bij kijken! Kinderen werken aan vele vaardigheden en de belangrijkste: je eigen unieke verhaal!

Programmeren

Hoe werken robotjes? Hoe programmeer je een game? Leren programmeren wordt als een belangrijke 21e eeuwse vaardigheid gezien. Maar programmeren als vaardigheid is veel meer dan alleen ‘droog’ programmeren. Het is een manier van denken die je jezelf eigen maakt. Een manier waarop je leert samenwerken, creatief leert denken en zelfstandig problemen leert op te lossen. En dat op een leuke en spannende manier.

Mediawijsheid

Er wordt heel wat gevraagd van leerlingen om zichzelf ‘mediawijs’ te kunnen noemen. Hoe ga je met elkaar om op sociale media? Hoe kijk jij aan tegen seksualiteit in de media? Geloof jij alles wat je leest op het internet en is wat je ziet nep of echt? Kinderen zijn mediawijs wanneer ze bewust en kritisch om kunnen gaan met nieuwe media. Maar hoe leren ze dat? En hoe Mediawijs is eigenlijk de school zelf, wat is jullie visie op mediawijsheid?

Zelfportret

Wie ben jij als wereldburger? Met een steeds kleiner wordende wereld die digitaal met elkaar verbonden is, wordt het steeds belangrijker goed te weten wie je zelf bent en hoe je kunt bijdragen aan deze wereld. Laat de kinderen ontdekken wat hun talenten zijn en hoe ze deze kunnen inzetten. Dit doen we door met ze te fi losoferen, onderzoeken en leren presenteren. Ook duurzaamheid neemt een belangrijke plaats in. Door dit alles in relatie met de omgeving te zetten wordt een beroep gedaan op kritisch en creatief denken, sociale en culturele vaardigheden en zelfregulering.

 

Meer informatie

Uiteraard kunnen we meer vertellen over deze 4 lijnen en de bijbehorende programma’s. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op via .