Er zijn tal van mogelijkheden om onze dienstverlening in te zetten voor jouw school. Wij hebben
expertise op de gebieden Lezen & Taal, Digitale geletterdheid, Burgerschap en Kunst & Cultuur. Op deze pagina tonen we een aantal voorbeelden van onze activiteiten en projecten.
Natuurlijk kunnen we voor jouw school ook een aanbod op maat vast stellen. Interesse? Neem dan contact op via , wij komen graag langs om vrijblijvend jullie wensen te bespreken.

- Structurele leesbevordering -
- Aanvulling collectie -
Consulent op school
Om het leesonderwijs een stevig fundament te geven, kan er gekozen worden voor een structurele samenwerking door wekelijks of maandelijks een consulent op school in te zetten. Een leesconsulent haalt gericht de vraag van de school op en kan het brede aanbod van de bibliotheek uitvoeren.
Bibliotheekabonnementen
Voor het basisonderwijs is er keuze uit twee verschillende bibliotheekabonnementen. Je kunt namelijk kiezen voor een Klassenpas of Scholenpas. Daarnaast kun je ook BoekToer I en II aanvragen.
- Aanbod modules Leesbevordering -
* Bij afname van twee verschillende modules of meer volgt per extra module 5% korting met een maximum van 25%. Op basis van maximaal 30 leerlingen per groep, met een meerprijs van € 2,- per leerling.
Groepsbezoek in de bibliotheek
Uiteraard kun je met je klas langskomen in één van onze vestigingen voor een leuk en leerzaam groepsbezoek. Voor iedere groep is er een passend aanbod.
Jaarcampagnes
Kinderboekenweek | De Nationale Voorleesdagen | Scoor een Boek! | Nederland Leest Junior
Ieder jaar zijn er een aantal terugkerende campagnes. Dat zijn de Kinderboekenweek, De Nationale Voorleesdagen, Scoor een Boek en Nederland Leest Junior.
Groepsbezoek in de klas
Een informatie- of leesconsulent komt in de groep een leesbevorderende lesactiviteit verzorgen. De duur van de activiteit wisselt per werkvorm en per jaargroep.
Ouderavond/-kamer
Wij kunnen ouders informatie geven over verschillende thema’s binnen leesbevordering. Denk bijvoorbeeld aan het belang van voorlezen of dieplezen.
- Lees- en leengedrag -
Monitor
De Monitor maakt het mogelijk om te meten hoe doelgericht jouw school werkt aan leesbevordering. Door jaarlijks in de periode december en januari de Monitor uit te voeren, ontstaat er een helder beeld van de veranderingen bij leerlingen, leerkrachten en ouders.
Schoolbibliotheek
Op zoek naar de mogelijkheden voor een vernieuwde en aantrekkelijke schoolbibliotheek? Een adviesgesprek met een consulent van de bibliotheek is gratis en het gehele jaar door aan te vragen. Er zijn diverse mogelijkheden.

- Structurele digitale geletterdheid -
Mediacoach op school
Structureel aandacht besteden aan digitale geletterdheid?
Een mediacoach/consulent van Bibliotheek Kennemerwaard biedt ondersteuning en vernieuwing aan jouw onderwijs van de 21 ste eeuw. Leerlingen worden voorbereid op een digitale samenleving. De mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten rondom informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking* voor leerlingen, professionals en ouders. De mediacoach deelt graag de nieuwste ontwikkelingen en ondersteunt de directie en ICT’er bij het opstellen van een mediaplan voor het komende jaar.
- Modules digitale geletterdheid -
* Bij afname van twee verschillende modules of meer volgt per extra module 5% korting met een maximum van 25%. Op basis van maximaal 30 leerlingen per groep, met een meerprijs van € 2,- per leerling.
Computational Thinking - Programmeren en meer
Bezoek Prutshub | Coding on Tour
Computational thinking is één van de vier onderdelen van het geheel Digitale Geletterdheid. Het betekent dat je jezelf de vraag stelt hoe een probleem opgelost kan worden door middel van ICT. Ook wel probleemoplossend denken of digitale logica genoemd.
Mediawijsheid - Bewust omgaan met media
Level Up | Special Agents | Media praat
Bewust en veilig omgaan met gamen en (sociale) media kun je leren. Ons aanbod bestaat uit drie verschillende programma's die allen op een speelse manier de kinderen aan het denken zet. Zo maken zij bewuste keuzes en leren veilig om te gaan met gamen en (sociale) media.
Digital Storytelling - Verhaal als basis
Comic life met/zonder lego | Stop Motion
Lezen, vertellen, presenteren en creëren via nieuwe media. Digital storytelling is het vertellen van een verhaal via beelden in een digitale omgeving, het opzetten van een digitale tentoonstelling of een verhaal online ervaren.
Maatwerk digitale geletterdheid
Les of lessen reeks op maat
Computational thinking? Mediawijsheid? Informatievaardigheden? De 21e eeuwse vaardigheden omvatten 11 begrippen die wellicht vragen oproepen. Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een specifiek programma op jouw school voor leerlingen of docenten?
Informatievaardigheden in de bibliotheek
Slim online zoeken - Find It
Slim online zoeken - Effectief online zoeken voor leerlingen.
Ouderavond/-kamer
Informatiebijeenkomst of workshop
Wij kunnen ouders informatie geven over verschillende thema’s binnen digitale geletterdheid. Denk bijvoorbeeld aan de voor- en nadelen van gamen.

Veilig Puberen
Veilig puberen is een reeks van 2 (of 3 voor groep 8) lessen waarin het gaat om veiligheid, beeldvorming en jezelf mogen zijn. Maar ook sexting en grooming komen aan bod. Aan deze lessen zit ook een ouderavond vast.
Boek op Bezoek
Tijdelijk niet uitvoerbaar. Vooroordelen: iedereen heeft er wel eens mee te maken. Maar juist als je met elkaar in gesprek gaat en eerlijk bent, ontvang je veel begrip en ontstaan er mooie ontmoetingen.

Laatste educatie-nieuws in je mailbox
Abonneer je op de nieuwsbrief
Meld je aan voor onze Kinderopvang- of Basisonderwijsnieuwsbrief.
Wil je op de op de hoogte blijven van onze trainingen en bijeenkomsten voor professionals in het onderwijs?
Meld je dan ook aan voor Kennemerwaard College mailing.