dBos Online

Tips van jouw de Bibliotheek op School consulent!

# 49 | Moederdag

boekstart logo

Voor de liefste mama. Kruip gezellig bij mama in bed of ga samen heerlijk op de bank zitten en ga samen lezen! | Doelgroep: Boekstart

 

Wat zijn we toch blij dat er moeders zijn! Zondag 10 Mei is het moederdag.

Via de site De Voorleeshoek kun je genieten van verschillende verhaaltjes over de verschillende mama’s. Kruip gezellig bij mama in bed of op de bank en log gratis in bij De Voorleeshoek met je bibliotheekpas. Ook op Bereslim en de online Bibliotheek vind je prachtige prentenboeken om samen lezen. 

Wat ga je doen?

Lees het verhaal Mama kwijt samen met je mama.

Mama kwijt, een superleuk peuterboek van Chris Haughton. Hij creëerde een snoes van een uiltje, dat al slapend uit zijn nest valt en op zoek moet naar zijn mama. Eekhoorn zal hem wel even helpen, maar dan moet kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven... Uiteindelijk komt het gelukkig allemaal goed, met een lekker koekje toe! Het digitale prentenboek vind je op Bereslim.

Bekijk het filmpje van het verhaal

   

 

Hoe zie jij eruit?

Hoe ziet jouw mama of papa eruit? Ga eens samen met je peuter voor de spiegel zitten. Kijk eens goed naar elkaar, uiltje en zijn mama hebben dezelfde GROTE ogen en jullie? De mama van uiltje heeft PUNTIGE oren, hoe zien jou oren eruit? En die van jouw mama/papa? Hebben jullie allebei 2 wangen en 1 neus? Wat kan je met je neus? Welke kleur hebben jullie ogen, waar zitten jullie wenkbrauwen? Hoe zit je gezicht eruit als je “Oh, Oh” zegt. Streek je tong eens uit en trek eens gekke bekken, heb plezier!

Zing je mee?

Zingen is een geweldig leuke manier om met taal bezig te zijn, veel peuters genieten van muziek. Terwijl je zingt wijs je bij jezelf of je peuter de lichaamsdelen aan. Dit is ontzettend leuk om ook voor een spiegel te doen.

Zing het liedje: Dit zijn mijn wangetjes 

Dit zijn mijn wangetjes

En dit is mijn kin

Dit is mijn mondje met tandjes erin

Dit zijn mijn oortjes, mijn ogen, m’n haar

Nu nog mijn neusje en dan ben ik klaar

Elke avond voor de spiegel

Lach ik naar mijn gezicht

Nog even een verhaaltje

En dan gaat het boek weer dicht

Dag kleine wangetjes

En dag kleine kin

Dag zegt mijn mondje met tandjes erin

Dag kleine oortjes, dag oogjes

Dag haar !

 

Door samen met je kind te lezen, te zingen en te spelen met taal leert jouw kind nieuwe woorden en versterkt het jullie band. Op onze jeugdpagina van 0-6 jaar staan leuke tips en linkjes naar peuterboeken om samen te ontdekken. Neem eens een kijkje.

 

 

 

Download de lesbrief als PDF-bestand: Moederdag

Deze tip komt van Bianca - Boekstart in de Kinderopvang, Bibliotheek Kennemerwaard