dBos Online

Tips van jouw de Bibliotheek op School consulent!

# 44 | Anne Frank #2

Je beste vriendin Anne

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Op 5 mei vieren we datLees het e-book Je beste vriendin Anneen kijk naar het Anne Frank videodagboek op YouTube. | Doelgroepbovenbouw

 

Wat ga je doen?

Lees het e-book ‘Je beste vriendin Anne’ van Jacqueline van Maarsen. Jacqueline was de beste vriendin van Anne Frank en groeit op in Amsterdam. Haar leven is vrolijk en zorgeloos. Maar dan breekt de oorlog uit en verandert alles. Door de Duitse bezetter wordt ze gedwongen een ster op haar jas te gaan dragen en ze moet naar een andere school.Daar ontmoet ze Anne Frank, met wie ze beste vriendinnen wordt.Tot Anne plotseling verdwijnt. Met haar familie duikt ze onder in het Achterhuis. In haar afscheidsbrief schrijft Anne: 'Ik hoop dat we, tot we elkaar terug zien, altijd beste vriendinnen blijven'. En ze ondertekent de brief met 'Je beste vriendin Anne'.

Ben je benieuwd hoe het leven in het Achterhuis moet zijn geweest voor Anne en haar familie? Kijk op YouTube naar het videodagboek van Anne Frank. Er is een serie gemaakt van 15 afleveringen. Alles wat daar is gebeurd is gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven. 

Tip: Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er nog geen Jeugdjournaal en journalisten mochten ook niet schrijven wat ze wilden. Maar er gebeurde wel heel veel. Daarom lees je op jeugdjournaal.nl/75jaarbevrijding/, 75 jaar later, wat het nieuws was in die tijd. 

Wat heb je nodig? 

 

Download de lesbrief als PDF-bestand: Anne Frank - 2

Deze tip komt van Emma en Erica - de Bibliotheek op School Consulenten, Bibliotheek Kennemerwaard