dBos Online

Tips van jouw de Bibliotheek op School consulent!

# 68 | Kraak het wachtwoord

Kraak het wachtwoord

Zoek uit wat het wachtwoord is en maak zelf een wachtwoord dat niet eenvoudig te kraken is. | Doelgroep: bovenbouw

Wat ga je doen?

Een wachtwoord is een code die je nodig hebt om ergens toegang te krijgen, bijvoorbeeld om veilig het internet op te gaan.Maar wat is een veilig wachtwoord dat niet zo makkelijk door iedereen te kraken is? Veel mensen gebruiken steeds hetzelfde wachtwoord. Sommige mensen misbruiken dat door zulke wachtwoorden uit te proberen en accounts en gegevens te stelen. Je kunt voorkomen dat dit gebeurt door een sterk wachtwoord te gebruiken. Voorbeelden van vaak gebruikte (en dus weinig geschikte) wachtwoorden zijn:

• wachtwoord
  • wachtwoord123
  • welkom
  • kat
  • asdf
  • qwerty
  • qazwsx (kijk op je toetsenbord waarom)

Ook eigen voornaam, achternaam, namen van familieleden en huisdieren zijn niet veilig. Maar deze woorden combineren kan weer wel een veilig wachtwoord opleveren.

Wat heb je nodig?

• Printer en papier
  • Pen of potlood

Aan de slag!

Het wachtwoord van Pieter bestaat uit 4 onderdelen. Door de aanwijzingen te volgen vind je de juiste combinatie.

68 dbos online tip

Het wachtwoord is:

Deel 1: _____________________

Deel 2: _____________________

Deel 3: _____________________

Deel 4: _____________________

(de juiste oplossing vind je ergens op onze website)

Aanwijzingen

Deel 1:

Deze kleur begint met de 7letter van het alfabet, en is de kleur van het tweede deel van het wachtwoord..

Deel 2:

Deze groente lijkt op een boom en begintmet de 2e (HOOFD)letter van het alfabet.

Deel 3:

Dit cijfer is een getal onder de 10 en de uitkomst van een van de sommen.

Deel 4:

Dit dier is klein, kan vliegen en zit graag ineen boom.

Kies nu zelf een wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van de 4 onderdelen. Schrijf de aanwijzingen op en vraag iemand anders of ze jouw code kunnen kraken!

Meer codes kraken en spelletjes spelen? Kijk op http://code.org/learn. Bron: Onwijs online, Young Crowds.

Deze tip komt van Astrid - de Bibliotheek op School Consulent, Bibliotheek Kennemerwaard